Maden in de keuken – direct bestrijden!

Heb je maden in de keuken dan moet je hier zo snel mogelijk vanaf. Maden maar ook volwassenvliegen kunnen namelijk ziekten verspreiden en. Bovendien zijn maden in je voedsel ook nog eens een vies gezicht punt doe je niks aan die bestrijding dan heb je straks de hele woning vol vliegen zitten. Tijd om dit probleem effectief aan te pakken.

Oorzaak van maden in de woning

Vooral in de zomermaanden kun je last hebben van maden in de woning. Je zult merken dat je ze voornamelijk in de keuken tegenkomt. Bijvoorbeeld in de afvalbak, maar ook zondag er achter keukenkastjes. Soms zitten maden zelfs in voedsel dat je ergens bewaard.

[do_widget id=custom_html-61]

Wat is de oorzaak van maden in huis aan met name in de keuken? Het antwoord is eenvoudig: er ligt ergens een voedselbron. Meestal gaat het om rauw vlees, voedselresten of een kadaver. In het laatste geval kun je denken aan een dode muis over wat die ergens verstopt leeft.

Verschillende soorten maden

Die dikke, ronde en roomwitte maden zijn de larven van huisvliegen of vleesvliegen. Soms zie je een soort wormpjes in ontbijtgranen, dierenvoedsel of snoepgoed zitten. Het gaat hier om de larven van de voedselmot.

Let op want je kunt ook last hebben van de maden van fruitvliegjes. Deze zijn erg klein en nauwelijks met het blote oog te zien. De volwassen exemplaren, de fruitvliegjes zelf, tref je rondom de fruitmand aan.

Als laatste heb je nog de larven van de mug. Deze zijn roodgekleurd en kom je in stilstaand water tegen. Muggenlarven bevinden zich zelden binnenshuis, meestal is dit toch in een vijvertje in de tuin.

Maden in keukenkastje

Je doet het keukenkastje open en ziet ineens wat krioelen. Maden in keukenkastjes heeft altijd met voedselresten te maken. Kijk maar eens goed of je ergens voedsel hebt liggen. Sommige verpakkingen zijn niet goed gesloten. De larven van de voedselmot kruipen ook makkelijk in kartonnen- of niet goed sluitende verpakkingen.

Kijk even goed om welke maden het gaat. Zijn ze roomwit, dik en naar verhouding kort dan zijn dit vliegenlarven. Deze zijn ook herkenbaar aan de spits toelopende kop met een zwart puntje. Hun achterste is juist dik en rond van vorm. Zijn ze dunner en naar verhouding langer dan heb je te maken met de larven van voedselmotten. Deze laatste spinnen draden in het voedsel.

Maden in het keukenkastje bestrijden doe je door al het voedsel weg te halen. Zitten er maden of larven in dan moet je dit zeker weggooien. Dek al het andere voedsel goed af. Bewaar het in de koelkast of een afgesloten potten of bakken. Een kartonnen verpakking is niet goed genoeg, hier knagen ze zich doorheen.

Maden in de vuilnisbak

Bij maden in de vuilnisbak (keuken) kun je direct denken aan de larven van de huisvlieg of vleesvlieg. Die leven van organisch rottend afval. Je gooit bijvoorbeeld vleesresten weg, dit trekt zeker vliegen aan. Ze leggen hun eitjes in de voedselresten. Maden van de huisvlieg of vleesvlieg zwemmen letterlijk in hun voedsel.

[do_widget id=custom_html-26]

Opvallend is dat deze maden zeer sterk ruiken. Wanneer je de vuilnisbak in de keuken opent dan komt je een onaangename geur tegenmoet. Het beste kun je de vuilnisbak leeg maken en alles in de buitencontainer gooien. Hierna de vuilnisbak goed schoonmaken met wat chloor. In de warme zomermaanden is het aan te raden om de vuilnisbak zeker twee keer per week leeg te halen.

Zet de afvalcontainer die je buiten hebt staan niet vlakbij een raam of deur. Het liefst zo ver mogelijk van de woning af en ook nog eens in de schaduw.

Maden in de keuken op het plafond

Op het plafond maar ook tegen de muur zie je soms maden of wormpjes. Sommige mensen omschrijven ze ook als rupsen. Vrijwel altijd gaat het om de voedselmotlarve. Een andere benaming voor voedselmot is meelmot. Je komt ze werkelijk overal tegen zoals in bloem (meel), ontbijtgranen, gedroogd fruit, snoepgoed, cacao, brood en nog veel meer.

Het vieze aan deze larven is dat ze draden in het voedsel spinnen. Hierdoor plakt alles aan elkaar aan moet je soms hele verpakkingen weggooien. De voedselmot kan vanwege zijn afmeting makkelijk door kleine openingen. Niets is veilig voor deze hinderlijke insecten en hun larven.

De oplossing: besmet voedsel weggooien. Vervolgens alles heel goed afdekken. De maden op het plafond of de muur kun je opzuigen of met een borsteltje weghalen. De volwassen exemplaren zuig je ook op. Wanneer je alles goed hebt afgedekt verdwijnt de plaag vanzelf.

Larven in het fruit

Het fruitvliegje kan van grote afstand overrijp of gistend fruit ruiken. Ze leggen hun eitjes in dit fruit. De larven doen zich hier tegoed aan en worden steeds groter. Dit soort maden zijn klein en nauwelijks zichtbaar maar de volwassen vliegjes zie je wel. Tegen fruitvliegjes kun je het beste gebruik maken van een speciale fruitvliegjesval. Daarnaast het fruit goed afdekken of in de koelkast bewaren.

Maden doden

Voorkomen is beter dan genezen. Dit betekent dat je al het voedsel goed moet opbergen of afdekken. Controleer ook regelmatig de aanwezigheid van dode muizen of ratten. Natuurlijk ga je niet dagelijks onder keukenkastjes kijken maar wanneer je maden in de keuken aantreft moet je dit zeker eens doen.

Waar gaan maden dood aan? De larven van vliegen kunnen zeer slecht tegen droogte. Wanneer je zout over ze heen strooit dan drogen ze uit. Al snel zullen ze sterven. Dode maden kun je gewoon in de vuilnisbak of container laten liggen.

Maden doden kan ook met een speciale insectenspray. Hiermee dood je niet alleen maden en anderen larven maar ook de volwassen insecten. Spray de ruimte goed in en houd gedurende een kwartier alle ramen en deuren gesloten. Zeer effectief!

Bekijk insectenspray

Volwassen vliegen en muggen weren

Wil je geen maden in de keuken? Hierboven heb je al kunnen lezen wat je moet doen. Beter pak je het probleem bij de wortel aan. Zorg dat vliegen en muggen niet de woning in kunnen. Dit doe je door het plaatsen van horrengaas bij ramen en deuren. Zorg ervoor dat maden en kieren afgesloten zijn.

Heb je vaak last van maden in de keuken dan kun je eventueel gebruikmaken van een insectenlamp. Dit werkt met Uv-licht dat insecten aantrekt. Vervolgens worden de insecten geëlektrocuteerd of in een val gezogen. Tegenwoordig heb je compacte insectenlampen met een modern design. Die plaats je gewoon op het aanrecht of een tafeltje. Alleen voor de horecakeuken is een grote insectenlamp met elektrische rooster aan te raden.

Schuiven naar boven