Siberische dwerghamster Zodier Gids

De Siberische dwerghamster wordt ook wel de Russische dwerghamster (Phodopus sungorus) genoemd. Het is een knaagdier dat wereldwijd populair is als huisdier. Hoewel klein van formaat, zijn ze groot in persoonlijkheid. Ze zijn leuke huisdieren voor mensen van alle leeftijden. In deze gids maak je kennis met de we de Siberische dwerghamster, zijn oorsprong, kenmerken, huisvesting, voeding, gedrag en verzorging.

1. Oorsprong en kenmerken

De Siberische dwerghamster komt oorspronkelijk uit Noordoost-Azië, waaronder Siberië en delen van China en Kazachstan. Het diertje is kleiner dan de gewone hamster. Hij weegt tussen de 30 en 50 gram. Een volwassen Siberische dwerghamster meet doorgaans slechts 7 tot 10 centimeter lang, met een staartlengte van ongeveer 1,5 tot 2 centimeter.

De vacht is dicht, pluizig en in verschillende kleuren, waaronder grijs, bruin, wit en combinaties van deze kleuren.

2. Huisvesting

Hij heeft behoefte aan een ruime kooi of een speciale hamsterbak. Hierbij is het belangrijk dat dit goed geventileerd is. Een glazen aquarium of een hamsterkooi met een minimale afmeting van 60 x 30 x 30 cm is ideaal. Let wel op bij een glazen aquarium of bak: de hamster kan hier moeilijk klimmen, waardoor je verschillende klimmogelijkheden moet bieden.

De kooi of het verblijf moet altijd voorzien zijn van een goed afsluitbaar deurtje of een deksel. Zorg voor een goede ventilatie. Op de bodem van de kooi of de bak leg je een laagje beddengoed van zaagsel of houtsnippers. Met stro kan de hamster een nest bouwen. Houd er bij de bodembedekking rekening mee dat hamsters graag graven.

3. Voeding

De Siberische dwerghamster is een omnivoor, dit betekent dat hij zowel dierlijk- als plantaardig voedsel eet. Voor een goede gezondheid heeft hij een gevarieerd dieet nodig. Het hoofdvoedsel bestaat uit een goede kwaliteit hamstervoer dat granen, zaden, noten en gedroogde groenten bevat.

Aanvullend kun je af en toe verse groenten en fruit geven, zoals wortels, komkommer, appel en broccoli. Zorg altijd voor vers water in een drinkflesje. Controleer het flesje regelmatig op een goede werking.

Bestel hamstervoer in de webshop

4. Gedrag

Siberische dwerghamsters zijn nachtdieren, wat betekent dat ze ’s nachts actief zijn. Wanneer het begint te schemeren komen ze al tevoorschijn. Overdag slaapt de dwerghamster.

Deze dwerghamsters zijn sociale dieren. Je kunt ze het beste in paren of kleine groepen houden. Wel is het belangrijk om ervoor te zorgen dat er geen agressie tussen de hamsters ontstaat.

Deze kleine knaagdieren zijn speels en nieuwsgierig, waardoor ze geweldig gezelschap zijn om naar te kijken.

5. Verzorging

De verzorging van de Siberische dwerghamster is niet zo moeilijk. Maak de kooi of het verblijf regelmatig schoon. Vervang hierbij ook het nest dat de hamster heeft gebouwd. Vaak ligt hier vies voedsel in, en soms ook ontlasting of urine.

Geef het dier voldoende gelegenheid om te bewegen. In de kooi zorg je voor speeltjes, een loopwiel en klimmogelijkheden.

6. Voortplanting

Als je ervoor kiest om Siberische dwerghamsters te fokken, zorg er dan voor dat je dit met verantwoordelijkheid doet. Siberische dwerghamsters hebben een draagtijd van ongeveer 18 tot 21 dagen en kunnen een flink aantal jongen krijgen. Een nestje varieert van 4 tot 12 jongen. Zorg ervoor dat je de mannetjes en vrouwtjes scheidt na de geboorte, om ongecontroleerde fok te voorkomen.

7. Gezondheidsproblemen

Net als andere huisdieren kunnen Siberische dwerghamsters ziek worden. Veelvoorkomende aandoeningen zijn gebitsproblemen, diarree, ademhalingsproblemen en huidinfecties. Als je merkt dat je hamster minder gaat eten of drinken, diarree heeft of vreemd gedrag vertoont, ga dan naar een dierenarts.

De Siberische dwerghamster is een schattig en speels huisdier met unieke persoonlijkheden. De gemiddelde levensverwachting ligt op 1,5 tot 2,5 jaar. Dit is een inschatting, de maximale leeftijd is afhankelijk van genetica, leefomgeving, voeding, gezondheidszorg en stressniveaus.

Bekijk hier alle hamstergidsen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven