Beste hamstervoer – lief voor je dier

Gun je hamster een gezond leven. Dit doe je met het beste hamstervoer. Met betrekking tot voer voor hamsters zijn er veel merken verkrijgbaar. Maar ook verschillende soorten voer, bijvoorbeeld alleen pallets of gemengd voer. Wat is het beste hamstervoer? Hieronder een duidelijke uitleg over het beste voer en waar je op moet letten.

Verschillen in knaagdiervoeding

Hamstervoer is niet hetzelfde als konijnenvoer. En ook niet gelijk aan caviavoer, rattenvoer of ander knaagdiervoeding. In caviavoer zit extra vitamine C, iets dat hamsters niet nodig hebben. Wanneer je naar hamstervoer kijkt dan bevat dit weinig vezels en veel calorieën. Dit komt omdat een hamster in één nacht makkelijk enkele kilometers aflegt. Hierdoor is zijn behoefte aan energie groot.

Elk dier heeft zijn eigen voedingsbehoefte. Koop voor een hamster alleen hamstervoer. Dus geen caviavoer, chinchillavoer of vogelvoer.

Het beste hamstervoer

Waar moet je nu voor kiezen? Een goede vraag want er is veel op het gebied van hamstervoer verkrijgbaar. De betere merken zijn specifiek bedoeld voor hamsters. Maar je hebt ook het zogenaamde mengvoer. Dit bevat een mix van verschillende granen en zaden.

Dit voer is niet alleen geschikt voor hamsters maar ook voor ratten, muizen en andere kleine knagers. Dit laatste is minder geschikt voor hamsters waarmee je fokt.

Hieronder vind je een overzicht van het beste hamstervoer van dit moment. Let goed op de specificaties, dan weet je ook of dit voer echt wel bij je hamster past.

1. Supreme Harry Hamstervoer

Dit is een van de best verkochte merken hamstervoer. Vanwege de hoge kwaliteit en het uitgebalanceerde menu behoort dit zeker tot het beste hamstervoer. Een complete voeding met een mix uit verschillende granen en zaden. Dit is aangevuld met soja, pompoenzaden en pinda’s. Dit maakt het voor de hamster extra aantrekkelijk.

Hamsters smullen hiervan, en dat merk je. Let erop dat deze diertjes eerst het lekkerste uit het voer halen. Vul het voer daarom niet eerder aan dan dat alles bijna op is.


2. Beaphar XtraVital Care+

Een absolute aanrader is de Beapher XtraVital Care+. Het ziet er misschien niet zo aantrekkelijk uit maar bevat wel hoogwaardige voedingsstoffen. Dit hamstervoer bestaat uit verschillende kleuren brokjes. Deze zijn rijk van smaak en licht verteerbaar. Bovendien bevatten de brokjes belangrijke eiwitten. Dit is zeer belangrijk voor actieve hamsters.

Het bevat geen toegevoegde suikers. De brokjes zijn ook verzorgend voor het gebed, iets dat natuurlijk ook erg belangrijk is.  De Beaphar XtraVital Care+ is specifiek bedoeld voor dwerghamsters. Je hebt ook nog de variant voor goudhamsters, dit heet dan Beapher Care+.

Bekijk Beapher (XtraVital) Care+

3. Witte Molen hamstervoer

Nog een bekend merk en van een hele goede kwaliteit: Witte Molen. Dit merk verkoopt al jarenlang het beste hamstervoer. Het is niet zo heel goedkoop maar je weet wel dat je puur natuur in huis haalt.

Dit hamstervoer bestaat namelijk uit een mix van gepofte rijst, paprika, meelwormen, zonnebloempitten, druiven en muesli. Een mix die heel goed aansluit op de natuurlijke voedingsbehoefte van hamsters. Dit voer bevat geen kunstmatige kleur- en smaakstoffen. Zorg ervoor dat de hamster alle ingrediënten opeet. Dan krijgt het ook alle benodigde vitaminen en mineralen binnen.

Witte Molen hamstervoer is in verschillende variaties verkrijgbaar. Bijvoorbeeld voor jonkies, volwassen hamsters, dwerghamsters en goudhamsters. Daarnaast heb je de keuze uit verschillende verpakkingen (inhoud).


4. Pets Place Hamster Luxe Menu Premium

Ga je voor het beste van het beste voor je hamster? Dan is dit merk ook een optie. Dit is een luxe menu dat is afgestemd op de natuurlijke voedingsbehoefte van hamsters. Doordat hamsters urenlang besteden aan het zoeken naar voedsel is het aan te raden om de lekkerste brokjes in de kooi te verstoppen. Zo kom je tegemoet in de natuurlijke levenswijze.

Dit hamstervoer is van een hoge kwaliteit en bevat hoogwaardige grondstoffen. Het wordt goed verteerd en hamsters doen het hier perfect op. Het Pets Place Luxe Menu (Premium) is aan te raden voor iedereen die veel van zijn hamster houdt, maar ook voor fokkers.

Zelf hamstervoer maken

Wil je zelf hamstervoer maken? Dan heb je een uitgebalanceerde lijst van ingrediënten nodig. Het probleem is dat je alle ingrediënten los moet kopen. Hierdoor verzamel je al snel 5 tot wel 10 kg aan zelfgemaakt hamstervoer. Met een enkele hamster blijft dit veel te lang liggen.

Je kunt beter voor het beste hamstervoer gaan, kant en klaar. Koop geen goedkoop hamstervoer uit de supermarkt. Hier zitten veel toegevoegde stoffen in die helemaal niet goed zijn voor de gezondheid van je huisdier.

Hoeveel voer moet een hamster per dag?

Veel hamstereigenaren vragen zich af hoe vaak ze dagelijks moeten voeren. Met betrekking tot hamstervoer geldt dat je dagelijks 10% van het lichaamsgewicht van de hamster voert. Dit betekent dat een dwerghamster dagelijks tussen de 4 gram en 6 gram voer krijgt. Een goudhamster voer je tussen de 10 gram en 15 gram per dag.

Houd wel even rekening met verschillende situaties. Een zwangere hamster heeft wat meer voer nodig. Ook een hamster die herstellende is zul je wat meer moeten voeren. Daarnaast zijn er actieve en luie hamsters.

Is de hamsters flink actief dan mag je best het maximale geven. Maar wanneer de hamster het liefst af en toe rondscharrelt en zijn looprad nauwelijks gebruikt, dan is dit zeker geen actieve hamster. Om overgewicht te voorkomen voer je het minimale.

Heeft een hamster hooi nodig?

Hooi is als bodembedekking niet zo geschikt. Het neemt namelijk weinig vocht op en kan stoffig zijn. Maar een klein propje hooi in de kooi of het hokje is wel aan te raden. Sommige hamsters knabbelen hieraan. Andere hamsters gebruiken het als nestmateriaal.

Het is dus niet direct zo dat hamsters hooi nodig hebben voor hun gezondheid. Dit is bij konijnen en cavia’s juist wel nodig.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven