Is het je wel eens opgevallen dat je ochtendurine meer stinkt dan wanneer je ‘s middags naar het toilet gaat? Kattenpis stinkt de hele dag door. Wanneer een kat ergens op pist en je ruimt het op, duurt het nog weken voordat de huur helemaal weg is. Ook de kattenbak ruikt verre van fris. Dit heeft allemaal met samenstelling van de urine te maken.

Sterk geconcentreerde urine
In tegenstelling tot andere dieren hebben katten een sterk geconcentreerde urine. Ze drinken uurtje vrij weinig, iets dat met hun oorspronkelijke leefomgeving te maken heeft. De voorouders van de huiskat komt uit het oude Egypte. Een droog gebied waar deze dieren hebben geleerd op kleine hoeveelheden vocht te teren.
Het lichaam van de kat is in staat om zoveel mogelijk vocht op te nemen. Hierdoor raakt de urine sterk geconcentreerd, dit brengt altijd een scherpe geur met zich mee. Maar het is eigenlijk het ureum in urine die voor de stank zorgt.
Samenstelling van kattenpis
Urine is metabolisch afval. Het bestaat uit verschillende stoffen waaronder ureum, urinezuur, natriumchloride en verschillende ontgifte stoffen. De bacteriën in urine breken het ureum af. Hierdoor ontstaat er een geur die aan ammoniak doet denken.
Als tweede ontstaat er een ontbindingsproces waarbij mercaptanen vrijkomen. Dit zijn zwavelverbindingen die behoorlijk kunnen stinken. Dat is waarom kattenpis zo stinkt.
Territorium afbakenen
Omdat kattenurine zo sterk ruikt, is het een ideaal goedje om het territorium af te bakenen. Dat vinden katten, mensen zijn er minder blij mee. Katten hebben snel de neiging om. Territorium binnenshuis maar ook rondom de woning te markeren. Hierdoor plassen ze op vloerkleedjes, het bankstel, tegen de buitendeur en op het gazon.
Vooral mannetjes sproeien om hun territorium af te bakenen. Niet gecastreerde katers doen dit nagenoeg altijd. Ook poezen kunnen dit gedrag vertonen. Pas wanneer een kater gecastreerd is, zal hij minder of helemaal niet sproeien.

Effectieve kattenurine verwijderaar met enzymen en citrusgeur. Voorkomt herbevuiling. Het is veilig voor diverse oppervlakken en milieuvriendelijk.
Huishoudelijke schoonmaakmiddelen werken niet
Wanneer de kat binnenshuis heeft geplast, heb je een groot probleem. De stank van kattenpis is bijna niet weg te krijgen. Standaard huishoudelijke schoonmaakmiddelen werken onvoldoende. Je krijgt misschien de vlek wel weg, maar de geur blijft hangen.
Er zijn wel wat middelen die helpen om de geur van kattenpis weg te krijgen. Vaak gaat het om enzymenreinigers die zwavelverbindingen afbreken en neutraliseren.
Kattenpis geur verwijderen met azijn en water
Het eerste dat je kunt proberen, is urine weghalen met azijn en water. Het is belangrijk om de urine eerst zoveel mogelijk op te deppen. Gebruik hiervoor oude kranten of keukenpapier. Leg eventueel een laag keukenpapier op de vlek en hier bovenop iets zwaars, zodat het vocht goed in het keukenpapier kan trekken.
Wanneer de meeste kattenpis weg is, meng je een deel azijn met twee delen water. Breng dit middel op de vlek aan. Laat het een tijdje intrekken en verwijder het vervolgens met lauw water.
Het is belangrijk om het mengsel van azijn eerst op een onopvallende plek uit te proberen. Sommige stoffen kunnen door azijn verkleuren of beschadigd raken.
Kattenurine verwijderen met bakpoeder
Een tweede optie is gebruikmaken van bakpoeder. Ook nu weer is het belangrijk om eerst zoveel mogelijk urine op te deppen. Strooi vervolgens het poeder over de vlek en laat dit geheel opdrogen. Meestal duurt het een hele dag voordat het droog is.
Neem een borstel en haal de restjes poeder weg. Gebruik vervolgens te stofzuiger om de rest van het bakpoeder te verwijderen. Met een beetje geluk is de geur van kattenpis verdwenen.
Alcohol: alleen voor materialen die hier tegen kunnen
Alcohol is een goed middel bij het afbreken van kattenpis. Dit middel mag je alleen gebruiken op materialen die hier tegen kunnen. Bijvoorbeeld gladde oppervlakken, maar wees voorzichtig met kunststof. Dit kan door alcohol beschadigd raken.
Haal zoveel mogelijk kattenurine weg en spray de vlek in met wat alcohol. Laat het enige tijd intrekken en spoel het weg met water.
Koffiepoeder met milde zeep
Dit mengsel mag je alleen gebruiken op donkere oppervlakken, want er kunnen verkleuringen ontstaan. Daarnaast is het aan te raden om dit eerst op een onopvallende plek uit te proberen. Maak de vlek met milde zeep schoon en strooi hier dan wat koffiepoeder overheen. Laat dit ongeveer 12 uur intrekken, zodat het helemaal is in gedroogd.
Gebruik een stofzuiger om de droge restjes te verwijderen. Controleer of de geur is verdwenen. Zo niet, herhaal de behandeling of zoek naar een andere methode.
Gebruik geen chloor
Bij het verwijderen van de geur van urine wordt vaak gebruik gemaakt van chloor. Dit werkt zeker om scheurtjes tegen te gaan. Het nadeel van chloor is dat katten dit een aantrekkelijke geur vinden. Ze zullen juist plassen op plekken waar ze chloor ruiken. Gebruik dit dus niet om kattenpis weg te krijgen.
Het is wel verstandig om de kattenbak met chloor schoon te maken. Chloor reinigt grondig en het maakt de kattenbak juist extra aantrekkelijk.
Kat plast vaak in huis: blijf schoonmaken en neutraliseren
Soms kiest de kat zelf een plek uit om zijn of haar behoefte te doen. Is dit niet in de kattenbak maar op het vloerkleed, dan is dit heel vervelend. Het is belangrijk om de plekken schoon te maken en te neutraliseren, elke keer weer. Hierdoor ontmoedig je de kat om opnieuw ergens in een hoekje te plassen.
Verder is het aan te raden om af en toe een nieuwe kattenbak te kopen. Kattenurine en uitwerpselen tasten het plastic van de kattenbak aan. Hierdoor blijft er meer ammoniakgeur hangen.
Probeer eens een nieuwe kattenbakvulling. Vooral de vulling van steentjes van meer stinken. Houten kattenbakkorrels nemen geurtjes beter op, waardoor er geen nare lucht in huis blijft hangen.
Waarom katers meer stinken dan poezen
Wist je dat de urine van katers veel meer stinkt dan die van poezen? Dit komt omdat katers de urine gebruiken om hun territorium af te bakenen. Kattenpis van de mannetjes bevat bepaalde steroïden, waardoor het een sterkere geur heeft.
Oudere katten hebben vaak ook stinkende urine. Dit komt omdat hun nieren niet meer zo goed werken. Mocht je kat echt stinkende urine hebben, erger dan voorheen, is het verstandig om hem even door een dierenarts na te laten kijken.
