Een egel gevonden op straat

Steeds vaker worden er verzwakte egeltjes gevonden. Je vindt bijvoorbeeld een egel op straat of in je tuin. Gaat het hier om een ziek dier en moet je het helpen? Door droge zomers en hoge temperaturen kunnen egels moeilijk aan voedsel komen. Hierdoor zijn ze niet goed op de winter voorbereid. Daarom zal je een verzwakte egel voornamelijk na de zomer aantreffen.

Zo herken je een verzwakte egel

Wanneer een egel verzwakt is dan komt dit omdat hij onvoldoende voedsel heeft gevonden. Het dier reageert nauwelijks op zijn omgeving. Wanneer je ertegenaan duwt dan zit er weinig beweging in. Een verzwakte egel zal ook overdag naar voedsel zoeken.

Een zieke egel herkennen

Wees voorzichtig want een verzwakte egel is heel wat anders dan een ziek dier. Wanneer een egel ziek is kan het uiteindelijk overlijden, zelfs wanneer het voldoende voedsel krijgt. Zo herken je een zieke egel:

  • Bibberen of trillen
  • Niet op de omgeving reageren
  • Zichzelf niet beschermen
  • Soms rondjes draaien
  • Een vreemd looppatroon
  • Vieze ogen of snot uit de neus
  • Veel parasieten op het dier
  • Zichtbare wonden zonder dat het dier is aangevallen

Wees voorzichtig met zieke egels, want ze kunnen besmettelijk zijn. Zo kan het zieke dier je huisdieren besmetten, of je kunt er zelf ziek van worden.

Een egel gevonden op straat, wat moet je hiermee doen?

Wanneer je een egel op straat vindt is het eerst goed om te kijken of het dier verzwakt of ziek is. Voelt de egel zich bedreigt dan zal hij zich oprollen tot een bal. Of hij probeert weg te komen. Maar wanneer hij helemaal niet reageert dan is hij misschien verzwakt of ziek.

Een gezonde egel kun je gewoon zijn gang laten gaan. Laat hem met rust. Wanneer je het niet vertrouwt kun je even paar minuten op een afstand kijken. Beweegt het dier, loopt hij verder of zoekt hij naar voedsel? Dan weet je zeker dat alles in orde is.

Wat je met een verzwakte egel moet doen

2022 was voor de egel een slecht jaar, de zomer was erg warm en er was te weinig voedsel beschikbaar. Ook werden er nog laat jongen geboren, die waren niet goed op de winter voorbereid. Dit heeft ertoe geleid dat de egelopvangcentra overvol kwamen te zitten.

Vind je een verzwakte egel straat? Laat hem in ieder geval niet zitten. Het beste is om de dierenambulance of een egelopvangcentrum te bellen. Of eventueel een dierenasiel. Ook kun je advies aan de plaatselijke dierenarts vragen. Wees niet bang dat de egel wordt afgemaakt, want dit gebeurt alleen wanneer het dier ernstig ziek en niet meer te behandelen is.

Een egel mee naar huis nemen

In principe mag je een wilde egel niet als huisdier houden. Officieel moet je een gevonden egel aan het dier een asiel of een opvangcentrum afstaan. Maar omdat die allemaal zo vol zitten nemen sommige mensen de egel mee naar huis.

Er is geen wet die het verbiedt om tijdelijk voor een verzwakte egel te zorgen. Zorg dat het dier middels goede voeding enkele dagen kan aansterken. Zet het hierna weer in de vrije natuur uit.

Zo houd je een wilde egel

Een egeltje heeft heeft vooral eiwitrijke en vette voeding nodig. Koop speciaal egelvoer, dit is online of in de dierenwinkel verkrijgbaar.

Bekijk egelvoer

Eventueel kun je ook hoogwaardige kattenbrokjes geven, maar egelvoer heeft de voorkeur. Geef nooit melk aan de egel, hier kan hij flink ziek van worden. Het is een feit dat egeltjes melk lekker vinden maar laat dit liever achterwege. Water is voldoende.

Houd de egel bij voorkeur in een buitenhok, al helemaal in het najaar, de winter of het voorjaar. Wanneer je de egel in een verwarmde woonkamer zet en hij daarna naar buiten moet, dan is hij dit niet meer gewend. Hij zal de kou niet overleven.

Wees voorzichtig met parasieten

Vooral in de zomermaanden dragen de meeste wilde egels parasieten bij zich. Dit zijn teken en vlooien. Heb je honden of katten in huis dan kunnen deze besmet raken met de vlooien en teken. Ook daarom is het verstandig om wilde egels buiten te houden, en zeker niet bij je andere huisdieren.

Een zieke egel verzorgen

Misschien wil je proberen om een zieke egel beter te maken. Een nobele poging, maar bedenk dat dit vrij lastig kan zijn. Zelfs dierenartsen weten zich soms geen raad met deze zieke diertjes.

Wanneer je een zieke egel wil verzorgen is het belangrijk dat je hem isoleert. Hij mag niet met je huisdieren in contact komen. Daarnaast moet het zieke diertje warm kunnen zitten. Zorg voor een warme omgeving of een verwarmd hok. Je zou bijvoorbeeld een metalen warmwaterkruik (in een handdoek rollen) kunnen gebruiken. Zeker geen rubberen waterkruik want die kan de egel met zijn stekels kapot prikken.

Bied je een zieke egel in de winter een warm onderdak? Bedenk dan dat hij gedurende de winter niet meer naar buiten kan.

Rust en goed voedsel

Bij een zieke egel is het belangrijk dat het voldoende rust krijgt. Daarnaast moet hij warm blijven en voldoende eten krijgen. Geef de eerste uren nog niet direct voedsel maar kijk eerst hoe het diertje zich gedraagt. Wanneer hij erg ziek is kun je hem het beste zo snel mogelijk naar de opvang doen of op laten halen door een dierenambulance.

Blijft de egel toch bij jou, zorg dan voor goed egelvoer. En elke dag vers water. Zorg dat het hok warm en droog is en blijft.

Bedenk dat medicatie voor een zieke egel erg duur is. Je moet je afvragen of je die kosten wel op je wil nemen. Wanneer je het idee hebt dat het egeltje medicatie nodig heeft, breng het dan naar de opvang. Doe een donatie om ervoor te zorgen dat de zieke dieren de juiste verzorging krijgen. Dit is overigens geen verplichting.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven