Maine Coon – prachtig kattenras

De Maine Coon is niet alleen populair maar ook een prachtig kattenras. Dit ras wordt vrij groot en is een opvallende verschijning. Omdat de Maine Coon niet veel beweging nodig heeft kun je hem ook prima in een afgesloten tuin houden. Er zijn wel wat dingen die je over dit ras moet weten. Bijvoorbeeld over de ontwikkeling, verzorging en het karakter.

Geschiedenis (herkomst)

Dit ras is afkomstig uit New Engeland maar wordt ook al heel lang gefokt in de verenigde Staten. Daar is het ras terechtgekomen door Europese kolonisten die de Maine Coon mee naar Noord-Amerika namen. Dit ras is ontstaan vanuit verschillende huiskatten met het gen voor lang haar. Dit heeft uiteindelijk ook voor de typerende kenmerken gezorgd.

[do_widget id=custom_html-23]

Overigens wordt wel eens beweerd dat de Maine Coon is ontstaan vanuit een kruising tussen een wasbeer en een lynx. Hoe mooi het verhaal ook klinkt, genetisch gezien is dit helemaal niet mogelijk.

In het jaar 1895 verscheen de Maine Coon op een New Yorkse kattenshow. Vanwege zijn bijzondere uiterlijk was dit ras gelijk de winnaar van de show. In 1967 werd de Maine Coon als ras officieel erkend.

Het uiterlijk van de Maine Coon

Deze kat heeft een halflange vacht, er zijn ook varianten met een langere vacht. In de winterperiode kan er een dikke kraag rondom de nek ontstaan. Dit gebeurt vooral wanneer de Maine Coon in koudere gebieden woont.

De lichaamslengte kan 1,20 meter bereiken, hiermee behoort hij tot de grotere rassen. Katers wegen tussen de 6 en 10 kg en poezen tussen de 4 en 7 kg. Vanwege de grote afmeting komt de Maine Coon laat tot ontwikkeling. Pas op de leeftijd van drie jaar is hij volledig uitgegroeid.

Dit ras heeft een sierlijk uiterlijk en een dichtbehaarde staart. De Maine Coon komt in verschillende kleurenvariaties voor. Hier is dus geen rasstandaard voor opgesteld.

Tip: naar vachtverzorgingsproducten kat

Het karakter

Opvallend aan de Maine Coon is zijn rustige karakter. Hij is ook zeer sociaal en kan hierdoor goed samen met kinderen of andere huisdieren. Blijf er altijd rekening mee houden dat een kat een jager is. Laat de Maine Coon daarom niet alleen met konijnen, cavia’s, vogels of andere kleine dieren.

Hij is nieuwsgierig en is graag betrokken bij het gezin. Dit betekent dat de Maine Coon ook zal volgen wat je doet. Toch is hij niet opdringerig, ook niet met betrekking tot aandacht vragen of voor de voeten lopen. Wanneer hij de kans krijgt ligt hij bij je op de bank, hoewel de meeste van deze katten niet zo graag op schoot liggen.

Een waterkat

De vacht van dit dier is waterdicht. Dit maakt hem geschikt voor een sprongetje in het water. Opvallend is dat Maine Coons ook erg dol zijn op water. Zet in de zomermaanden maar eens een babybadje buiten, de kans is groot dat het dier hierin duikt. Uiteraard is het niet aan te raden om hem zelf in het water te gooien.

Opvoeding van een jonge kitten

Wanneer je een Maine Coon kitten in huis haalt is het belangrijk om hem een goede opvoeding te geven. Leer het jonge dier direct waar de kattenbak staat. In het begin kunnen er nog wel eens ongelukjes gebeuren, wijs de kitten dan opnieuw naar de kattenbak. Het heeft geen zin om bij een ongelukje het dier hard te straffen. Betrap je de kitten op binnenhuis poepen of plassen, dan til je hem direct op. Hierdoor zal de kitten zijn ontlasting ophouden en kun je hem snel op de kattenbak zetten.

Zonder opvoeding zal de Maine Coon aan meubels gaan krabben. Dit is natuurlijk gedrag dat je wel in de kiem moet smoren. Wanneer de kitten zijn nagels ergens inzet dan til je hem op en zet je de nageltjes tegen de krabpaal. Heb je geen krabpaal binnenshuis, zorg dan dat de kitten naar buiten kan. Een boom is ook goed om de nagels aan te krabben.

De meeste eigenaren laten een Maine Coon niet buiten de grenzen van de tuin. Dit komt omdat het ras zeer geliefd is en ook erg prijzig. Je kunt eventueel gebruik maken van een gps tracker, zo kun je altijd in de gaten houden waar de kat zich bevindt.

Bekijk gps tracker kat

Een andere optie is om de tuin geheel af te sluiten. Dit is veel werk en moet je ook continu in de gaten blijven houden. Het is niet aan te raden om de dier zijn hele leven binnen te houden, hij heeft gewoon behoefte aan frisse lucht en afleiding.

Maine Coon en erfelijke aandoeningen

Veel raskatten zijn belast met meerdere erfelijke afwijkingen. Ook bij de Maine Coon komen erfelijke aandoeningen voor. Hieronder een opsomming van de meest voorkomende erfelijke aandoeningen.

Heupdysplasie (HD)

Bij heupdysplasie is de heupkom te ondiep. Hierdoor kan de heupkop makkelijk uit de heupkom schieten. Op zich doet heupdysplasie niet direct pijn maar op latere leeftijd kunnen er wel (pijnlijke) klachten ontstaan.

Hartfalen

Bij de Maine Coon kan hartfalen ontstaan. Dit gebeurt naar aanleiding van een verdikte hartspier. Deze erfelijke aandoening noem je ook wel HCM. Dieren met deze ziekte raken verlamd, hebben minder uithoudingsvermogen en kunnen uiteindelijk sterven.

Losse knieschijven

Het verschijnsel van losse knieschijven wordt ook wel patellaluxatie genoemd. Deze erfelijke afwijking wordt vaker bij de Maine Coon gezien.

Staar (oogziekte)

Vooral op oudere leeftijd kan er staar met soms gedeeltelijke blindheid ontstaan. Omdat het hier om een erfelijke aandoening gaat kan dit ook al op jonge leeftijd optreden.

Overige erfelijke aandoeningen

De Maine Coon krijgt wat vaker last van oorontstekingen of een middenoorpoliep. Ook verschillende gewrichtsproblemen worden vaker gezien. Overige erfelijke aandoeningen zijn een besmettelijke buikvliesontsteking, poliepen in de keel of neus, achteruitgang van de zenuwen of aangeboren doofheid. Pyruvaatkinase deficiëntie wordt wel eens gezien. Een goede Maine Coon fokker laat ouderdieren op deze erfelijke aandoeningen testen.

Maine Coon kitten aanschaffen

Op zich is het niet heel moeilijk om aan een Maine Coon kitten te komen. Je vindt deze kittens bij een gespecialiseerde fokker, cattery maar ook gewoon via Marktplaats of ergens anders. Let wel even op want je hebt ras echte katten en kruisingen. Dat een kitten langer haar begint te krijgen maakt hem niet direct tot een Maine gewoon. Kijk daarom altijd of er een officiële stamboom bij zit.

Hoe duur is een Maine Coon? Voor een kitten betaal je tussen de € 700 en € 1000. Een volwassen dier zal tussen de € 300 en € 600 kosten. Het hangt er een beetje vanaf hoe oud de Maine Coon is en of het een kater of poes is. Poezen zijn over het algemeen wat duurder, tenzij ze gesteriliseerd zijn.

De Maine Coon behoort tot een van de populairste kattenrassen. Hierdoor is er veel vraag naar deze dieren. Het kan dus voorkomen dat je op een wachtlijst komt te staan. Door die populariteit worden er soms katten als Maine Coon aangeboden terwijl het in werkelijkheid om een ander ras of een kruising gaat. Even opletten dus.

Schuiven naar boven