Vlooien bij honden herkennen

Wil je vlooien bij honden herkennen? Vooral in het voorjaar en zomer kan je huisdier hier veel last van hebben. Helaas merk je dit niet altijd, en wanneer je het wel opmerkt is het vaak al te laat. Je hebt inmiddels een flinke vlooienplaag in huis. Daarom hieronder enkele tips om vlooien bij honden te herkennen.

De hondenvlo of de kattenvlo

Je zou denken dat vlooien bij honden altijd de hondenvlo betreft. Fout gedacht want het gaat in meer dan 90% van de gevallen om de kattenvlo. Deze vlooiensoort leeft zowel op katten als honden maar ook op sommige andere zoogdieren. De hondenvlo komt minder vaak voor en bespringt zowel honden als katten.

[do_widget id=custom_html-16]

Vlooien bij honden herkennen

Waarom vlooien bij honden herkennen? Omdat het belangrijk is om vlooien zo snel mogelijk te bestrijden. Wanneer je hier te lang mee wacht krijg je steeds meer vlooien in huis. Niet alleen heeft je huisdier hier last van, uiteindelijk kunnen de vlooien ook mensen gaan bijten.

Vlooien herkennen is dus de eerste stap in de strijd tegen deze vervelende parasieten. Hieronder drie tips waarmee je snel en eenvoudige vlooien herkent.

Tip 1: kijk naar beweging in de vacht

Vlooien bij honden herkennen is heel makkelijk wanneer je goed naar de vacht kijkt. Strijk de haren opzij en let op beweging. Vlooien zullen snel wegrennen wanneer je de haren opzij duwt. Ze rennen dan naar een beschutte verstopplek.

Heeft de hond net op de bank gelegen? Kijk dan ook eens goed naar die ligplek, grote kans dat hier een verdwaalde vlo rondloopt. Overigens kunnen vlooien ook springen maar niet vliegen.

Tip 2: let op zwarte puntjes

Vlooien zuigen bloed bij hun gastheer. Dit betekent dat ze ook uitwerpselen achterlaten. Let daarom goed op zwarte puntjes in de vacht van je huisdier. Vaak zien deze puntjes er als zwarte peper of zandkorreltjes uit. Wanneer je de korreltjes in het water laat vallen dan kleurt het water rood. Dit komt omdat de uitwerpselen van de vlooien uiteenvallen waarbij de inhoud vrijkomt: bloed.

Gebruik een vlooienkam en haal deze een paar keer door de vacht van je huisdier. Klop de vlooienkam boven een vel wit papier uit. Je ziet dan direct of er kleine zwarte puntjes tevoorschijn komen.

Naar de vlooienkammen

Tip 3: kijk of de hond krabt

Vlooien veroorzaken jeuk. Vlooien bij honden herkennen kan dus door naar het gedrag van je huisdier te kijken. Krabt de hond zich plotseling veel terwijl hier eerder geen sprake van was? Dan is de kans best groot dat hij of zij vlooien heeft.

Overigens kan krabben ook een andere oorzaak hebben, bijvoorbeeld allergie of irritatie. Dit kan door van alles ontstaan, van voedsel tot shampoo. Honden die een vlooienallergie hebben zullen zich overigens vaker krabben waarbij er ook nog eens korsten of wondjes zichtbaar zijn.

Tip 4: zet een vlooienval op

Twijfel je of je huisdier vlooien heeft of dat er vlooien in huis zijn? Zet dan een vlooienval op. Hiervoor heb je een theelichtje, afwasmiddel en een kommetje nodig. Vul het kommetje met water en laat hier 2-3 druppeltjes afwasmiddel invallen.

Zet een theelichtje in het midden van het kommetje. Zorg dat het theelichtje niet drijft, anders blijft het niet in het midden staan. Iets zwaars in het midden van het kommetje zetten met hierop het theelichtje is een goed idee.

Zet het kommetje met brandend theelichtje in de nachtelijke uren midden in de kamer. Haal wel je hond uit de kamer, anders kan deze zich aan het theelichtje verbranden. Vlooien worden door het licht aangetrokken en springen ernaartoe. Ze vallen in het water. Door het afwasmiddel staat er geen spanning meer op het wateroppervlak en zinken de vlooien naar de bodem. Een prima manier om te ontdekken of je vlooien in huis hebt. Mits veilig in gebruik, want een kaars alleen laten branden is een risico op zich.

Tip 5: verwijder de hond

Dit is geen leuke methode om vlooien bij honden te herkennen maar het werkt wel. Verwijder de hond uit huis en laat deze twee nachtjes ergens anders slapen. 90% van de vlooienpopulatie bevindt zich in huis, slechts 10% op de hond zelf. Wanneer je de hond uit huis haalt dan gaan de vlooien op zoek naar een andere gastheer. Ze bespringen de mens!

Dit voel je als kleine speldenprikjes in je onderbenen. Vaak zie je vlooien dan ook lopen. Houd er wel rekening mee dat wanneer je hond vlooien heeft en je hem ergens anders onderbrengt, daar ook weer vlooien aanwezig zijn. Je zadelt een ander dus met jouw probleem op.

Effectief vlooien bestrijden

Vlooien bij honden herkennen is dus niet zo moeilijk, het bestrijden is wel wat lastiger. Wanneer je het niet goed aanpakt dan blijven vlooien terugkomen. Een vlooienshampoo werkt slechts tijdelijk en alleen tegen die 10% dat zich op het huisdier bevindt. Je moet echter de overige 90% ook aanpakken.

Bij een milde vlooienplaag helpt spot-on, dit is een pipetje dat je tussen de schouderbladen van de hond leegknijpt. Het middel verspreidt zich gelijkmatig over de huid. Wanneer vlooien hiermee in aanraking komen worden ze gedood en stopt de gehele cyclus. Het kan enkele weken duren voordat alle vlooien weg zijn, maar je merkt het vaak al binnen twee weken.

Bekijk spot-on

Een vlooienband werkt ook maar is soms minder effectief. Een omgevingsspray werkt wel weer goed maar alleen tegen vlooien die zich in huis bevinden. Wil je het echt goed aanpakken dan gebruik je een combinatie van een vlooienspray met spot-on of vlooienband.

Schuiven naar boven