Verschillen tussen sprinkhanen en krekels

De meeste sprinkhanen zijn groen en hierdoor duidelijk herkenbaar. Maar sommige soorten lijken qua kleur en uiterlijk wel heel veel op krekels. Ken jij de verschillen tussen sprinkhanen en krekels? Ontdek de duidelijke kenmerken van deze twee insecten. Zo weet je precies of je met een krekel of toch met een sprinkhaan te maken hebt. Nuttig? Misschien niet, maar wel altijd leuk om te weten.

Indeling van sprinkhanen en krekels

Deze twee behoren tot de groep der insecten, dat is in ieder geval duidelijk. Ook behoren ze allebei tot de orde rechtvleugeligen. Vanuit hier kom je bij de onderorde uit. En hier splitst het zich. Krekels behoren tot de onderorde langsprietigen terwijl sprinkhanen zowel tot de langsprietigen als kortsprietigen kunnen behoren. Dat hangt dus helemaal van de soort af.

Faunabox L 

Voor verschillende insecten en reptielen

Verschillen tussen sprinkhanen en krekels herkennen

Aan bovenstaande heb je misschien niet zoveel, maar je weet in ieder geval tot welke groepen ze behoren. Nu meer over de verschillen tussen sprinkhanen en krekels. Door uiterlijke kenmerken kun je deze twee goed van elkaar onderscheiden. Hieronder enkele aandachtspunten.

De voelsprieten

Wanneer je een sprinkhaan of krekel met korte voelsprieten ziet dan weet je niet geval zeker dat het hier om een sprinkhaan gaat. Dit komt omdat krekels altijd lange voelsprieten hebben. Een sprinkhaan kan korte of lange voelsprieten hebben.

De kleur

Ook aan de kleur zie je of je te maken hebt met een sprinkhaan of krekel. Is het insect groen, dan is het voor 100% een sprinkhaan. Een krekel kan namelijk nooit groen zijn. Maar wanneer het insect bruin is dan kan het om een sprinkhaan of een krekel gaan.

De manier van geluid maken

De mannetjes van krekels en sprinkhanen maken een tsjirpend geluid. Krekels doet dit door met hun rechtervleugel over de linkervleugel te strijken. Terwijl sprinkhanen het geluid met hun poten maken. Hoor je een krekel of sprinkhaan een geluid maken, kijk dan eens goed hoe hij dat doet.

Enkele uitzonderingen

Bovenstaande kenmerken zijn een goede basis om het verschil tussen een sprinkhaan en krekel te zien. Maar er zijn wel wat uitzonderingen. Bijvoorbeeld de sabelsprinkhaan, deze maakt net als krekels geluid met zijn vleugels. Enig verschil is dat de sabelsprinkhaan dit doet door met zijn linker vleugel over de rechter te strijken. Terwijl krekels het juist andersom doen: ze strijken met hun rechter vleugel over de linker.

Nog een uitzondering is de dwergmolkrekel. Deze is zeer klein en heeft korte voelsprieten. Je zou dan denken dat het om een sprinkhaan gaat maar dit is toch echt een krekel. Dan heb je ook nog de bits aan. Het lijkt hier om een sprinkhaan te gaan maar dit is misleidend. Ze zijn nauw verwant aan de kakkerlakken. Opvallend is ook dat de bidsprinkhaan roofzuchtig is. Dit in tegenstelling tot andere sprinkhanen die alleen plantaardig voedsel eten.

Enkele vragen over sprinkhanen en krekels beantwoord

Je loopt vast met wat vragen over sprinkhanen of krekels rond. Daarom vind je hieronder de meest voorkomende vragen.

1. Kunnen sprinkhanen bijten?

Veel sprinkhaan en zijn onschuldig en zullen niet bijten. Toch zijn er een aantal soorten met sterke en grote kaken. Ze kunnen bijten en zelfs gif verspreiden. Bijvoorbeeld de wrattenbijter, de grootste inheemse sprinkhaan die je af en toe in Nederland en België tegenkomt.

2. Kunnen sprinkhanen vliegen?

De meeste sprinkhanen kunnen ver springen. Zo kunnen ze in korte tijd enkele honderd meters ver komen. Sommige soorten gebruiken tijdens het springen hun vleugels. Hierbij vliegen ze dus korte stukjes. Het is niet zo dat sprinkhanen echt kunnen vliegen, het is meer een stukje zweven. De vleugels worden voornamelijk gebruikt voor het produceren van geluid, het zijn de mannetjes die dit doen.

3. Kunnen sprinkhanen prikken?

Aan de achterkant van de sprinkhaan bevindt zich de legbuis. Vaak wordt gedacht dat dit een angel is. Wees gerust, sprinkhanen kunnen niet prikken. Als ze zich al verdedigen dan doen ze dit met hun kaken.

4. Kunnen sprinkhanen zwemmen?

Je komt sprinkhanen voornamelijk op het droge tegen. Toch betekent dit niet dat ze helemaal niet kunnen zwemmen. Sprinkhanen zijn geen goede zwemmers maar ze weten zich in het water wel te redden. Sprinkhanen duiken soms in het water om eten te zoeken. Natuurlijk doen niet alle soorten dit.

5. Kunnen krekels vliegen?

Krekels hebben net als sprinkhanen vleugels. Veel soorten kunnen niet vliegen of slechts erg kort. Het lijkt dan meer op zweven dan vliegen. Op dit gebied lijkt de krekel dus op de sprinkhaan.

6. Kunnen krekels bijten?

De overeenkomst tussen sprinkhanen en krekels is dat de meeste soorten ongevaarlijk zijn. Toch kunnen sommige krekels bijten en gif in de wond spugen. Vooral de grote krekels kunnen best wel eens aanvallen.

7. Kunnen krekels springen?

Op het gebied van voortbewegen is er geen verschil tussen sprinkhanen en krekels. Ook krekels hebben goede springpoten. Wel kunnen krekels minder ver springen dan sprinkhanen.

8. Kunnen krekels klimmen?

Je ziet krekels wel eens op een struik of bovenop een grassprietje zitten. Waarschijnlijk is de krekel hier terechtgekomen door ertegenaan te springen. Toch kunnen krekels klimmen, maar dan moet het niet om een gladde wand gaan. Een wand van glas, doorzichtig plastic of tegeltjes geeft geen houvast. Terwijl een struik veel makkelijker te beklimmen is.

Krekels voor reptielen

Wist je dat krekels veel als voedsel voor reptielen en amfibieën wordt gebruikt? Denk maar aan waterschildpadden, kikkers en padden maar ook sommige vogels zijn er dol op. Gedroogde sprinkhanen en krekels zijn een smakelijke traktatie en prima ter afwisseling van de normale voeding.

Naar reptielenvoer

Daarnaast heb je nog veel meer reptielenvoer (ook voor amfibieën). Heb je reptielen of amfibieën als huisdier, dan is het zeker belangrijk dat je ze dit soort voedsel voorzet. Het voldoet namelijk aan de natuurlijke voedingsbehoeften.

Schuiven naar boven