Beste hondenshampoo tegen jeuk of viezigheid

Je hond moet in bad, bijvoorbeeld omdat hij vies is, jeuk heeft of misschien wel last heeft van parasieten. Wat is de beste hondenshampoo? Je kunt voor een professionele hondenshampoo gaan maar een goedkopere versie is soms net zo goed. Ontdek wat de beste shampoo voor je hond is.

Duvo+ Hondenshampoo
Naar product

Natuurlijke hondenshampoo of een ‘normale’

Steeds meer mensen kiezen voor natuurlijke producten. Tegenwoordig heb je dus ook de natuurlijke hondenshampoo. Dit betekent dat de shampoo alleen natuurlijke ingrediënten bevat. Geen chemische bestanddelen, is dat ook beter?

In principe maakt het voor je hond niet zoveel uit. De meeste honden reageren goed op verschillende soorten shampoos. Krijg je hond na elke wasbeurt een rode huid, schilfering of jeuk, dan zou je een natuurlijke hondenshampoo zonder parfum kunnen proberen.

Dit is de beste hondenshampoo om je huisdier schoon te krijgen

Was je hond nooit met shampoo voor volwassen mensen, kinderen of baby’s. Dus ook niet met babyshampoo, ondanks dat dit milder is. Het probleem met shampoo voor mensen is dat dit de verkeerde zuurgraad heeft. Hondenshampoo heeft een hogere zuurgraad (ongeveer 7,5 pH). Het is specifiek afgestemd op de hondenhuid.

Wat is de beste hondenshampoo om je hond gewoon lekker schoon en fris te krijgen? Maakt niet uit, zolang het maar om echte hondenshampoo gaat. Kattenshampoo lijkt hetzelfde maar heeft een wat lagere zuurgraad.

De bestverkochte hondenshampoo is die van Beau Beau, deze is in verschillende varianten verkrijgbaar. Bovendien is hij ook nog eens heel betaalbaar.  Het tweede merk dat goed verkoopt is Greenfields. Iets duurder geprijsd maar nog steeds een zeer goede keuze.

Bekijk de best verkochte hondenshampoos

Beste hondenshampoo tegen jeuk

Heeft je hond na het wassen last van jeuk en misschien nog wel andere klachten? Of is het zo dat het huisdier sowieso jeuk heeft? De beste hondenshampoo tegen jeuk bevat aloë vera of tea tree. Dit zijn namelijk ingrediënten die zeer goed werken bij kortdurende jeuk. Denk hierbij aan jeuk dat ontstaan is door overgevoeligheid voor iets of insectenbeten.

Duurt de jeuk erg lang en krabt je hond zelfs de huid open? Dan is het beter om eens langs te dierenarts te gaan. Het kan gaan om een vlooienallergie, voedselallergie, bacteriële ontsteking, schimmelinfectie of iets anders. De dierenarts kan dit het best beoordelen.

Professionele hondenshampoo

Het verschil tussen professionele hondenshampoo en normale shampoo zit hem in de dikte. Gewone hondenshampoo is vrij waterig en hierdoor goedkoper. Bovendien bevat het ook wat goedkopere ingrediënten. Kijk maar eens naar de natuurlijke shampoo, die is al gelijk een stuk duurder.

Professionele hondenshampoo is ook beter geparfumeerd. Hierdoor ruikt je hond langduriger fris, iets dat natuurlijk ook prettig is. Bij professionele hondenshampoo moet je denken aan merken als Jean Peau, Cowboy Magic of Diamex. Deze merken kom je ook in de hondentrimsalon tegen.

Houd er wel rekening mee dat het professionele hondenshampoo wat duurder is. De normale shampoo kost tussen de € 8 en € 15 per fles van 500 ml. Jean Peau honden shampoo kost rond de € 22 voor een fles van 200 ml. Hier kun je overigens wel een liter shampoo van maken omdat je hem moet verdunnen. Op de eindstreep ben je misschien wel goedkoper uit, maar veel mensen weten dit niet. Overigens is Jean Peau een absolute aanrader, ook met betrekking tot de geur.

Naar Jean Peau hondenshampoo

Diamex is vrij prijzig. Een flesje van 250 ml kost rond de € 17. Ook de Cowboy Magic shampoo is niet heel goedkoop. Een tube met een inhoud van 118 ml moet rond de € 20 kosten. Je ziet, professionele hondenshampoo is duurder maar wel van de beste kwaliteit.

Beste natuurlijke hondenshampoo

Je hebt hierboven al kunnen zien wat de beste hondenshampoo is. Misschien ben je juist op zoek naar de beste natuurlijke hondenshampoo. Bijvoorbeeld omdat je hond overgevoelig op normale shampoos reageert. Maar het kan ook dat je het zelf prettiger vindt dat er natuurlijke ingrediënten inzitten. De beste natuurlijke hondenshampoo is, en niet op volgorde:

  • Greenfields
  • Essential Dog
  • Purple Bone
  • Washbar
  • Espree

Houd er wel rekening mee dat je dan altijd de natuurlijke variant pakt. Elk merk heeft namelijk normale en natuurlijke hondenshampoo in het assortiment. Bedenk ook dat de beste natuurlijke hondenshampoo duurder is. Gelukkig hoef je de hond niet zo vaak te wassen, 2-5 keer per jaar is meer dan voldoende.

Zelf hondenshampoo maken

Misschien vind je de beste hondenshampoo nog steeds te duur. Kun je zelf hondenshampoo maken? Sommige mensen doen dit met een mengsel van maïzena en baking soda. Het kan, maar het wordt wel een rommeltje. Bovendien kunnen er ook flink wat klitten in de vacht ontstaan. Mocht je zelf hondenshampoo willen maken dan kun je het eenmalig proberen. Dit heb je nodig:

  • 3 eetlepels maïzena
  • 3 eetlepels baking soda
  • Paar druppeltjes vanilleolie

Meng deze ingrediënten door elkaar. Bewaar het in een potje met deksel. Ga je de hond wassen, neem dan wat van het poeder in je handen. Masseer dit in de natte vacht van de hond (of kat). Sommigen zeggen dat je dit in een droge vacht moet doen en niet uit moet spoelen. Lekker wanneer je hond daarna in de regen loopt want dan krijg je dus echt een vieze troep in de vacht. Je moet het dus wel uitspoelen.

Of dit zelfgemaakt mengsel de beste hondenshampoo is? Het kan geen normale of natuurlijke hondenshampoo vervangen, maar het is prima te gebruiken tussen twee wasbeurten door.

Schuiven naar boven