Valkparkiet geluid – hoe luidruchtig zijn ze?

Zingen, kwetteren en nabootsen, een valkparkiet maakt heel wat geluid. Soms schreeuwen ze heel schel. Het valkparkiet geluid kan hierdoor irritant worden. Toch hangt het ook een beetje aan je eigen ritme en de opvoeding af. Ontdek hoe luidruchtig valkparkieten normaal gesproken zijn.

Ferplast Badhuisje valkparkiet
Bekijk de prijs

Dit is een valkparkiet

Je moet een valkparkiet niet met een grasparkiet verwarren, hoewel het natuurlijk in beide gevallen om een kromsnavel gaat. De valkparkiet is echter groter dan de grasparkiet én behoort tot de kaketoes. Bovendien zijn valkparkieten over het algemeen wat slimmer en kunnen ze meer geluiden dan de grasparkiet nabootsen.

Valkparkieten kenmerken zich door hun kuifje bovenop het hoofd. Dit kuifje staat bij alertheid rechtop, bij angst of agressie wijst het juist naar achteren.

Het harde geluid van een valkparkiet

Buiten de deuntjes en woordjes die een valkparkiet kan leren, maken ze standaard verschillende soorten geluiden. Allereerst is er het kwetteren of brabbelen. Hier heb je weinig last van: het klinkt als fluisteren of praten op een normale sterkte.

Valkparkieten roepen elkaar of zoeken contact middels een hard geluid. Het is juist dit harde geluid dat veel irritatie opwekt. Het gaat om een enkele harde piep die ze achter elkaar herhalen. Wanneer dit heel snel achter elkaar gebeurt dan klinkt het nog het meest als schreeuwen.

Bekijk het beste voor je valkparkiet

Valkparkiet geluiden betekenis

Elk geluid van een valkparkiet heeft een aparte betekenis. Zoals je hierboven hebt kunnen lezen is er het felle schreeuwen/krijsen. Dit is puur een roep om aandacht. Valkparkieten die erg aan hun baasje gehecht zijn zullen ook gaan schreeuwen wanneer het baasje uit beeld verdwijnt.

Wanneer een valkparkiet een andere valkparkiet hoort dan reageert deze hier ook middels schreeuwen op. Daarnaast gebruiken valkparkieten verschillende geluiden om met elkaar maar ook met mensen te communiceren.

Dit is de valkparkiet geluiden betekenis:

  • Schreeuwen: aandacht vragen
  • Brabbelen: op zijn gemak voelen
  • Sissen: boosheid

Waarom een valkparkiet woordjes en deuntjes nabootst

Een valkparkiet kan net als een grasparkiet of papegaai woordjes en deuntjes nabootsen of nafluiten. Papegaaien zoals de ara en vooral de roodstaartpapegaai kunnen dit als de beste. Grasparkieten kunnen dit maar heel beperkt: het komt weinig voor. Valkparkieten zitten hier een beetje tussenin.

Het is natuurlijk heel leuk wanneer een valkparkiet geluiden nadoet, maar waarom doen ze dit eigenlijk? Dit heeft waarschijnlijk met communicatie te maken. Een valkparkiet heeft al snel in de gaten dat hij aandacht krijgt wanneer hij geluiden nabootst. Maar het kan ook een soort dominant gedrag zijn of imponeren.

Duidelijk is dat de mannetjes veel beter kunnen praten en zingen dan de vrouwtjes. Wil je een valkparkiet die later ook deuntjes of geluiden leert dan zul je echt voor een mannetje moeten gaan.

Valkparkiet knarst

Het komt regelmatig voor dat een valkparkiet knarst. Maak je geen zorgen, dit is een teken dat de vogel zich tevreden en ontspannen voelt. Het knarsen kan misschien wat vreemd aanhoren maar het is juist goed dat je dit hoort.

Knarst de valkparkiet en wrijft hij met zijn snavel over het zitstokje, langs de tralies of langs een voorwerp? Dan zitten er wat voedselresten vast. De valkparkiet probeert dit op deze manier los te krijgen. Je hoeft niet te helpen: de vogel kan dit heel goed zelf.

Tip: naar vogelspeelgoed

Valkparkiet kiekeboe leren

Heel veel eigenaren leren hun valkparkiet kiekeboe. Dit is ook heel makkelijk aan te leren. Vooral jonge valkparkieten pakken dit snel op. Het is belangrijk om meerdere keren per dag kiekeboe richting de valkparkiet te zeggen. Is het dier goed tam, laat hem dan op de vingers zitten. Houd hem op enige afstand van je gezicht en zeg duidelijk kiekeboe. Een aantal maal, maar niet te snel achter elkaar.

In het begin zal de valkparkiet nog geen kiekeboe zeggen maar alleen de lettergrepen nabootsen, wel met dezelfde klank. Na verloop van tijd wordt de uitspraak steeds beter. Houd er echter rekening mee dat niet elke valkparkiet dit perfect leert nabootsen.

Het valkparkiet geluid even uitzetten

Word je af en toe helemaal gek van het valkparkiet geluid? Vooral ‘s avonds wanneer je tv kijkt wil de valkparkiet nog wel eens meekrijsen. Hoe harder jij de tv zet, hoe harder de vogel gaat schreeuwen. Dit is heel eenvoudig op te lossen. Je zet het geluid van de valkparkiet even ‘uit’ door een ruime doek of een laken over de valkparkiet kooi heen te leggen. Doordat de valkparkiet niets meer ziet (het wordt donkerder) is hij ook gelijk een stuk stiller.

Moet je ook een doek over de kooi leggen wanneer de valkparkiet gaat slapen? Nee, dit hoeft helemaal niet. Toch zie je dat veel mensen dit doen, puur voor hun eigen rust. Of omdat ze denken dat valkparkieten dit nodig hebben. Maar in de natuur is er ook niemand die een doek over ze heen legt.

Schuiven naar boven