Het verschil tussen een papegaai en parkiet

De halsbandparkiet lijkt op een papegaai maar is een parkiet. De prachtig gekleurde ara moet wel een papegaai zijn, maar ook dit is eigenlijk een parkiet. Heel verwarrend, want eigenlijk weet je niet zo goed welke vogel je tegenover je hebt.

Het verschil tussen papegaai en parkiet zit hem niet in de afmeting. Je hebt hele grote maar ook kleine papegaaien. Dit geldt tevens voor parkieten: je hebt er die meer dan 1000 gram wegen en exemplaren die nog geen 50 gram wegen.

Kijk goed naar de staart

Eigenlijk is het vrij makkelijk om te bedenken wat een papegaai of een parkiet is. Je hoeft alleen maar naar de staart te kijken.

Papegaaien hebben een korte staart met een waaiervorm. Alle staartveren zijn van eenzelfde lengte. Bekende voorbeelden hiervan zijn de grijze roodstaart en de dwergpapegaai (agapornis).

Parkieten hebben altijd een lange staart die trapsgewijs loopt. De staartveren zijn niet allemaal even lang maar worden, naarmate ze meer aan de buitenkant zitten, steeds korter. Goede voorbeelden van parkieten zijn de blauwgele ara, halsbandparkiet, grasparkiet en regenbooglori.

Tip: mooie en praktische vogelkooien vind je hier

Afmeting zegt niks over de vogelsoort

Vaak wordt gedacht dat grote kromsnavels tot de papegaaien horen, en de kleinere exemplaren tot de parkieten. Was het maar zo eenvoudig. Nee, papegaaien kunnen groot of klein zijn.

Volgens Artis is de Hyacinthara de grootste papegaai ter wereld. Hij heeft een totale lengte van 100 cm en weegt tussen de 1,2 en 1,7 kg. Sorry Artis, een Hyacinthara is geen papegaai maar een parkiet. Hij heeft namelijk een lange staart waarbij de veren trapsgewijs lopen.

Benieuwd naar de kleinste papegaai ter wereld? Dat is het Pygmee papegaaitje (Micropsitta pusio). Deze kleine schattige vogel heeft een lengte van minder dan 9 cm en weegt niet meer dan 12 gram. In Nederland worden ze ook wel spechtpapegaaien genoemd en met hun korte staart zijn het echte papegaaien.

De Hyacinthara behoort tot de grootste parkiet ter wereld, maar ook de Amazone en de Ara mogen er wezen. Grasparkieten worden ongeveer 18 cm lang en behoren hiermee tot de kleinste parkieten.

De naam zegt ook niet alles

Een vleermuisparkiet zou een parkiet moeten zijn, anders doet hij zijn naam geen eer aan. Maar omdat de vleermuisparkiet een korte waaiervormige staart heeft, behoort hij tot de papegaaien.

Is de grasparkiet een parkiet? Ja, dit klopt. Maar de valkparkiet is helemaal geen parkiet en ook geen papegaai. Hij is een kaketoe, en dat is iets waar ze pas sinds enkele jaren achter zijn. Uit DNA-onderzoeken blijkt namelijk dat de valkparkiet genetisch met de kaketoe matcht. Er zijn zelfs gevallen bekend waarbij een koppeltje valkparkiet en roze kaketoe samen jongen kregen.

Kobaltvleugelparkieten behoren gezien hun naam tot de parkieten. Dat zou je denken, maar deze vogels hebben een korte staart waarbij alle staartveren van gelijke lengte zijn. Het is dus een papegaai.

De benaming kan soms voor aardig wat verwarring zorgen. Wij noemen het een halsbandparkiet, de Amerikanen zeggen ringneck parrot. En ja, parrot betekent papegaai. Waarom noemen we het in Nederland een parkiet en in vrijwel alle andere landen een papegaai? Omdat de halsbandparkiet hetzelfde gedrag als veel grote papegaaien vertoont. Maar het is dus een parkiet.

Verschil in gedrag

Is er verschil tussen een papegaai en parkiet wanneer je naar gedrag kijkt? Laten we zeggen dat alle papegaaien, kaketoes en parkieten behoorlijk luidruchtig kunnen zijn. En dat ze van slopen houden, hoewel de kaketoe hier kampioen in is.

Wie er geen problemen mee heeft dat het behang of pleisterwerk van de muren wordt gerukt, stoffering uit stoelen wordt gehaald en gaatjes in het gordijn tegenkomt, kan een kaketoe als huisdier nemen. Houd er rekening mee dat de valkparkiet (minikaketoe) ook een echte sloper is.

Wil je niet dat je interieur eruit ziet alsof een tornado is langs geweest? Koop veilig vogelspeelgoed. Hier kunnen ze zich urenlang mee amuseren.
Bekijk vogelspeelgoed

Parkieten en papegaaien kunnen ook aardig slopen, maar doen dit wat minder enthousiast dan kaketoes. Maar je moet er niet vreemd van opkijken wanneer de draadjes in het stoffen bankstel loskomen of wanneer er toch een stukje plint ontbreekt.

Verder vertoont elke vogelsoort specifiek gedrag, dat bij de soort hoort. Je kunt dus niet zeggen dat er grote gedragsverschillen tussen papegaaien en parkieten zijn, want dit hangt niet van de benaming maar van de vogelsoort af.

Het zijn allemaal kromsnavels

Zowel papegaaien als parkieten en ook kaketoes behoren tot de kromsnavels. Bij een kromsnavel wijst de snavelpunt naar beneden. Dit is handig om te klimmen, zich te verdedigen of dingen vast te pakken. Maar ook om een nest te bouwen.

De meeste kromsnavels eten zaden, noten, groenten en fruit. Het is belangrijk om het eetgedrag goed in de gaten te houden. Bied afwisselend voer aan en voorkom selectief eetgedrag. Helaas zijn de meeste papegaaien en parkieten dol op vet voedsel waaronder trosgierst, zonnebloempitten of noten. Geef dit in beperkte mate, bijvoorbeeld als beloning. Zo houd je de vogel gezond en tevreden.

Houd je meerdere vogelsoorten bij elkaar? Let dan op dat ze allemaal de juiste voeding krijgen. Elke soort heeft zijn eigen voedingsbehoefte. Ga er dus niet vanuit dat parkieten en papegaaien allemaal hetzelfde eten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven