Wat te doen tegen spinnen?

Het maakt niet uit welk soort spin je ziet, je wil hem niet in je woning hebben. De meeste spinnen zijn voor mensen ongevaarlijk. Maar ze jagen angst aan en kunnen de woning vervuilen. Ontdek 15 manieren om van spinnen af te komen.

Belangrijkste dingen die je moet weten

 • Als je van spinnen af wil, is het belangrijk om te weten wat hun favoriete schuilplaatsen zijn. Ze bevinden zich graag op plaatsen waar veel rommel aanwezig is, zoals op zolder of in het tuinafval.
 • In Nederland en België komen van nature geen giftige of gevaarlijke spinnen voor. Je moet er wel rekening mee houden dat er soms gevaarlijke spinnen via het handelsverkeer in woningen terechtkomen.
 • Werk zo min mogelijk met gif, spinnen zijn beschermde diersoorten. Wanneer je toch gif gebruikt moet je beschermende kleding dragen.

Dit trekt spinnen aan in huis

Zodra de herfst begint krijg je meer spinnen in huis. Dit komt omdat deze dieren op zoek zijn naar een plek om te overwinteren. Maar ook de rest van het jaar kun je last hebben van spinnenwebben en spinnen in de kamer, keuken, slaapkamer en andere ruimtes.

Ze worden aangetrokken door veel insecten. Hoe meer insecten in je huis of tuin, hoe meer spinnen dit aantrekt.

Wat te doen tegen spinnen? Een handleiding

Het is normaal om enkele spinnen in huis te hebben. Vaak zitten ze verstopt op plekjes zoals de zolder, in de hal of de kelder. In de woonkamer, keuken en slaapkamer ben je sneller geneigd om ze direct op te ruimen.

Wanneer je dagelijks veel spinnenwebben weg moet halen, dan spreek je van een spinnenplaag. Het is belangrijk om een plaag aan te pakken want voordat je het weet vermenigvuldigen ze zich en krijg je er nog meer bij. Of je nu een enkele spin of honderden exemplaren wil verjagen, hieronder een duidelijk stappenplan.

Pas op voor giftige en gevaarlijke spinnen

Alle spinnen die van oorsprong in West-Europa voorkomen, zijn ongevaarlijk. Alleen de kruisspin kan bijten, maar zijn gif is niet gevaarlijk.

Soms komen giftige of gevaarlijke spinnen via het handelsverkeer West-Europa binnen. Bijvoorbeeld via fruit, bloemen of planten. De volgende spinnen zijn gevaarlijk of giftig:

 • Trechterwebspin
 • Weduwespin
 • Bruine kluizenaarspin
 • Gele zak spin
 • Wolfspin (wordt steeds vaker in Nederland en België gezien)
 • Roodrugspin
 • Hobo-spin
 • Braziliaanse zwerfspin (bananenspin, giftigste spin ter wereld)
 • Vioolspin
 • Australische tunnelspin

De vogelspin ziet er misschien angstaanjagend uit, maar de beet is behalve pijnlijk, niet gevaarlijk.

1. Maak gebruik van een spinnenvervanger

De meest eenvoudige en diervriendelijke methode is een spinnenvanger. Je hebt modellen die de spin opzuigen, maar ook spinnenvanger waarmee je het diertje middels een borsteltje vastklemt. In beide gevallen kun je de spin probleemloos oppakken en buiten neerzetten. Het is het best verkochte product om van spinnen af te komen.Het voordeel van een spinnenvanger is dat je op ruime afstand van de spin of het insect kan blijven. Bovendien hoef je het niet aan te raken om het levend en wel te vangen en buiten uit te zetten.

2. Azijn om spinnen te verjagen

Wil je spinnen afweren? Neem een plantenspuit of een spuitfles en vul dit voor de helft met water en de andere helft met witte azijn. Spuit dit in hoeken, spleten en kieren om te voorkomen dat spinachtigen binnenkomen of hier een web bouwen. Wees voorzichtig met azijn want het kan bepaalde oppervlakken beschadigen.

3. Pepermuntolie

Sommige geuren schrikken spinnen en insecten af. Een sterke geur zoals pepermuntolie is hier een goed voorbeeld van. Voeg enkele druppeltjes pepermuntolie aan een spuitfles met water toe. Gebruik dit om spinnen te verjagen.

4. Afschrikken met kaneel

Waarschijnlijk vind je kaneel heerlijk ruiken. Maar spinnen houden er niet van. Strooi wat kaneel over je vensterbank en ze zullen niet zo graag je woning binnenkomen. Je kunt in huis ook geurstokjes, geurolie of geurkaarsen met kaneel gebruiken.

5. Citrusvruchten zoals sinaasappel of citroen

Wanneer je verse sinaasappel of citroen in huis hebt, moet je dit gebruiken om spinnen te verjagen. Wrijf de schil van een sinaasappel of citroen langs vensterbanken, plinten en kozijnen. Dit voorkomt dat spinnen hier hun webben bouwen.

Wanneer je de woning schoonmaakt is het aan te raden om een schoonmaakproduct met de geur van citroen te gebruiken. Effectief om niet alleen spinnen maar ook andere insecten buitenshuis te houden.

6. Ceder

Ceder is een boom uit de dennenfamilie. Het hout verspreidt een sterke geur. Ceder werkt effectief tegen spinnen en verschillende insecten. Er zijn verschillende producten met de geur van cederhout verkrijgbaar.

7. Kastanjes

Waarom precies is onduidelijk, maar spinnen lijken een hekel te hebben aan de geur van kastanjes. Wanneer je er een paar opensnijdt en op je vensterbanken en in hoeken legt, werkt het als afschrikmiddel. Zorg dat huisdieren niet bij de kastanjes kunnen, want ze kunnen giftig zijn.

8. Eucalyptus

Heerlijk, de geur van eucalyptus. Veel mensen gebruiken schoonmaakproducten met eucalyptusgeur, of etherische oliën. Wist je dat eucalyptus ook goed tegen spinnen werkt? Plaats bijvoorbeeld een eucalyptusboompje naast je voor- of achterdeur of een raam. Binnenshuis kun je met verschillende producten werken die eucalyptusgeur afgeven.

9. Lavendel

Dit geldt ook voor de lavendelplant of producten met lavendelgeur. Het verjaagt spinnen en je zorgt dat je woning lekker fris ruikt. Gebruik zeker wat lavendel geurzakjes, je woning heeft nog nooit zo fris geroken en je houdt insecten buiten de deur.

Bekijk lavendel geurzakjes in de webshop

10. Haal de fruitschaal regelmatig leeg

Wanneer je overrijp fruit op de fruitschaal laat liggen, trekt dit fruitvliegjes aan. Veel insecten in huis betekent ook meer spinnen. Het is dus belangrijk om je fruitschaal regelmatig leeg te halen. Laat overrijp fruit niet te lang liggen want fruitvliegjes ruiken dit van kilometers afstand.

11. Geen composthoop of rommel in de buurt van je woning

Spinnen verstoppen zich graag tussen afval, bladeren of in een composthoop. Niet alleen een goede verstopplek, ook zijn er veel insecten op composthopen en tussen tuinafval te vinden. Zorg dat je afval zoveel mogelijk opruimt. Een composthoop moet je niet vlak langs je woning plaatsen, maar zover mogelijk in de tuin.

12. Laat lampen uit

Het is belangrijk om buitenlampen ‘s avonds zo min mogelijk te laten branden. Het licht trekt insecten en dus ook spinnen aan. Binnenshuis kun je het licht beter dimmen, waarbij je ramen en deuren gesloten houdt. Of maak gebruik van horgaas zodat insecten niet je woning binnenkomen.

13. Maak de woning regelmatig schoon

Vooral in ruimtes waar je weinig komt zijn vaak veel insecten en spinnen aanwezig. Door hier regelmatig schoon te maken ruim je spinnenwebben op, en heb je de mogelijkheid om spinnen te verjagen. Bovendien zorgt het schoonmaken ervoor dat je insecten weghoudt.

Het is aan te raden om veelgebruikte ruimtes minimaal eenmaal per week schoon te maken. De zolder, kelder en ongebruikte ruimtes zou je minimaal eenmaal per maand schoon moeten maken. 

14. Neem een kat

Hou je van katten? Dit huisdier helpt bij de bestrijding tegenspinnen. Katten zijn uitstekende jagers en zullen elke spin die ze zien, voor jou vangen. Dus wanneer je toch al van plan was om een huisdier te nemen, overweeg dan zeker een kat.

15. Maak gebruik van een spinnenspray

Er zijn verschillende soorten sprays die goed tegen spinnen werken. Sommige producten spuit je op kozijnen, ramen en meubels. Het laat een gladde laag achter waardoor spinnen niet in staat zijn om hun web te hechten. Dit frustreert het diertje waardoor het liever buiten een web bouwt.

Er zijn ook producten verkrijgbaar die dodelijk zijn voor spinnen. Deze chemische producten moet je niet zomaar gebruiken, alleen wanneer er sprake is van een ernstige plaag. Het is altijd beter om spinnen levend te vangen en ver van je woning uit te zetten. Bedenk dat spinnen nuttige dieren zijn, ze vangen veel hinderlijke vliegen, muggen en andere insecten. Zonder spinnen zouden er ontzettend veel ziekten worden overgebracht. Heb dus respect voor deze diertjes.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven