Hoe kun je rupsen bestrijden?

Rupsen kunnen je tuin of planten beschadigen. Gelukkig zijn er eenvoudige manieren om ze te bestrijden en je planten te beschermen. Inspecteer regelmatig je planten en verwijder rupsen handmatig. Je kunt ook natuurlijke vijanden aantrekken, zoals vogels en lieveheersbeestjes, die graag rupsen eten. Als de plaag ernstig is, gebruik je milieuvriendelijke insecticiden of biologische bestrijdingsmiddelen. Het is belangrijk om de natuur in balans te houden en voorzichtig te zijn met het gebruik van chemicaliën.

Rupsen bestrijden: Do’s en Don’ts

Do’s:

 • Verwijder rupsen met de hand en vernietig ze om de plaag te verminderen.
 • Trek natuurlijke vijanden aan, zoals vogels, lieveheersbeestjes en sluipwespen.
 • Gebruik milieuvriendelijke insecticiden, zoals neemolie of Bacillus thuringiensis (Bt), die specifiek rupsen aanpakken.
 • Houd je tuin schoon en verwijder aangetaste bladeren.

Don’ts:

 • Vermijd onnodig gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen die schadelijk zijn voor nuttige insecten en het milieu.
 • Wees voorzichtig bij het bestrijden van rupsen die mogelijk tot beschermde of nuttige soorten behoren.
 • Vermijd overmatig snoeien, omdat dit de natuurlijke balans verstoort en nuttige insecten verwijdert.

Huismiddelen: voorzichtigheid geboden

Het internet staat vol tips over huismiddeltjes om rupsen te verwijderen. Methoden zoals zout, soda en azijn lijken effectief lijken, maar ze zijn schadelijk voor de bodem en planten. Het gebruik van deze stoffen schaadt niet alleen nuttige insecten, maar ook de bodemvruchtbaarheid en planten.

Kies voor milieuvriendelijke methoden, zoals handmatig plukken, natuurlijke vijanden aantrekken en biologische bestrijdingsmiddelen.

Natuurlijke middelen: alsem extract

Een natuurlijk alternatief voor het bestrijden van rupsen is een zelfgemaakt mengsel op basis van bitter Alsem kruid. Dit kruid staat bekend om zijn afstotende eigenschappen. Gedroogd alsem kruid kost ongeveer 3 euro per 50 gram.

Om dit mengsel te maken, kook je ongeveer 50 g gedroogd Alsem kruid in een halve liter water gedurende 15 minuten. Nadat het mengsel is gekookt, laat je het een dag trekken. Vervolgens zeef je het extract en voeg je 1 eetlepel zachte zeep toe.

Meng 25% van het Alsem extract met 75% water in een plantenspuit. Je gebruikt dit mengsel om aangetaste planten te besproeien en zelfs preventief toe te passen. Het Alsem extract vormt een natuurlijke barrière die rupsen afstoot.

Aaltjes: microscopische parasieten

Aaltjes vormen een effectieve en natuurlijke oplossing om rupsen te bestrijden. Deze microscopische parasieten schakelen rupsen binnen enkele dagen uit. Verkrijgbaar in poedervorm, voeg je aaltjes eenvoudig aan water toe.

Wat aaltjes bijzonder maakt, is hun gerichte aanpak die de plaag binnen korte tijd onder controle krijgt. Ze dringen een rups binnen en scheiden bacteriën af die de rups infecteren en uiteindelijk doden. De aaltjes voeden zich met de dode rups en vermenigvuldigen zich, waardoor ze zichzelf in stand houden terwijl ze de plaag elimineren.

Belangrijk is dat aaltjes onschadelijk zijn voor de bodem, planten en andere organismen. Hierdoor zijn ze een veilige en ecologisch verantwoorde keuze voor plaagbestrijding.


Natuurlijke vijanden aantrekken

Het aantrekken en bevorderen van natuurlijke vijanden is een duurzame manier om rupsenplagen onder controle te houden.

 • Plaats vogelvoeders, zoals zaden en vruchten. Dit trekt verschillende vogelsoorten aan.
 • Installeer vogelbaden of ondiepe schalen met water waar vogels kunnen drinken en badderen.
 • Hang nestkasten voor vogels op. Verschillende vogelsoorten kunnen zich vestigen en insecten, waaronder rupsen, als voedsel voor hun jongen gebruiken.
 • Kies planten met bloemen die nectar produceren, zoals dille, venkel en koriander, om volwassen lieveheersbeestjes aan te trekken.
 • Lieveheersbeestjes voeden zich met bladluizen en andere kleine plagen. Een overvloed aan prooien zorgt dat ze in je tuin te blijven.
 • Kies planten die nectar en stuifmeel produceren om volwassen sluipwespen aan te trekken.

Strooi diatomeeënaarde rond planten

Diatomeeënaarde is gemaakt van vermalen fossiele algen. Wanneer je het rond planten strooit, beschadigen de microscopische scherpe deeltjes het oppervlak van rupsen en veroorzaken uitdroging. Het is onschadelijk voor mensen, dieren en planten.

Bekijk diatomeeënaarde in de webshop

Mulchen: natuurlijke bescherming tegen vlinders en rupsen

Mulchen is het aanbrengen van organisch materiaal zoals stro, bladeren of houtsnippers op de grond rond planten. Je verbetert hiermee de bodemstructuur en vochtbehoud. Ook helpt mulch tegen rupsen. Een dikke laag mulch voorkomt dat vlinders eitjes direct op de grond leggen.

Vroeg zaaien/planten

Beginnen met zaaien of planten aan het begin van het seizoen. Vroeg zaaien of planten geeft je gewassen een voorsprong, zodat ze sterker en resistenter worden voordat vlinders hun eitjes leggen. Door de natuur een stap voor te zijn, verhoog je de overlevingskansen van je planten.

Rupsen bestrijden met feromonenvallen

Feromonen zijn chemische stoffen die door vrouwelijke motten worden afgescheiden. Deze stoffen trekken mannetjes aan. Een feromonenval imiteert deze geur om mannelijke motten te lokken, waarna ze in de val zitten en niet in staat zijn om vrouwtjes te bevruchten.

Door de mannelijke populatie te verminderen, wordt de kans op bevruchte eitjes en daaropvolgende rupsen minder. Feromoonvallen zijn een milieuvriendelijke en niet-invasieve methode om plagen te beheersen.

Vlinderstruiken planten

Vlinderstruiken (Buddleja) zijn prachtige bloeiende planten, en een nectarbron voor vlinders. Door vlinderstruiken op strategische locaties te planten, lok je vlinders weg van je belangrijkste gewassen.

Deze aanpak, bekend als ‘afleidingsplanting’, houdt in dat je vlinderstruiken op enige afstand van je groenten of andere waardevolle planten plaatst. De geurige bloemen van de vlinderstruiken trekken vlinders aan en bieden ze een overvloed aan voedsel. Hierdoor blijven vlinders weg van je gewassen en worden ze minder waarschijnlijk aangetast door de eitjes en rupsen van deze insecten.

Vooruitzien en voorkomen

Rupsen bestrijden vereist vooruitziendheid. Let op tekenen van nestelende rupsen, zoals eitjes van vlinders, licht afgekloven bladeren of bladeren met een krul. Grijp vroegtijdig in om problemen in je tuin te voorkomen.

Tips

 • Gebruik microscopische aaltjes die rupsen snel doden; verkrijgbaar in poedervorm.
 • Kies planten die natuurlijke afweerstoffen bevatten, zoals knoflook, uien en munt.
 • Bedek je planten met fijnmazige netten om rupsen buiten te houden.
 • Maak een milde zeepoplossing en besproei planten om rupsen te verstikken.
 • Gebruik een mengsel van bitter Alsem kruid om rupsen af te weren.
 • Breng neemolie aan, een natuurlijk insecticide, om rupsen te bestrijden.
 • Gebruik Bt, een biologisch bestrijdingsmiddel dat specifiek rupsen aantast.
 • Plaats reflecterende materialen rond je tuin om vlinders af te schrikken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven