Bengaal – alles over de Bengaalse kat

De Bengaal is een zeer bijzonder kattenras met wild bloed. Eigenlijk is het een mengeling van een wilde kat en een huiskat. Het ras werd pas in 1999 officieel erkend. Houd er rekening mee dat veel katers van de Bengaal onvruchtbaar zijn. Dit heeft namelijk met bepaalde generaties te maken. Van plan om de Bengaalse kat als huisdier te houden? In dit artikel alles over het uiterlijk, gedrag en verzorging.

Geschiedenis van het ras

Opvallend is dat de Bengaal nog niet zo lang erkend is als kattenras. Dit gebeurde pas in 1999. Rond het jaar 1950 ontstond dit ras voor het eerst in de Verenigde Staten. Verschillende huiskatten en raskatten werden met de wilde Bengaalse tijgerkat gekruist. Binnen het fokprogramma wordt gebruik gemaakt van de Britse korthaar, burmees, abessijn maar ook een aantal andere rassen.

[do_widget id=custom_html-65]

Je moet weten dat de wilde Bengaalse tijgerkat een wilde kat is die algemeen in Azië voorkomt. Dit roofdier jaagt op kleine zoogdieren en vogels. Ook reptielen, vissen en soms jonge herten worden als prooi gezien.

Mensen hebben de wilde Bengaalse tijgerkat weten te vangen en gekruist met huiskatten. De eerste generatie die geboren werd wordt ook wel de F1 generatie genoemd. Katers uit de F1 generatie zijn onvruchtbaar. Dieren uit de F2 generatie hebben daarom logischerwijs een huiskat als vader. Ook van die tweede generatie zijn katers in 95% van de gevallen onvruchtbaar. Dit is ook bij de derde generatie te zien.

Uiterlijke kenmerken van de Bengaal

Het is belangrijk om het verschil te kennen tussen een Bengaal en de wilde Bengaalse tijgerkat. De Bengaal is gefokt als huisdier terwijl de Bengaalse tijgerkat dit niet is. Qua uiterlijk lijkt het dier wel op zijn wilde voorouder. De vacht is geeloranje van kleur, dik en kort. Er zijn bruinzwarte strepen of vlekken op de vacht aanwezig. Dit geeft de Bengaal zijn verwilderde uiterlijk. Er zijn twee varianten namelijk gevlekt of gemarmerd.

Aan het einde van de staart zijn er zwarte ringen zichtbaar. De ogen zijn amandelvormig en geel of geelgroen van kleur. Het lichaam zelf ziet er gespierd en krachtig uit.

De gemiddelde schofthoogte ligt tussen de 30 en 35 cm. Deze dieren wegen tussen de 5 en 6 kg. De Bengaal is tussen de 12 en 15 maanden volgroeid. Soms lijken ze op de leeftijd van zeven maanden al volgroeid omdat ze dan net zo groot zijn als sommige andere huiskatten. Toch moet het dier nog een paar maanden doorgroeien, al zal dit op het laatst steeds langzamer gaan.

Over het gedrag en karakter van de Bengaalse kat

Het karakter van de Bengaal mag er wezen. Dit ras is zelfverzekerd, slim en levendig. Hij is zelfs zo slim dat hij precies weet aan te geven wat hij wel en niet wil. Omdat de Bengaalse kat een directe afstammeling van de wilde variant is, beschikt hij over een sterk jachtinstinct. Dit zorgt ervoor dat je de Bengaalse kat niet alleen moet laten met vogels of kleine huisdieren.

Houd er rekening mee dat de Bengaal graag van klimmen en klauteren houdt. Geef hem dan ook een klimpaal binnenshuis maar ook de mogelijkheid om naar buiten te gaan. De meeste bengalen zijn dol op water.

Op zich is de Bengaal aanhankelijk. Vaak wordt gezegd dat de lichtgekleurde dieren veel afhankelijker zijn dan die met een donkere vacht. Dit klopt redelijk, over het algemeen zijn Bengalen met een sneeuwvacht wat rustiger en aanhankelijker. Een en ander hangt ook van de opvoeding en het individuele karakter af.

Bekijk kattenvoer speciaal voor raskatten

Leeftijd en gezondheid

De gemiddelde leeftijd van de Bengaal bedraagt 12-16 jaar. Katers worden gemiddeld 12-14 jaar oud en poezen tussen de 13 en 16 jaar.

Bij dit ras ontstaat er een verhoogd risico op erfelijke aandoeningen. Dit zijn onder andere een oogziekte met blindheid, afweer tegen de eigen rode bloedcellen of Pyruvaatkinase deficiëntie.

Bengaal en erfelijke ziektes (aandoeningen)

Een van de meest voorkomende erfelijke ziektes is een oogziekte. Wanneer dit op jonge leeftijd optreedt dan kan het dier al snel last hebben van nachtblindheid. Bij oudere katten treedt blindheid op. Meestal gebeurt dit ergens tussen het vijfde en negende levensjaar. Om deze erfelijke ziekte te voorkomen mag er niet gefokt worden met ouderdieren die drager zijn van deze ziekte. Hierop kan de fokker de ouderdieren laten testen.

Soms ontstaat er afweer tegen de eigen rode bloedcellen of is de stofwisseling van de rode bloedcellen verstoord. Als gevolg hiervan kan de Bengaal last krijgen van een loszittende knieschijf, artrose of andere gewrichtsaandoeningen.

Kattenziekte komt niet alleen bij de Bengaal maar bij veel andere katten voor. Het gaat hier om een zeer besmettelijke virusziekte. Katten die besmet zijn blijven levenslang drager van het virus. Dit betekent dat ze andere katten kunnen besmetten. Katers zijn vaker besmet dan poezen. Symptomen van de kattenziekte zijn vergelijkbaar met een aids bij mensen.

Is de Bengaalse kat verboden in Nederland?

Soms wordt gedacht dat de Bengaalse kat verboden is in Nederland. Dat klopt gedeeltelijk maar het hangt er vanaf wat je met een Bengaalse kat bedoelt. De wilde Bengaalse tijgerkat mag niet als huisdier worden gehouden. In de Verenigde Staten wordt er wel met de Bengaalse tijgerkat gefokt.

De kruising tussen wilde Bengaalse tijgerkat en huiskat wordt de F1-generatie genoemd. Hierna zijn er nieuwe generaties ontstaan. Wanneer het om een van deze generaties gaat is de Bengaalse kat niet verboden in Nederland of andere landen.

Vanaf generatie F4

Bengaal katten vanaf generatie F4 worden gezien als tamme huisdieren. Het wilde bloed van de Bengaalse tijgerkat is nauwelijks meer aanwezig, alle kenmerken van een tamme huiskat zijn erin gefokt. Wel zijn de uiterlijke kenmerken nog steeds zichtbaar.

[do_widget id=custom_html-23]

Bengaalse kat kopen

In Nederland en andere Europese landen zijn er gewoon Bengaalse kat fokkers actief. Voor een kitten betaal je tussen de € 1000 en € 1500. Soms zijn ze goedkoper, maar dan kan het ook om een kruising gaan. Kijk daarom goed naar de aanwezigheid van een stamboom.

Een Bengaalse kitten moet er gezond en alert uitzien. Daarnaast moet deze voorzien zijn van alle benodigde inentingen en ontwormingen. Dit moet in het dierenpaspoort vermeld staan. Houd er rekening mee dat er soms wordt gesjoemeld met dit soort papieren. De kat heeft dan geen officieel stamboom en is ook niet of op de juiste wijze ingeënt of ontwormd.

Wanneer je een Bengaalse kater koopt dan zal die in sommige gevallen onvruchtbaar zijn. Een en ander hangt van de ouderdieren af. Dit is praktisch om te weten want je kunt er niet mee fokken. Over het algemeen zijn alle dieren vanaf de vierde generatie tamme huiskatten. De vierde generatie voert nog slechts 10-15% wild bloed, bij de vijfde generatie is dit ongeveer 5%.

Schuiven naar boven