Huisdier voor op de slaapkamer

De een houdt ervan terwijl de ander het vies vindt: een huisdier op de slaapkamer. Honden en katten laat je liever niet op de slaapkamer. Dit heeft met mijten, teken en vlooien te maken. Maar er zijn genoeg huisdieren die goed op een slaapkamer te houden zijn. Ideaal voor studenten, kinderen of mensen die graag wat gezelschap hebben.

Leuke huisdieren voor op je kamer

Weet je niet welk huisdier geschikt is voor de slaapkamer? Hieronder vind je een opsomming van leuke huisdieren voor op je kamer. Kijk of het huisdier ook bij je past.

Vissen – van koudwater tot tropisch

Een van de meest geschikte huisdieren voor op de slaapkamer zijn vissen. Dit kan van alles zijn, van goudvissen tot tropische vissen en zelfs een zeeaquarium. Houd in dit geval wel rekening met de beschikbare ruimte. Een zeeaquarium is al snel 2 m of langer, terwijl een tropisch aquarium vanaf 60 cm begint.

Houd geen vissen in een vissenkom, dit is hartstikke zielig. Heb je een beperkte ruimte beschikbaar, kies dan liever voor een klein aquarium met kleinblijvende visjes. Een compleet klein aquarium inclusief verlichting en een binnenfilter is verkrijgbaar vanaf ongeveer € 50.

Bekijk aquaria

Vissen geef je eenmaal per dag te eten. Eenmaal per week ververs je twee derde van het water. Dus niet alles, dit is niet goed voor de waterkwaliteit.

Reptielen en amfibieën

Ook een prima huisdier voor de slaapkamer: een reptiel of een amfibie. Voordeel van dit soort dieren is dat ze weinig stankoverlast veroorzaken. Bovendien merk je ook nauwelijks iets met betrekking tot geluiden. Het enige dat je hoort is het rondscharrelen van het dier.

Kies altijd voor een veilig huisdier. Je wil niet dat een slang je in zijn wurggreep houdt of de spinnen door je bed kruipen. Geschikte reptielen om als huisdier te houden zijn de luipaardgekko, baardagaam en de korenslang.

De hamster

Er zijn genoeg mensen die een hamster op de slaapkamer houden. Dit kan prima, maar houd er rekening mee dat de hamster een nachtdier is. Ben je een slechte slaper dan is dit niet de meest geschikte keuze.

Hamsters zijn vriendelijke diertjes die ontzettend tam kunnen worden. Vanwege hun nachtelijke activiteit is het geen probleem om nog voor het slapen gaan met ze te spelen. Ben je een vroege vogel dan is de kans groot dat je huisdier wakker is wanneer jij ontwaakt.

Staat de kooi op de slaapkamer dan is het aan te raden om tweemaal per week de ontlastinghoek uit te scheppen. Verder verschoon je de kooi eenmaal per week. Gebruik zaagsel als bodembedekking, dit absorbeert het vocht goed. Het is aan te raden om een hamsterkooi met een hoge onderbak te nemen, hierdoor komen geurtjes minder snel vrij.

Naar hamsterkooien met glazen bak

Muizen en ratten

Zowel van muizen en ratten is bekend dat ze erg intelligent zijn. Vooral ratten kun je aardig wat trucjes aanleren. Het zijn dan ook ontzettend leuke huisdieren die ook nog eens goed tam worden. Goed op de slaapkamer te houden, maar houd er wel rekening mee dat deze dieren wat meer stinken. Je moet de kooi dus zeker twee keer per week helemaal schoonmaken.

Cavia of konijn

Ook populair als huisdier voor de slaapkamer: de cavia of het konijn. De cavia is voornamelijk overdag actief. Het konijn zal vooral in de vroege ochtend en tegen de avond actief zijn. Overdag is hij er ook wel, maar je zal zien dat hij dan meer rust. Hoe dan ook, zowel een cavia als een konijn zijn ‘s nachts redelijk stil. Hier heb je dus helemaal geen last van.

Een cavia is niet zindelijk. Dit betekent dat de ontlasting door de hele kooi ligt, waardoor je deze vaker schoon moet maken. Een konijn kun je aanleren om in een speciaal hoekje te plassen. Hierdoor hoef je alleen maar het konijnentoilet schoon te maken. De rest van de kooi doe je eenmaal per week of eenmaal in de twee weken.

Houd er rekening mee dat zowel het konijn als de cavia een ruime kooi moet hebben. Ook moeten ze de hele dag de beschikking hebben over vers hooi en drinkwater.

Bekijk de leukste konijnenkooien

Vogels op de slaapkamer

Zijn vogels geschikt om op de slaapkamer te houden? Ja, mits je voldoende kunt ventileren. Vogels poetsen zich meerdere keren per dag. Hierbij komen hele kleine veertjes vrij, ook wel stofveertjes genoemd. Het is dus belangrijk dat je dagelijks ventileert. Tijdens het ventileren houd je de kooi dicht en mag de vogel natuurlijk niet op de tocht staan.

Niet alle vogels zijn geschikt voor op de slaapkamer. De kleinere soorten wel waaronder de kanarie, vink, grasparkiet, valkparkiet of dwergpapegaai. Het is aan te raden om de vogelkooi ‘s avonds met een deken af te dekken. Hierdoor heeft de vogel geen last van het licht van je smartphone of wekker.

Sociale interactie

Veel dieren hebben behoefte aan een soortgenoot of aandacht. Dit zijn de cavia en het konijn, ratten en muizen maar ook vogels. Heb je een huisdier op de slaapkamer dan is het belangrijk om hier rekening mee te houden. Laat deze dieren dus niet de hele dag alleen of zorg voor een soortgenoot.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven