Wat krijg je als je een hond en een kat kruist?

CatDog is een populaire tekenfilmserie, die over een Siamese tweeling gaat. De ene helft is kat, de andere helft hond. Kuppies zijn kruisingen tussen honden en katten. Maar bestaan die wel, en wat krijg je als je een hond en een kat kruist? Om dit te achterhalen vertel ik meer over het DNA van deze dieren.

Ze krijgen geen nakomelingen

Vaak wordt gezegd dat katten en honden niet met elkaar kunnen paren. Maar wat kunnen ze wel, op het internet staan genoeg filmpjes waarop het bewijs staat. Het is wel een feit dat ze geen nakomelingen kunnen krijgen. Dit komt omdat ze niet genoeg DNA delen dat vergelijkbaar is met elkaar.

Sommige dieren kunnen wel met elkaar paren en krijgen nakomelingen. Bijvoorbeeld leeuwen en tijgers. Maar ook paarden en ezels kunnen paren en nakomelingen krijgen. Dit komt omdat deze dieren vergelijkbaar DNA hebben.

Hybride nakomelingen

Wanneer twee aparte soorten nakomelingen krijgen, noem je dit hybride nakomelingen. Bijvoorbeeld:

  • Paard + ezel = muilezel
  • Leeuw + tijger = lijger
  • Schaap + geit = gaap of scheit
  • Leeuw + luipaard = leopon
  • Kameel + lama = cama
  • Walvis + dolfijn = walfijn
  • Ezel + zebra = zezel

Je ziet dat er best veel diersoorten zijn die hybride nakomelingen kunnen krijgen. De hybride nakomelingen zijn meestal onvruchtbaar, waardoor ze zelf geen nakomelingen kunnen krijgen. Maar waarom is dit niet met de hond en kat mogelijk? Dat heeft dus alles met DNA te maken, dat te ver van elkaar afwijkt.

De chromosomale verschillen

Als je een hond en een kat kruist krijg je helemaal niks. In bijna elke lichaamscel zitten chromosomen. Dit zijn de bouwstenen van het lichaam. Chromosomen bestaan uit strengen, opgebouwd uit een stof die DNA wordt genoemd. DNA bevat de erfelijke eigenschappen.

De mens heeft 23 paar chromosomen. Dit betekent dat elke lichaamscel uit 46 chromosomen bestaat. Alleen het 23e paar chromosomen bevat geslachtseigenschappen (man of vrouw). Chimpansees hebben 48 chromosomen (24 paar). Dat verklaart waarom mens en aap zich niet samen kunnen voortplanten.

Dit geldt ook voor hond en kat. Katten hebben 38 chromosomen (19 paar). Honden hebben maar liefst 78 chromosomen (79 paar). Zolang dieren geen overeenkomende aantallen chromosomenparen hebben, is het niet mogelijk dat ze nakomelingen krijgen.

Soms gebeurt dit wel, omdat het DNA dan goed overeenkomt. Zoals paard en ezel: het paard heeft 64 chromosomen en de ezel 62. De nakomelingen hebben 63 chromosomen.

Hoe dan ook: de twee soorten hebben (bijna altijd) hetzelfde aantal chromosomen nodig. Bovendien moeten de genen op die chromosomen (bijna) hetzelfde zijn.

Honden genieten van spelen met baasjes. Kies passend hondenspeelgoed voor beweging en plezier, zoals ballen, touwen en knuffels.


Zijn kuppies echt?

Op het internet ging een tijdje het verhaal rond dat er kuppies zouden bestaan. Oftewel een kruising tussen hond en kat. Hoewel hybride dieren bestaan, is het niet mogelijk dat hond en kat kruisen. Een kuppie of een kuppy is dus een verzonnen dier.

Kunnen we het genetisch manipuleren?

Het is wetenschappers gelukt om verschillende hybride dieren te fokken. Maar de beste wetenschapper kan geen hond en kat met elkaar kruisen. Het DNA laat dit niet toe. Zelfs niet wanneer het genetisch gemanipuleerd is.

In 2009 kwam er een bericht naar buiten dat een onderzoeker een hybride kat/hond gefokt had. Het dier kreeg de naam Kotpies. Het verhaal klonk heel geloofwaardig, waardoor veel mensen erin trapten. Het zou om een kruising tussen een Siamese kat en een mopshond gaan. Er stond zelfs een foto van het dier bij het artikel.

Achteraf bleek het om een 1-aprilgrap te gaan. Overigens bestaat een soortgelijk verhaal uit 1937. Een Amerikaanse vrouw beweerde dat ze een kat-hond-hybride had. Het dier zou zijn geboren uit een kat, had een stompe staart, scherp gepunte oren en hondachtig haar. Het hybride dier snuffelde als een hond en maakte geluiden van een kat. De mevrouw wou het hier niet voor onderzoek afstaan, dus de kans is groot dat ze alleen aandacht zocht en er niks van dit verhaal klopt.

Katten met hondachtige eigenschappen

Een kruising hond en kat bestaat niet. Maar er zijn wel een aantal kattenrassen die het gedrag van honden laten zien. Bijvoorbeeld de Maine Coon die erg speels en knuffelig is, net als een hond. Ook de Ragdoll beschikt over deze eigenschappen.

De Bengaal is een bijzonder kattenras. Het gaat hier om een kruising tussen een Aziatische luipaardkat en een huiskat. Het zijn zeer actieve katten, waardoor ze soms wel met een aantal hondenrassen worden vergeleken.

De Savannah Kat is ook een hybride soort die kan worden geleerd om aan de lijn te lopen. Hij is net als een hond te trainen om te apporteren. Dus zoek je een kat met een luipaardachtig uiterlijk en hondachtig gedrag, dan kom je bij de Savannah uit.

Waarom probeert een hond met een kat te paren?

Misschien ben je op zoek gegaan naar filmpjes waarbij honden en katten paren. Het zijn meestal honden die katten proberen te bestijgen. Meestal heeft dit met dominant gedrag te maken. Maar het kan ook om een spel gaan, of agressie. Soms komt het voort uit stress of angst.

Wanneer je zowel een hond als een kat als huisdier hebt, moet je dit gedrag niet toestaan. Zorg dat de hond voldoende afleiding heeft, zodat hij zich niet uit verveling op de kat gaat richten. Voor een kat leidt dit alleen maar tot stress.

Zorg dat de hond zijn overtollige energie op een andere manier kwijt kan. Koop leuk en uitdagend om de speelgoed en ga regelmatig met het dier wandelen.

Wanneer de hond uit dominantie de kat bestijgt, zou je kunnen denken aan castratie. Dit helpt alleen wanneer het om een dominant mannetje gaat. Bij een dominant teefje helpt sterilisatie of castratie niet.

Veelgestelde vragen

Hieronder vind je enkele populaire vragen met betrekking tot het kruisen van hond en kat.

Hoe kan ik mijn hond en kat met elkaar laten fokken?

Het is niet mogelijk om deze tweede diersoorten met elkaar te laten fokken. Het zal niet tot nakomelingen leiden.

Is het mogelijk om een nieuw honden- of kattenras te maken?

Ja dat kan wel, maar alleen door twee verschillende kattenrassen of twee verschillende hondenrassen met elkaar te kruisen. Het is zelfs mogelijk om bijvoorbeeld een wolf met een hond te kruisen, of een wilde kat met een huiskat.

Is het mogelijk dat een kat en een hond op natuurlijke wijze fokken?

Op natuurlijke wijze zullen hond en kat nooit met elkaar kruisen. Ook wetenschappers zijn hier niet in geslaagd. Het is hetzelfde als een vis kweken met een ezel, iets dat ook totaal onmogelijk is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven