Dubbelrex ratten, kenmerken en verzorging

De dubbel rex rat is een bijzonder ras. Het gaat hier namelijk om een rat dat tweemaal over het dominante rex gen beschikt. Opvallend is dat veel van deze dieren gedeeltelijk of geheel kaal zijn. Ook hebben ze gekrulde snorharen. Er zijn een aantal dingen die je moet weten over de dubbelrex rat.

Het uiterlijk van dit ras

De jonge ratjes (rittens) hebben in het begin een vacht. Hierdoor lijken ze op normale ratten. Wanneer ze wat ouder worden dan vindt de eerste rui plaats. De haren vallen uit en groeien niet meer terug, of slechts gedeeltelijk. Sommige volwassen dubbelrex ratten hebben wel een rexvacht, maar die wordt tijdens de rui kaal. Om later weer aan te groeien.

Een rexvacht is gekruld en uitermate zacht. Hierin verschilt de rexrat zeker van andere rassen. De snorharen zijn altijd gekruld, hoewel er ook exemplaren zijn met redelijk rechte snorharen.

De oren staan normaal, maar je hebt ook de dumbo rex. Deze heeft naast een gekrulde vacht (of kaal bij de dubbel rex) ook grote oren die laag ingeplant staan.

Over het karakter

Ratten zijn vriendelijke en sociale dieren. Ze worden het liefst met soortgenoten gehouden. Wanneer je een ratje alleen houdt heeft hij veel aandacht en uitdaging nodig. Ook zijn deze dieren ontzettend intelligent. Ze zijn in staat om leuke kunstjes te leren. Bijvoorbeeld op de achterpoten lopen, iets dat makkelijk aan te leren is. Maar ook op commando komen, de meeste van deze knagers leren dit zeer snel.

De maximale leeftijd

De tamme rat wordt ergens tussen de twee en drie jaar oud. Helaas geldt dit niet voor de dubbelrex, die leeft korter. Dit heeft te maken met het feit dat het immuunsysteem minder goed werkt. Hierdoor worden de meeste haarloze ratten waaronder ook de dubbelrex tussen de 10 en 14 maanden oud.

De huisvesting van de double rex

Ratten hebben een ruime kooi nodig, waar ze kunnen klimmen en klauteren. Ook bewegen ze graag en veel. Een kooi met meerdere verdiepingen is altijd goed, zodat het dier de omgeving kan verkennen. Plaats op elke verdieping iets anders zoals voer, water, speelgoed en een slaapgelegenheid. Zo moet de rat meer afstand afleggen, iets dat hij in de natuur ook doet.

Bekijk rattenkooien

Een goede rattenkooi is verkrijgbaar vanaf ongeveer € 75 (voor twee ratten). De grote modellen kosten tussen de € 150 en € 300. Dit is dan wel een kooi die geschikt is voor meerdere dieren. Let op dat je geen te kleine kooi koopt, hier maak je het dier zeker niet blij mee.

Let op de huidverzorging

Met een dubbel rex rat heb je wat meer tijd voor de huidverzorging nodig. Dit ras heeft namelijk een zeer gevoelige huid. Hij mag wekelijks in bad, waarbij je een speciale milde shampoo voor puppy’s gebruikt. Sommigen gebruiken babyshampoo maar dit is niet aan te raden. Dit komt omdat deze shampoo de belangrijke vetten veel afbreekt.

Naar geschikte shampoos

Gebruik zeker geen mensenshampoo, dit is ongeschikt. Dus ook geen babyshampoo en zeker geen wasverzachter, iets dat sommigen ook toepassen.

De huid van de dubbelrex kan erg droog worden. In dit geval mag je wat vaseline op de droge plekjes smeren. Om de huid soepel te houden is het aan te raden om een luchtbevochtiger in de kamer te plaatsen. Dit voorkomt uitdroging en scheurtjes van de huid.

Wanneer je de double rex oppakt is het belangrijk dat de handen schoon zijn. Dit houdt de huid vrij van bacteriën en voorkomt ook huidirritaties. Dit dier dus nooit met vieze handen oppakken.

Eiwitrijke voeding

Als laatste nog iets over de voeding van de dubbelrexrat. Vanwege de vacht en het verminderde immuunsysteem hebben deze dieren eiwitrijke voeding nodig. Geef in ieder geval voldoende droogvoer en vul dit aan met fruit en groenten. Kijk ook eens naar knabbelsnacks met extra vitaminen, mineralen en eiwitten.

Sommige groenten bevatten veel eiwitten en kun je probleemloos aan de rat geven. Maar wees voorzichtig met bonen, asperges, spruitjes en koolsoorten. Mais bevat 22 g eiwit per 100 gram en mag je wel weer aan de rat geven. Ter traktatie kun je er ook popcorn van maken, uiteraard zonder suiker, zout of boter. Geef maximaal 1 popcorn bolletje per dag.

Bessen en banaan bevat ook eiwit, en mag je aan het dier voeren. Verder is het verstandig om ze af en toe meelwormen te geven. Gedroogde meelwormen zijn makkelijk te voeren en zijn een goede bron van eiwitten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven