Wat eten pissebedden?

Pissebedden zijn geen insecten maar land schaaldieren. Wat eten pissebedden? Wie dit weet zal begrijpen waarom pissebedden soms in de woning terechtkomen. Lees alles over deze bijzondere schaaldieren, waarom ze niet schadelijk zijn en natuurlijk wat ze op het menu hebben staan.

Insecten Terrarium
Bekijk prijs

Van zee naar land

Veel mensen denken dat pissebedden tot de insecten behoren. Niet wanneer je naar hun oorsprong kijkt. Pissebedden hebben eeuwenlang in zout water maar ook in zoetwater geleefd. Er zijn nog steeds pissebedden die in deze wateren voorkomen, maar een aantal soorten is heel lang geleden op land gekropen. Dit noemen we ook wel de land pissebedden.

Omdat het van oorsprong zeedieren zijn hebben ze wel hun kieuwen behouden. Bovendien bevatten pissebedden een beschermend schild oftewel pantser.

Wat eten pissebedden?

Een lekkere maaltijd slaan deze schaaldieren nooit over. Maar wacht, wat eten pissebedden dan precies? Deze diertjes leven van plantaardig materiaal. Vooral bladeren eten ze veel, maar ook rottend hout. Zolang het hout in je woning niet aan het rotten is heb je van pissebedden weinig te vrezen.

Pissebedden houden ook van zetmeel en eten daarom met smaak van aardappelen. Juist dit kun je goed inzetten om pissebedden te vangen. Deze diertjes laten zich namelijk heel makkelijk met een uitgeholde aardappel lokken.

Zijn pissebedden schadelijk?

Het komt regelmatig voor dat pissebedden zich in een woning verschuilen. Vaak zal dit in een kelder of vochtige badkamer zijn. Dit komt omdat deze schaaldieren heel gevoelig zijn voor uitdroging. In een droge omgeving zullen ze niet lang overleven. De kieuwen die een pissebed heeft moet ten alle tijden vochtig blijven. Wanneer de kieuwen uitdrogen dan functioneren ze niet meer en kunnen ze dus ook geen zuurstof uit de lucht halen.

Weet je waar kieuwen zitten? Dit zijn een soort pootjes aan het achterlijf. Het zijn dus geen zoals je bij vissen gewend bent.

Zijn pissebedden schadelijk? Dat ze in je woning zitten is misschien geen pretje. Aan de andere kant is het goed om te weten dat pissebedden geen schade aanrichten. Alleen wanneer er ergens verrot hout ligt, dat zullen ze opeten. Maar goed ook want aan verrot hout heb je helemaal niets. pissebedden verspreiden voor zover duidelijk is geen ziekten.

Het enige schadelijk aan pissebedden zou kunnen zijn dat ze ook je afstervende kamerplanten aan kunnen vreten. Maar goed, de kamerplant is toch al halfdood dus dit is het logische gevolg.

Het nuttig effect van deze diertjes

Eigenlijk zijn pissebedden opruimers van de natuur. Ze rekenen namelijk af met bladeren, rottend hout en al het overige plantaardig materiaal dat dood is. Hiermee zijn pissebedden dus ontzettend nuttig. Bovendien weten deze dieren ook nog eens zeer goed schimmels te bestrijden. Kortom: alles wat pissebedden eten komt alleen maar ten goede van de natuur.

Pissebedden vangen met voedsel

Wat eten pissebedden en waarmee kun je ze vangen? Je hebt gezien dat ze op plantaardig doodmateriaal afkomen. Maar ook een aardappel is een prima voedingsbron voor deze land schaaldieren. Neem een grote aardappel en snijd deze overdwars doormidden. Vervolgens hol je de aardappel een beetje uit. Gebruik je een lepel voor, dat het een stuk makkelijker.

Plaats de aardappel met de vlakke kant op de grond. Maar wel zo dat pissebedden er nog onderdoor kunnen kruipen. De aardappel trekt pissebedden aan, simpelweg omdat ze op de geur afkomen. Bovendien is de aardappel van binnen vochtig. Je hebt hierboven al kunnen lezen wat vocht ontzettend belangrijk is voor hun voortbestaan.

Kijk de volgende dag eens onder de aardappel. De kans is groot dat je hier pissebedden onder ziet. Vang deze diertjes en zet ze buiten. Het liefst ergens in een vochtige omgeving, daar voelen ze zich thuis.

Een pissebeddenval

Is er ook een kant-en-klare pissebedden val? Ja die is er maar niet altijd diervriendelijk. Bijvoorbeeld de lijmval voor pissebedden of zilvervisjes. De diertjes worden in een doosje gelokt en komen vervolgens vast te zitten. Niet erg leuk wanneer je bedenkt dat pissebedden hartstikke nuttig zijn.

Bekijk val voor kruipende insecten

Andere manieren om er vanaf te komen

Door goed te ventileren en de ruimte droog te houden vertrekken pissebedden vanzelf. Dit is de meest makkelijke manier om van pissebedden af te komen. Sommige mensen adviseren om zout of bloem over pissebedden te strooien. Hier drogen ze van uit en zo sterven ze. Bedenk wel dat dit zielig is, een pissebed is nuttig en zou je eigenlijk niet op deze manier moeten bestrijden.

Mag je pissebedden vangen en doden?

Sommige dieren mag je niet zomaar vangen en al helemaal niet doden. Mag je pissebedden vangen? Ja, hier is geen regel voor. Je mag dus gewoon pissebedden vangen en vanuit je woning verwijderen. Maar je mag ze ook vangen omdat je ze wil onderzoeken.

Mag je pissebedden doden? Van spinnen is bekend dat je ze niet mag doden, zijn namelijk hartstikke nuttig voor de natuur. Er geldt (helaas) geen regel voor het doden van pissebedden. Het lijkt er dus op dat je ze mag doden, maar dit is natuurlijk niet aan te raden. Respecteer de natuur en zet de gevangen pissebedden netjes buiten.

Schuiven naar boven