Dit zijn de mooiste kattenrassen ter wereld

Katten zijn intelligente wezens met unieke persoonlijkheden. Sommige rassen staan bekend om hun schoonheid of karakter. In dit artikel ontdek je de mooiste kattenrassen ter wereld.

Perzische Kat

De Perzische kat heeft een luxueuze vacht in verschillende kleuren en patronen. Met zijn grote ronde ogen en korte neus heeft het een edele uitstraling. Het is dan ook een van de meest populaire kattenrassen. Toch kom je hem niet in elk gezin tegen, want de aanschaf van de Perzische kat is vrij prijzig.

Een volwassen Perzische kat weegt tussen de 3,5 tot 7 kg. Katers zijn over het algemeen zwaarder dan poezen.

Perzen staan bekend om hun kalme en rustige karakter. Ze zijn aanhankelijk en genieten van rustige momenten met hun eigenaren.

Deze koninklijke kat heeft zijn oorsprong in het oude Perzië (nu Iran). Hij werd door royalty’s aanbeden vanwege zijn sierlijke verschijning. Tegenwoordig is het een geliefd huisdier.

Vachtverzorging en opvoeding

De dikke vacht van de Perzische kat vertoont snel te letten. Daarom is het belangrijk om hem dagelijks verzorgen. Begin hier van jongs af aan mee, zodat het dier erg snel aan went. Dit geldt ook voor de opvoeding. De Pers heeft in introvert karakter. Om dit in goede banen te lenen moet je al vroeg met training en socialisatie beginnen.

Bengaalse Kat

Met een opvallende gemarmerde of gevlekte vacht, lijken Bengaalse katten op wilde luipaarden. Hij is medium van formaat en weegt tussen de 4,5 en 7 kg. Juist vanwege zijn uiterlijk is hij erg geliefd.

Bengalen zijn speels en energiek. Ze hebben een nieuwsgierige aard en houden van interactie. Ze passen dan ook prima binnen een actief gezin, bijvoorbeeld met kinderen.

We zijn al eeuwenlang gefascineerd door dieren met een wild uiterlijk. In 1963 lukte het om een gedoemystici eerder kat te kruisen met een Aziatische luipaardkat. Het resultaat was de Bengaalse Kat omdat het hier om een hybride kruising gaat, krijg je te maken met verschillende generaties. De eerste generatie die uit deze kruising voortkomt wordt F1 genoemd. De tweede generatie is F2 en zo verder.

Vachtverzorging en opvoeding

Vanwege de korte vacht is de vachtverzorging minder belangrijk. Borstel hem regelmatig om klitten te voorkomen. Daarnaast is borstelen goed voor de interactie en het opbouwen van een band. Alleen wanneer de vacht erg vies is, kun je de Bengaalse Kat wassen.

Geef dit ras voldoende speel- en mentale stimulatie. Dit is nodig om het energieke karakter in balans te houden.

BOME Drinkfontein – Automatische Spoeling


Siamese Kat

Siamese katten hebben een slank lichaam, blauwe ogen en een kleurpatroon met donkerdere extremiteiten. Het is een slanke schoonheid met lange benen en smalle pootjes. Het gewicht ligt tussen de 2,5 tot 5,5 kg.

Siamezen zijn sociaal, vocaal en intelligent. Houd hier rekening mee want ze kunnen veel miauwen, iets dat niet elke eigenaar prettig vindt. Ze hechten zich sterk aan hun menselijke metgezellen.

Oorspronkelijk is dit kattenras afkomstig uit Thailand (voorheen Siam). Siamezen hebben een rijke culturele geschiedenis.

Vachtverzorging en opvoeding

De korte vacht van de Siamese kat vereist minimale verzorging. Af en toe borstelen is meer dan voldoende. Stimuleer de nieuwsgierigheid met interactieve speeltjes en mentale uitdagingen.

Ragdoll

Een van de meest opvallende kenmerken van de Ragdoll-kat is de prachtige vacht. Deze halflange vacht voelt zijdezacht aan en kan in verschillende kleurpatronen voorkomen, zoals colorpoint, mitted en bicolor. De vacht is dik en luxueus, wat zijn koninklijke uitstraling versterkt. Zijn grote en expressieve ogen zijn een ander opvallend kenmerk. De kleur van de ogen varieert van blauw tot diepblauw, afhankelijk van de kleur en het patroon van de vacht.

Wat de Ragdoll echt opmerkelijk maakt, is de ontspannen houding wanneer hij wordt opgepakt. Hij lijkt zijn spieren te ontspannen. Dit kenmerk heeft bijgedragen aan de naam.

Deze vriendelijke katten zijn rustig en aanhankelijk. Ze genieten ervan om in de armen van hun eigenaar te liggen.

Het Ragdoll-ras ontstond in de jaren 1960 in de Verenigde Staten, en hun ontspannen houding is het resultaat van selectieve fokkerij.

Vachtverzorging en opvoeding

Regelmatig borstelen voorkomt klitten en verwijdert losse haren te verwijderen. Een zachte borstel met lange haren is ideaal om de zijdezachte vacht te verzorgen. Controleer regelmatig de oren op ophoping van vuil en gebruik een zachte doek om ze voorzichtig schoon te maken.

Ragdolls voelen zich thuis in huishoudens met een rustige omgeving en voldoende interactie.

Russisch Blauw

Het Russisch Blauw is een mooi kattenras dat zich kenmerkt door een zilverblauwe vacht. De elegante lichaamsbouw maakt hem extra populair. Het volwassen dier weegt tussen de 3,5 en 6,5 kg.

Dit ras heeft een zachtaardig en gereserveerd karakter. Hij is erg loyaal en aanhankelijk. De blauwe Rus is zelfs in staat om te leren rapporteren en deuren open te maken. Met een goede socialisatie vormt dit ras een sterke band met zijn eigenaar.

De oorsprong van het Russisch Blauw gaat terug tot het oude Rusland, waar het werd gekoesterd als een geluksbrenger. De eerste blauwe rus werd in het jaar 1865 besproken wel eens het werd toen in Londen tentoongesteld. In de 19e eeuw was het ras vooral in het Russische tsarenrijk erg populair. Sinds het jaar 1937 is het een officieel erkend ras.

Vachtverzorging en opvoeding

Hun korte vacht vereist weinig verzorging, maar af en toe borstelen is zeker aan te raden. Hij houdt van aandacht en vindt het leuk om geborsteld of gekamd te worden.

Geef ze ruimte en tijd om zich op hun gemak te voelen in nieuwe situaties. Houd er rekening mee dat de blauwe rus moeilijk alleen thuis kan blijven. Overweeg daarom om twee van deze raskatten in huis te nemen.

Maine Coon

De Maine Coon heeft een imposante gestalte, met een pluimstaart en een dichte vacht. Dit ras wordt in verschillende kleuren gefokt. De kop is stevig, met een vierkante snuit. De puntjes van de oren bevatten pluimpjes. Het gewicht bedraagt gemiddeld 5,5 tot 8,5 kg (mannetjes), 4 tot 6,5 kg (vrouwtjes).

Deze zachtaardige reus heeft een vriendelijk en speels karakter. Hij is sociaal en aanhankelijk. De Maine Coon heeft een goed aanpassingsvermogen. Bovendien is hij intelligent en actief.

De Maine Coon wordt vaak beschouwd als een inheems Amerikaans ras, met mythen en legendes over zijn oorsprong. Hij komt al eeuwen voor in New-England en het noordoosten van de verenigde Staten. Er wordt wel eens gezegd dat het hier om een kruising tussen een wasbeer aan een lynx gaat, maar dit is genetisch gezien onmogelijk.

Vachtverzorging en opvoeding

Vanwege de halflange vacht is het belangrijk om regelmatig te borstelen. Wanneer de kat zichzelf verzorgt krijgt hij veel haar in zijn maag. Het haar vormt haarballen die de kat uit moet spugen. Kattengras helpt om het haar op te braken.

Het is belangrijk om aandacht aan de opvoeding van de Maine Coon te besteden. Beloon gewenst gedrag en laat merken wanneer gedrag ongewenst is. Maine Coons miauwen vaker dan andere rassen, vaak om niets. Dit doen ze om aandacht te vragen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven