Vleesvlieg, de blauwe en groene variant

Je hebt de blauwe vleesvlieg en de groene vleesvlieg. Zijn die gevaarlijk? Voor de mens meestal niet, ze kunnen wel hinderlijk zijn. Helaas kan een vleesvlieg schade aanrichten aan je huisdieren. Bijvoorbeeld bij konijnen of schapen. Hier kunnen ze namelijk myiasis veroorzaken, een aandoening waaraan het dier zelfs kan overlijden.

Over vleesvliegen

Er zijn verschillende soorten vleesvliegen waaronder het dambordvlieg en de bromvlieg. De bekendste twee soorten zijn de blauwe vleesvlieg en de groene vleesvlieg. De maden van vleesvliegen leven parasitair in een gastheer of in kadavers. Hierbij eten ze zich een weg door het vlees, vandaar de benaming vleesvlieg. Hieronder vind je een korte omschrijving van de groene en blauwe vleesvlieg.

Blauwe vleesvlieg

De blauwe vleesvlieg wordt ook wel roodbaard bromvlieg genoemd. Hij heeft een blauwe metaalachtige glans over zijn lichaam, dit is duidelijk herkenbaar. Deze vlieg heeft een lengte van 10-14 mm en rode ogen. Wanneer je heel goed kijkt heeft de blauwe vleesvlieg aan de onderkant van zijn kop een rood baardje. Dat is dus waarom hij roodbaard bromvlieg heet.

De blauwe vleesvlieg komt in kleine groepjes voor. Middels het uitscheiden van feromonen laten ze elkaar weten waar er voedsel aanwezig is. Zowel de volwassen blauwe vleesvliegen als de larven leven van rottend vlees, ontlasting en afval. Van eitje tot volwassen blauwe vleesvlieg duurt gemiddeld drie weken.

Groene vleesvlieg

Dan heb je nog de groene vleesvlieg, herkenbaar aan zijn groene metaalachtige glans. Ook deze soort wordt 10-14 mm lang. De groene vleesvlieg staat erom bekend de eitjes in levende dieren af te zetten, vaak in open wonden of lichaamsopeningen. Het dier wordt door de larven levend opgegeten, dit wordt ook wel de ziekte myiasis genoemd.

Is de groene vleesvlieg gevaarlijk?

Blauwe vleesvliegen komen op rottend vlees af, in veel gevallen gaat het om kadavers. De groene vleesvlieg richt zich op levend materiaal. Is de groene vleesvlieg gevaarlijk? Ja, ze kunnen bij dieren een ernstige ziekte veroorzaken. Vooral konijnen en schapen zijn vaker slachtoffer van de groene vleesvlieg.

Myiasis is een ziekte die ontstaat door de larven van de groene vleesvlieg, maar ook door een aantal andere vliegen. De groene vleesvlieg legt de in de vacht van het schaap, konijn of de kip. De larven die uit de eitjes komen boren zich door de huid en komen zo bij het onderhuids weefsel terecht. Larven kunnen geen levend vlees eten en moeten daarom het weefsel laten rotten. Dit doen ze door bepaalde stoffen af te scheiden.

Konijnen of kippen zijn zeer gevoelig voor myiasis. Ze kunnen binnen 48 uur hieraan sterven. Ook schapen worden vaker aangetast maar kunnen het beter overleven. Is een schaap ernstig aangetast dan kan deze binnen zeven dagen overlijden. Zoals je ziet is de groene vleesvlieg gevaarlijk.

Myiasis behandelen

Ter voorkoming van myiasis is het belangrijk om de mest van dieren zo snel mogelijk op te ruimen. Let vooral op met schapen en konijnen, die hebben vaak mest rondom de anus zitten. Maak dit regelmatig schoon.

Myiasis behandelen is absoluut noodzakelijk. Omdat het rottend vlees nieuwe insecten aantrekt is het beter om het dier te isoleren en hem goed tegen insecten te beschermen. Verwijder alle zichtbare larven met een pincet. In veel gevallen zal de dierenarts antibiotica moeten toedienen.

Vleesvlieg in huis

Heb je de vleesvlieg in huis? Vaak heeft deze hier niets te zoeken en zal het liefst naar buiten willen. Let wel op wanneer je konijnen, knaagdieren of vogels in huis hebt. Maak de kooien in de zomer wekelijks goed schoon, hiermee voorkom je dat dit vliegen aantrekt.

De vleesvlieg in huis kan de eitjes in rauw vlees leggen. Laat bevroren vlees daarom nooit open en bloot op het aanrecht ontdooien. Leg dit in de koelkast of dek het goed af, zodat er geen vliegen bij kunnen.

Vleesvlieg bestrijden

Een enkele vleesvlieg in huis vormt niet direct een probleem, gebruik een vliegenmepper om er vanaf te komen. Heb je veel vleesvliegen in huis? Mogelijk ligt er ergens een kadaver of heb je vaker rauw vlees liggen. Het kan ook dat je huisdieren in de woning of in de tuin hebt, vleesvliegen komen dan op de geur van mest af.

De vleesvlieg bestrijden is belangrijk voor je eigen hygiëne maar ook voor de gezondheid van huisdieren. Hoe kun je de vleesvlieg bestrijden? Zorg dat er geen vleesafval, kadavers of rottend materiaal aanwezig is. Denk hierbij ook aan uitwerpselen van honden, katten, konijnen en andere huisdieren. Containers, prullenbakken en voedsel moet allemaal goed afgesloten zijn, vooral in de zomermaanden.

Gooi etensresten en met name vleesafval niet rechtstreeks in de container maar doe hier een plastic zak omheen. Zo kunnen vleesvliegen er niet bij. De vleesvlieg bestrijden is alleen noodzakelijk wanneer je een flinke plaag in huis hebt. In dit geval gebruik je biociden.

Vliegenspray tegen de blauwe of groene vleesvlieg

Het beste kun je gebruik maken van een vliegenspray. Ruim eerst alle voedselresten op. Verwijder dieren en kinderen uit de ruimte die je gaat behandelen. Gebruik de vliegenspray en behandel de hele ruimte. Je kunt het beste wat hoger langs de wanden spuiten, het werkzaam middel zakt vanzelf naar beneden.

Bekijk vliegenspray

Verlaat de ruimte en houd deuren en ramen gesloten. Na 15 tot 20 minuten de ruimte grondig ventileren. Lees altijd de aanwijzing op de verpakking.

Groene vleesvlieg verjagen

Je hebt hierboven al kunnen lezen dat de groene vleesvlieg gevaarlijk kan zijn. Wil je de groene verjagen? Plaats dan horren op plaatsen waar de vliegen binnenkomen. Voor het konijnenhok of dierenverblijf kun je fijnmazig gaas hangen, in veel gevallen kom je dan toch bij horrengaas uit. Probeer het ook eens met een zak water die je voor de deuropening of het raam hangt. De weerschittering van het zonlicht in het water brengt vleesvliegen door de war, waardoor ze niet binnen komen.

Gebruik verder een vliegenval. Hierin doe je wat rauw vlees of blikvoer voor hond of kat. Je vangt hier effectief vleesvliegen mee, maar hang deze val niet vlak langs je openstaande raam of deur.

Als laatste kun je een insectenlamp ophangen of plaatsen. Dit werkt met blauw Uv-licht en een elektroderooster of een zuiger. Een en ander is afhankelijk van het model.

Vleesvliegen in kruipruimte

Sommige mensen hebben last van vleesvliegen in de kruipruimte. Bedenk dat de kruipruimte een koude en donkere omgeving is, dit zal niet direct vleesvliegen aantrekken. Vleesvliegen in de kruipruimte ontstaat alleen wanneer hier kadavers liggen. Denk aan dode muizen of ratten.

Na een lekkage in de riolering kun je ook last hebben van vliegen in de kruipruimte. Waarschijnlijk betreft het dan het rioolvliegje, niet de vleesvlieg. Voor het bestrijden van de rioolvlieg kun je dezelfde spray gebruiken, dan nog is het belangrijk dat je organisch afval weghaalt en de lekkage repareert.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven