Zo vraag je aan je ouders of je een hamster mag

Hamsters zijn grappige en lieve huisdieren. Ze hebben niet veel verzorging nodig. Wil je graag een hamster? Misschien willen je ouders dit niet. Leer over hamsters en laat zien dat jij er goed voor kan zorgen.

Zelf geld sparen

Een huisdier kost geld. Een hamster is niet zo duur, maar je moet ook de kooi, speelgoed en voer kopen. Dat kost allemaal bij elkaar € 100. Soms wel € 150.

Laat aan je ouders zien dat je mee wil betalen. Spaar geld voor de hamster, de kooi of het voer. Je kunt wat extra klusjes in huis doen om geld te krijgen. Misschien kun je ook klusjes voor andere mensen doen.

Alles weten over hamsters

Als je een huisdier hebt moet je goed voor zorgen. Je ouders willen zien dat jij dit kan. Leer daarom alles over hamsters. Op het internet vind je veel informatie.

Leer hoe oud een hamster wordt. Maar ook welke hamsters er zijn. Je kunt straks kiezen uit een goudhamster of een dwerghamster. Maar er zijn verschillende soorten dwerghamster.

Je moet ook weten hoe hamsters zich gedragen. Zijn ze lief of kunnen ze bijten? Houden ze van spelen en hoeveel slapen ze?


De voeding van de hamster

Je kunt de hamster geen boterham of spaghetti geven. Hamsters hebben speciaal voer nodig. Kijk dus wat hamsters eten. In de dierenwinkel koop je speciaal hamstervoer. Je kunt hier ook bodembedekking zoals zaagsel kopen.

Wanneer je veel over hamsters weet, zeggen je ouders sneller ‘ja’. Zeker als je laat zien dat je mee wil betalen. Jij wil een huisdier, je ouders hoeven niet alles te betalen.

Verantwoordelijkheid nemen

Het is ook belangrijk dat je laat zien dat je verantwoordelijkheid neemt. Dit betekent dat je zelf de hamsterkooi schoonmaakt. Je ouders vinden het vervelend wanneer hun dat moeten doen. Het is tenslotte jouw huisdier!

Een hamsterkooi maak je elke week schoon. Je kunt dit bijvoorbeeld in het weekend doen. Bij het schoonmaken haal je alles uit de kooi. Je gooit de bodembedekking weg. Je maakt de bodem, speelgoed en de voerbak met warm water schoon. Hierna maak je alles goed droog. Wanneer alles droog is, doe je nieuwe bodembedekking in de kooi. Ook zorg je dat de hamster weer een nieuw nestje kan maken.

Je mag nooit vergeten om de hamster elke dag voer te geven. Doe dit bijvoorbeeld als je uit school komt, of ‘s avonds na het eten. Je kunt het ook ‘s morgens doen.

De hamster moet ook elke dag vers water hebben. Gooi het vieze water weg. Ook wanneer de hamster uit een flesje drinkt.

Laat zien dat je tijd hebt

Wil je heel graag een hamster? Laat dan aan je ouders zien dat je hier tijd voor hebt. Maak bijvoorbeeld een kalender. Op die kalender schrijf je wanneer je huiswerk maakt, je hobby’s doet en wanneer je met je hamster bezig bent.

Een financieel plan maken

Een hamster kopen is niet zo duur. In de dierenwinkel kost dit tussen de € 10 en € 20. Bij een kweker betaal je soms maar € 5. Ook de kooi kun je goedkoop aanschaffen. Of je koopt hem tweedehands. Misschien kun je wel van iemand een gebruikte hamsterkooi krijgen.

Elke maand of misschien wel elke week moet je nieuw voer en bodembedekking kopen. Maar soms ook nieuw speelgoed. Je hamster kan ziek worden, dan moet hij naar de dierenarts. Heb je genoeg zakgeld om de dierenarts te betalen? En wie gaat de andere middelen betalen? Bespreek dit met je ouders.


Afspraken maken met je ouders

Misschien willen je ouders niet dat jij een hamster neemt. Dan kun je afspraken maken. Bijvoorbeeld dat je elke week wat taakjes doet, als jij een hamster krijgt. Sommige ouders gaan dan wel akkoord.

Eerst in de dierenwinkel of bij de kweker kijken

Heb je nog nooit een hamster gehad? Dan is het goed om eerst te kijken hoe een hamster uitziet. Neem je ouders mee naar de dierenwinkel of een kweker. Kijk samen naar de hamster. Vraag tips en advies.

Misschien vinden je ouders de hamsters zo leuk, dat je er direct een mee mag nemen. Maar als dat niet mag, moet je nog even geduld hebben.

Het duurt even

Soms duurt het enkele uren voordat je ouders een beslissing maken. Maar het kan ook een aantal dagen of zelfs weken duren. Het is belangrijk om geduld te hebben. Wanneer het te lang duurt, vraag je ouders of ze al hebben nagedacht.

Geef je ouders een mooie tekening

Mag je nog steeds geen hamster? Maak dan een mooie tekening van jezelf met een hamster. Teken er wat hartjes bij en schrijf op de tekening dat deze voor mama of papa is. Geef de tekening aan je ouders. Zo kunnen ze zien dat je heel graag een hamster wil.

Door ze een tekening te geven, voelen ze zich soms verplicht om iets voor jou terug te doen. Wie weet krijg je nu wel een hamster.

Nooit boos worden

Mag je echt geen hamster? Niet boos worden op je ouders. Het is belangrijk om aardig te blijven. Waarom je geen hamster mag, accepteer dit en probeer het volgend jaar nog een keer. Misschien lukt het dan wel.

Tips

  • Laat zien dat je al verantwoordelijkheid hebt getoond voor andere taken, zoals huiswerk of klusjes.
  • Vraag eerst of je tijdelijk voor een hamster van een vriend of familie kunt zorgen om te laten zien dat je dit kan.
  • Praat eerlijk en respectvol met je ouders.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven