Vliegjes in de slaapkamer

Soms komen er vliegjes in de slaapkamer voor. In veel gevallen gaat het om kleine en zwarte tot zwartgrijze vliegjes. Je kunt ook last hebben van de huisvlieg, klustervlieg, vleesvlieg of een ander insect. Vliegjes in de slaapkamer moet je niet op zijn beloop laten. Je moet zien te voorkomen dat deze insecten zich voortplanten en een ware plaag vormen.

Muggenlamp met UV Electro licht
Bekijk prijs

Verschillende soorten vliegjes

Bij vliegjes in de slaapkamer kun je denken aan fruitvliegjes, rouwvliegjes maar ook muggen, vleesvliegen of andere soorten. Per soort lees je hieronder meer over de uiterlijke kenmerken, waarom ze in de slaapkamer zitten en hoe je ervan af komt.

Fruitvliegjes in de slaapkamer

Eet je af en toe een stukje fruit in de slaapkamer en laat je de resten rondslingeren? Leg zeker geen klokhuis of fruitschillen op de vensterbank, je nachtkastje of ergens anders. Fruitvliegjes kunnen dit van kilometers afstand ruiken. Hoe langer de fruitresten blijven liggen, hoe aantrekkelijker dit voor fruitvliegjes wordt.

De fruitvlieg of bananenvlieg herken je aan zijn rood oranje lichaam en de grote rode ogen. Op het achterlijf is een zwarte vlek of stip zichtbaar. Zijn lengte bedraagt 2-3 mm. Fruitvliegen leven in de omgeving van fruitbomen, bedrijven waar fruit wordt verwerkt maar ook rondom gistende organische stoffen.

Fruitvliegjes bestrijden is vrij makkelijk: ruim voedselresten op. Laat ook geen lege glazen alcohol staan, hier komen ze namelijk op af. Heb je veel last van deze kleine vliegjes in de slaapkamer dan kun je een fruitvliegjesval plaatsen. Dit is de makkelijkste manier om van ze af te komen.

Azijnvlieg in huis

De azijnvlieg is familie van de fruitvlieg. Hij heeft opvallend rode ogen en een donker lichaam. Zijn lengte ligt tussen de 3 en 4 mm. De azijnvlieg komt op gistend fruit of alcohol af. Maak je de slaapkamer of badkamer wel eens met azijn schoon, dan heb je ook kans dat de geur azijnvliegen aantrekt. Deze vliegensoort bestrijd je op dezelfde manier als fruitvliegjes.

Bekijk fruitvliegjes val

Varenrouwmug in planten

De varenrouwmug wordt soms ook wel rouwvliegje genoemd. Feitelijk gaat het hier om een muggensoort. Heb je deze kleine vliegjes in de slaapkamer dan heb je waarschijnlijk planten op de vensterbank of op een kast staan. Misschien heb je ook wel een mooie grote plant op de vloer van de slaapkamer geplaatst.

Hoe dan ook, de varenrouwmug wordt aangetrokken door planten. In de vochtige aarde leggen ze hun eitjes. De larven leven van schimmels in de vochtige grond maar vreten ook van de plantenwortels. De volwassen varenrouwmug is onschadelijk maar kun je wel in je slaapkamer aantreffen. Hij is zwart van kleur en heeft een lengte van 3-4 mm. De volwassen mug wordt 2-4 dagen oud maar legt ondertussen wel veel eitjes in de potgrond van je kamerplanten.

Het bestrijden van de varenrouwmug doe je door de aarde niet meer zo vochtig te maken. Verder kun je gele plakkertjes in de potgrond plaatsen waar de muggen aan blijven hangen. Strooi ook eens wat kaneel over de potgrond, dit helpt in de bestrijding tegen schimmels. Verder kun je aaltjes inzetten, die vreten de larven van binnenuit op.

Huisvlieg of kamervlieg

De naam zegt het al, de huisvlieg of kamervlieg komt veel in woningen en met name de woonkamer voor. Soms vindt hij zijn weg via het slaapkamerraam naar binnen. De huisvlieg is op zoek naar (menselijk) voedsel. Zolang je geen voedsel in de slaapkamer hebt staan zal de vlieg hier niet overleven.

Tref je een huisvlieg in de slaapkamer aan dan is deze waarschijnlijk verdwaald. Maak de vlieg dood of zet het raam open, dan vliegt hij vanzelf naar buiten. Bij een grote zwerm huisvliegen moet je denken aan een voedselbron zoals een dode muis, voedselresten of misschien wel dierenmest. Ruim dit onmiddellijk op en gebruik eventueel een vliegenspray om van deze insecten af te komen.

Groene of blauwe vleesvlieg

Het zal zelden voorkomen dat je deze vliegen in de slaapkamer aantreft. De groene en de blauwe vleesvlieg zijn de twee bekendste soorten van de familie vleesvliegen. Ze hebben een groene of blauwe metaalachtige kleur die glanst. Ze leven van dood of levend vlees maar komen ook op dierenmest af.

Heb je toevallig dieren in de slaapkamer, maak de verblijven dan wekelijks schoon. In de zomermaanden zul je dit misschien twee keer per week moeten doen. Let op met konijnen want de groene vleesvlieg kan eitjes op je konijn leggen. Het konijn wordt dan levend door de larven gegeten. Deze ziekte moet je voorkomen of direct behandelen.

Bij een grote plaag is het aan te raden om de ruimte goed te behandelen met een insectenspray. Spuit de slaapkamer in en houd ramen en deuren gedurende 10-30 minuten gesloten. Hierna heel goed ventileren, minstens een uur lang. Start deze behandeling in de ochtend of middag en zeker niet vlak voor het slapen gaan.

Bekijk insectenspray

Rioolvliegjes vanuit badkamer, toilet of dakgoot

Zie je vliegjes in de slaapkamer en hebben deze een driehoekige vorm? De rioolvlieg wordt ook wel motmug, latrinevlieg of aalputmotje genoemd. Ondanks zijn benaming gaat het niet om een vlieg maar om een muggensoort. Rioolvliegjes worden aangetrokken door vochtig organisch afval. Ze leven voornamelijk in rioleringen of dakgoten.

Wanneer je rioolvliegjes in de slaapkamer ziet dan zijn ze waarschijnlijk afkomstig van de dakgoot of de aangrenzende badkamer of het toilet. Het vervelende aan deze insecten is dat ze flink wat bacteriën en hiermee ziekten kunnen verspreiden. Je moet dan ook direct de bron aanpakken. Verwijder rottend organisch afval zo goed als mogelijk.

Let ook goed op verstopte afvoeren, dit moet je behandelen. Het kan ook dat je bloempotten met een laagje water op de slaapkamer of misschien wel in de tuin hebt staan: ruim dit op. Reinig alle afvoeren in de woning en gebruik eventueel een spray om de insecten te doden.

Wanneer je niet van deze vliegjes in de slaapkamer afkomt dan moet je een ongediertebestrijder inschakelen. Dit komt omdat rioolvliegjes zich soms lastig laten bestrijden.

Clustervliegen

Clustervliegen of klustervliegen zijn insecten die zich in het najaar in grote groepen verzamelen. Ze zoeken hoge gebouwen om te overwinteren. Vaak betreft het zolders of hoge kantoorgebouwen. Ligt je slaapkamer op de bovenste verdieping dan kun je last krijgen van deze vliegen in de slaapkamer.

Wanneer ze overwinteren lijkt het alsof deze vliegen dood zijn. Feitelijk zijn ze in een hele diepe slaap en bewegen niet. Je kunt clustervliegen gewoon opvegen of opzuigen. Houd er rekening mee dat er het jaar daarop weer nieuwe vliegen in de slaapkamer terecht kunnen komen. Dit komt omdat clustervliegen geurstoffen uitscheiden.

Om een terugkeer te voorkomen zorg je ervoor dat de slaapkamer geen naden of kieren bevat. Plaats horgaas voor de ramen. Bij een ernstige plaag kun je gebruik maken van een vliegenspray of insectenspray.

Muggen

Iedereen weet hoe hinderlijk muggen zijn. Je treft ze vaker op de slaapkamer dan in de woonkamer aan. Dit komt omdat muggen in de schemering en ‘s nachts actief zijn. Ze worden aangetrokken door uitgeademde lucht en lichaamswarmte. Muggen zijn geen vliegjes maar stekende insecten. Een mug zuigt bloed bij zijn slachtoffer. Dit doen alleen de vrouwtjesmuggen, de mannetjes leven van bloemennectar.

Muggen lijken soms wel op vliegjes alleen zijn ze een stuk slanker. De mug is zwart van kleur maar wanneer hij net bloed heeft gezogen is zijn achterlichaam rood gekleurd. Muggen produceren een zoemend geluid, dit kan je uit je slaap houden.

Muggen in de slaapkamer kun je voorkomen door gebruik te maken van horrengaas. Eventueel kun je een insectenlamp plaatsen, hiermee vang of dood je muggen. Verder moet citronella redelijk goed werken hoewel er altijd mensen zijn die evengoed gestoken worden.

Schuiven naar boven