Beste filter voor aquarium

Een aquariumfilter houdt het water helder en gezond. Dit is beter voor de vissen en planten. Bovendien heb je ook minder omkijken naar de verzorging van het aquarium. In het overzicht beste filter voor het aquarium komen vaak grote merken voorbij. Eheim behoort absoluut tot het beste aquariumfilter, maar er is natuurlijk nog veel meer verkrijgbaar.

 De werking van het aquariumfilter

Je bent benieuwd naar het beste filter voor het aquarium. Eerst moet je iets over de werking weten, want dit verschilt weer per type. Voor het aquarium heb je de buitenfilter en de binnenfilter. Overigens ook wel buiten- of binnenpomp genoemd.

Een buitenfilter heeft de pomp inclusief filters buiten het aquarium staan, vaak in de aquariumkast. Alleen de in- en uitstroom bevindt zich in het aquarium. Voordeel van dit type filters is dat ze zeer krachtig zijn, geschikt voor de grotere aquaria.

Een binnenpomp plaats je in zijn geheel in het aquarium zelf. Hierdoor neemt hij wat ruimte in beslag en is ook minder krachtig. Deze goedkope oplossing is het meest geschikt voor het kleine aquarium.

In beide gevallen wordt het water aangezogen, gaat het door een of meerdere filterlagen heen en komt het water weer schoon uit de uitstroom. Vuil en micro-organismen blijven in de speciale filterlagen achter.

Dit is het beste filter voor je aquarium

Let op want er is een duidelijk verschil tussen een waterpomp of een filter. Een waterpomp (luchtpomp) zuigt lucht aan en brengt dit naar het water toe, hierdoor komt er meer zuurstof in het water terecht. Een filter voor het aquarium is echt bedoeld voor het schoonhouden of zuiveren van het water.

Hieronder vind je een aantal merken die zeker tot het beste filter voor het aquarium behoren. De merken zijn kwalitatief hoog maar wel goed geprijsd.

Eheim aquarium filter

Je hebt deze naam eerder al voorbij zien komen: Ehweim is absoluut het beste aquariumfilter. Je hebt keuze uit verschillende modellen waaronder de 250, de 350 of het model 2426. Waar moet je voor kiezen? Dat hangt van de inhoud van het aquarium af. Zo is de Eheim 250 geschikt voor aquaria tot 250 liter en de Eheim 350 voor een aquarium tot 350 liter. De naam zegt het dus al. Terwijl de Classic 2211 juist heel compact is en toch geschikt voor een aquarium van maximaal 150 liter.

Je hebt voornamelijk keuze uit buitenfilters maar er zijn ook een aantal binnenfiltersverkrijgbaar.

De kwaliteit van dit merk is top, daar valt niet over te twijfelen. Een Eheim aquariumfilter heeft dan ook een lange levensduur. Bovendien beschikken de betere modellen over verschillende filterlagen. De kracht, effectiviteit, modern design en de goede prijs maken dit merk tot een goede keuze. Verkrijgbaar vanaf € 25 voor een binnenfilter of vanaf € 50 voor een buitenunit.


Juwel filterpomp

Een ander kwalitatief hoog merk is Juwel. Dit is een bekend merk op het gebied van aquariabenodigdheden. Denk hierbij aan een filterpomp, verlichting, decoratie maar ook een aquarium zelf. Juwel wordt vanwege zijn hoge kwaliteit ontzettend veel verkocht.

Van dit merk kom je voornamelijk binnenfilters tegen. Dit merk is dan ook populair bij houders van kleine aquaria. Ook de stromingspompen zijn erg geliefd, hiermee zorg je voor voldoende zuurstof in het water. Daarnaast vind je verschillende losse onderdelen, filterwatten en accessoires in het assortiment. De keuze is niet heel groot maar wanneer je voor een goede kwaliteit gaat dan zit je hier zeker goed.


Superfish aquariumpomp

Zoek je een goedkope aquariumpomp? Het merk Superfish heeft het beste filter voor je aquarium tegen een lage prijs. Bijvoorbeeld de Dual Action 100 die geschikt is voor een aquarium tot 100 liter. Deze binnenfilter kost minder dan € 20 en is hiermee hartstikke voordelig.

Ook dit merk richt zich voornamelijk op binnenfilters, voor aquaria tot ongeveer 200 liter. Bij een groot aquarium kun je beter voor een buitenfilter gaan, kies in dit geval voor het merk Eheim. Dit komt omdat een buitenfilter veel krachtiger is.

Even terug naar de Superfish filter voor het aquarium: de kwaliteit is goed. Dankzij de producten van dit merk creëer je een glashelder aquarium.  En ook nog eens tegen lage kosten.

Is een filter nodig in een aquarium?

Alleen bij een vissenkom (niet aan te raden) gebruik je geen filter. Voor elke aquarium, hoe klein ook, is een filter echt een must. Zonder aquariumfilter gaan de vissen en planten niet lang mee. Dit komt omdat er zonder filter teveel bacteriën en schadelijke stoffen in het water terechtkomen.

Dus: zonder een goed aquarium filter gaat de kwaliteit van het water snel achteruit. Er ontstaat een giftig mengsel dat snel afrekent met de vissen, waterdieren of planten. Dit gebeurt ook wanneer je het filter niet regelmatig schoonmaakt.

Hoeveel keer de inhoud van een aquarium filteren?

Bij aanschaf van het beste filter voor je aquarium zie je altijd de capaciteit. Bijvoorbeeld 200 l/h. De vraag is hoeveel keer de inhoud van het aquarium je moet filteren. Het is wenselijk om de inhoud vier keer per uur te filteren. Heeft je aquarium een inhoud van 100 liter dan moet de pomp een capaciteit van 400 l/h hebben. Een aquarium van 50 liter heeft een pomp met een capaciteit van 200 l/h nodig.

Meer is altijd beter maar soms niet zo geschikt. Een zeer krachtige filterpomp heeft een sterke uitstroom waar sommige vissensoorten niet blij van worden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven