Welke insecten bijten of steken?

Lieveheersbeestjes bijten zelden en zijn onschuldig. Bosmieren kunnen gemeen bijten. Een wesp is opletten, want deze kan meermalen steken. Welke insecten bijten of steken? Let op want ze zijn niet allemaal zo onschuldig als het lijkt. Ontdek voor welke insecten je op moet passen.

Aantal insecten op de wereld

Er leven wereldwijd veel meer insecten dan mensen of dieren. Alleen al een mieren- of bijenkolonie bestaat uit honderden tot duizenden exemplaren. Over de hele wereld leven in ruim 5 biljard insecten. Op diezelfde aardbol lopen er ongeveer 7,7 miljard mensen rond. Voor elk mens zijn er dus ruim 649 insecten!

[do_widget id=custom_html-26]

Deze insecten bijten of steken

Vrijwel elk insect kan bijten of steken. Toch wil dit niet zeggen dat ze ook allemaal door de mensenhuid heen kunnen. Veel insecten hebben wel bewegende onderdelen maar die zijn alleen sterk genoeg om plantaardig voedsel te kauwen. Ze komen dus niet door een menselijke huid heen.

Insecten met een angel kunnen steken. Denk hierbij aan de wesp, bij of hoornaar. Dit soort insecten steekt dus met de achterkant. Dan heb je ook nog insecten met een steeksnuit zoals de mug. En de gemene bijters, bijvoorbeeld de daas of horzel.

Heel zielig maar sommige insecten hebben helemaal geen onderdelen. Bijvoorbeeld de eendagsvlieg. Deze kan niet bijten en zelfs niet eten. Welke insecten bijten of steken? Hieronder een overzicht.

Teken en vlooien

Zowel teken als vlooien behoren tot de bloedzuigende parasieten. Ze komen veel bij honden en katten voor maar kunnen ook mensen bijten. Teken zijn belangrijke overbrengers van bepaalde ziekten zoals de ziekte van Lyme. Vlooien kunnen juist lintworm overbrengen. Deze parasieten voeden zich met het bloed van hun gastheer, dit doen ze door in de huid te bijten.

Mijten en luizen

Ook weer twee bloedzuigende parasieten die zowel dieren als mensen aanvallen. Hierbij leven ze van bloed terwijl sommige soorten de huidschilfers opeten.

Bedwantsen

De meeste insecten die bijten doen dit omdat ze bloed zuigen. Bedwantsen komen ‘s nachts tevoorschijn en bijten hun slachtoffer meerdere keren. Tegen de tijd dat je hier achter komt hebben ze zich alweer in of onder het matras verstopt.

Muggen

Soms wordt gezegd dat muggen steken maar feitelijk bijten ze. Hierbij bijten ze door de huid heen en zuigen met hun snuit bloed op. Het zijn de vrouwelijke muggen die dit bloed nodig hebben voor het ontwikkelen van de eitjes. Mannelijke muggen leven van bloemennectar.

In de categorie muggen kom je ook benutten tegen. Deze worden soms ook wel zandvliegjes genoemd. Het gaat hier om kleine steekvliegen waarvan de larven in een vochtige omgeving leven. De vrouwelijke knutten leven van het bloed van gewervelde dieren dus ook mensen. De beet van een knut veroorzaakt een jeukend rood bultje, vergelijkbaar met een muggenbeet.

Bekijk insectenlamp tegen vliegen en muggen

Dazen

Vooral paardeneigenaren vrezen de dazen. Dit wordt dan ook wel de paardenvlieg genoemd. Een daas kan zijn slachtoffer tot wel 1 km lang achtervolgen. Dazen zijn zeer gemeen en bijten fel. Hierbij scheuren ze de huid letterlijk open. Op het moment dat ze bloed zuigen zijn ze vrij traag en hierdoor makkelijk dood te slaan.

Steekvliegen

De meeste vliegen spugen op hun voedsel waardoor dit vloeibaar wordt. Vervolgens zuigen ze dit op. Je hebt ook steekvliegen, deze vallen eigenlijk onder de dazen. Bepaalde dazen soorten worden eerder met de benaming steekvlieg vermeld.

Sprinkhanen en krekels

Zowel sprinkhanen als krekels kunnen bijten. Dit doen ze alleen uit verdediging. Sommige soorten hebben zelfs krachtige kaken waarmee ze aardig wat schade aan kunnen richten. Dan zijn er ook nog exemplaren die giftig zijn.

Kevers

De meeste kevers zoals het lieveheersbeestje zijn onschuldig. Toch kunnen ze bij gevaar of dreiging bijten, hoewel de mens hier nauwelijks iets van voelt. Een aantal kevers heeft krachtige kaken. Wanneer je hierdoor gebeten wordt dan voel je dit zeker wel.

Mieren

Ook mieren behoren tot de bijtende insecten. Daarnaast hebben ze geen angel waar ze ook mee kunnenschreef kern. Tijdens een aanval wordt er wat mierenzuur in het slachtoffer gespoten. Dit geeft een rood en jeukend plekje. Een beetje mierenzuur kan voor de mens geen kwaad, ze kunnen hier wel andere insecten of zelfs reptielen of kleine zoogdieren mee doden. Dan is er naar verhouding wel wat meer mierenzuur nodig.

Bijen, wespen, hommels en hoornaars

Al deze insecten leven in kolonies van 300 tot meer dan 1000 individuen. Jaarlijks wordt er door een jonge koningin weer een nieuwe kolonie gestart. De werksters (onvruchtbare vrouwtjes) beschikken over een angel. Hiermee kunnen ze bij gevaar of dreiging spreken.

Bijen hebben een weerhaak aan de angel. Hierdoor kunnen ze de angel niet terugtrekken. Wanneer een bij steekt wordt het achterlijf letterlijk losgescheurd. Hierdoor zal de bij sterven. Dit betekent dat bijen zeer zuinig met hun angel omgaan en minder agressief zijn. Overigens kunnen bijen bij het steken van andere insecten wel hun angel terugtrekken.

Wespen, hommels en hoornaars hebben geen weerhaken. Ze kunnen hun angel terugtrekken en meerdere keren steken. Ondanks dit feit zijn hommels niet agressief. Hoornaars verdedigen hun nest wat feller en wespen kunnen vooral in de herfstmaanden zeer agressief zijn.

Allergische reacties

De meeste mensen kunnen bijtende of stekende insecten goed verdragen. Wanneer iemand allergisch is voor het gif van een stekend insect dan kan er een heftige reactie ontstaan. In ernstige gevallen raakt de persoon in shock en kan zelfs overlijden. Allergische reacties ontstaan op het gif van stekende insecten waaronder wespen, bijen, hoornaars of mieren.

[do_widget id=custom_html-61]

Dodelijke insecten

Welke insecten bijten of steken aan zijn dodelijk? Bij een allergie voor insectengif kan een enkele steek of beeld al dodelijk zijn. Mensen die niet allergisch zijn kunnen bij een aanval evengoed overlijden. Dit gebeurt wanneer het slachtoffer honderden keren wordt gestoken. Jaarlijks overlijden er tientallen personen doordat ze massaal worden aangevallen door hoornaars, hommels wespen of bijen.

Daarnaast zijn er nog een aantal insecten die gevaarlijk zijn vanwege hun sterke gif of omdat ze ziekten verspreiden. Roofmieren kunnen grote dieren en zelfs mensen aanvallen en doden. Ze hebben zeer krachtige kaken. Ook vuurmieren vallen massaal aan en kunnen grotere slachtoffers doden. Terwijl de beet van een kogelmier ontzettend pijnlijk is. De beet voelt aan als het schot van een wapen (kogel), vandaag de benaming.

Ernstige ziekteverspreiders zijn de kussende wants (ziekte van Chagas), de teek (ziekte van Lyme) en de mug (malaria). Jaarlijks vallen er miljoenen doden als gevolg van deze ziekten.

Schuiven naar boven