Paardrijden schadelijk voor je rug: feit of fictie

Een paard is niet gemaakt om een mens op zijn rug te dragen. Andersom is ook een feit: het menselijk lichaam is niet gebouwd om op een paard te zitten. Ons lichaam is eigenlijk helemaal niet gebouwd om urenlang achter elkaar te zitten. Dus hoe je het ook wendt of keert, paardrijden is voor het paard zelf en voor de mens niet de meest ideale sport.

Maar is paardrijden schadelijk voor je rug? Niet direct, paardensport kan in sommige gevallen juist goed zijn voor je rugspieren. Maar wanneer je verkeerd zit kun je wel degelijk klachten ontwikkelen.

Een zittende houding kan nooit goed zijn

Van oorsprong is de mens een jager-verzamelaar. Hij was de hele dag in de weer met het vinden van voedsel, het bouwen en onderhouden van een onderkomen, voortplanting en verdediging. Oftewel: alles waar dieren zich ook mee bezighouden.

Mensen kunnen zitten, net als veel andere dieren. Maar wist je dat de manier waarop wij zitten geen natuurlijke houding is? De oermens zat in gehurkte houding, niet op een stoel zoals wij dat doen.

Het moderne zitten gebeurt in een onnatuurlijke houding. Hierdoor krijgen veel mensen last van hun nek, schouders, rug en heupen.

Paardrijden is óók onnatuurlijk

Ondanks dat we eeuwen geleden het paard hebben getemd en paardrijden, is het nog steeds een onnatuurlijke zithouding. Daar komt nog bij dat de moderne dressuur voor nog meer onnatuurlijke houdingen zorgt. Denk maar aan de houding waarbij je de ellebogen langs je lichaam houdt, je hakken omlaag en je tenen naar binnen.

Paardrijden is niet schadelijk voor je rug

Laten we maar vooral de koe bij de horens vatten (een rare gezegd wanneer het over paarden gaat), maar paardrijden is niet schadelijk voor je rug. Maar het kan wel dat je meer klachten aan de rug of de heup ervaart. Vaak zijn dit tijdelijke klachten, afkomstig vanuit spierzwakte of een verkeerde houding.

Tip: wees zuinig op je rug. Je hebt er maar één van. Draag, vooral wanneer je buiten gaat rijden, een bodyprotector. Hieronder vind je bodyprotectors die specifiek voor paardensport geschikt zijn.

Bekijk bodyprotectors

Hoe paardrijden de rug kan versterken

Heb je na een tijdje achter de computer zitten vaak last van je rug? Dit komt omdat je teveel voorovergebogen zit. Maar ook omdat je achterover leunt of ondersteuning in je bureaustoel zoekt. Doordat je ondersteuning zoekt gebruik je de rugspieren niet actief.

Wanneer je op een paard zit moet je de rug recht houden. Dit betekent dat je niet alleen de rugspieren maar ook de buikspieren aanspant. Juist deze houding kan goed zijn voor het versterken van de spieren. Hierdoor heb je minder snel last van rugpijn, of pijn aan de heupen of schouders.

Paardrijden kan dus hartstikke goed zijn voor je rug. Maar wanneer je een verkeerde houding aanneemt dan ervaar je niks anders dan klachten.

Het scheef trainen van de spieren

Veel ruiters zitten scheef op het paard. Dat kan aan je eigen houding liggen, je gevoel of omdat je spieren aan één kant vastzitten. Blokkades in de onderrug kunnen ervoor zorgen dat je rugspieren maar ook je buikspieren scheef getraind worden. Hierdoor wordt het steeds lastiger om recht op het paard te zitten.

Overbelasting van de rug

Daar komt nog bij dat je bij paardrijden de rug eigenlijk overbelast. Wanneer je romp niet stabiel genoeg is of je bent een beginnende ruiter dan vraag je teveel van je rug. Het gevolg is lage rugklachten, pijn aan de buikspieren maar ook klachten aan de schoudergordel.

Deze rugmassage apparaten zijn hééérlijk

Wanneer je rugpijn hebt als gevolg van spierproblemen

Mensen ervaren rugpijn doordat ze problemen met de spieren hebben. Meestal ontstaat dit door een verdraaiing of vreemde beweging, maar ook een verkeerde werkhouding. Wanneer je rugklachten als gevolg van spierproblemen hebt dan kun je juist wél paardrijden.

Let op wanneer je een lage spierspanning hebt. Mogelijk ben je je dan niet in staat om goed op het paard te zitten. Meestal komt een lage spierspanning alleen bij baby’s en jonge kinderen voor en wordt middels fysiotherapie verholpen. Maar wanneer een verlaagde spierspanning bij volwassenen voorkomt, dan kan het lastig zijn om langdurig op een paard te zitten.

Paardrijden wanneer je artrose of reuma hebt

Meer dan 1,7 miljoen mensen heeft last van artrose. Dit is slijtage van het kraakbeen en komt vooral bij oudere mensen voor. Maar artrose is geen ouderdomsziekten want steeds meer jongeren hebben er last van. Artrose komt het vaakst in de knieën en heupen voor, gevolgd door de rug, nek, polsen en vingers.

Reuma is een verzamelnaam van verschillende aandoeningen, vaak aan de gewrichten maar soms ook aan de spieren of pezen. Artrose is een vorm van reuma, er zijn dus ook nog veel andere vormen van.

Wanneer je last hebt van reuma of artrose dan kunnen aanwezige rugklachten verergeren. Maar wanneer je bewust bezig bent met een goede zit dan is het mogelijk om pijnvrij van paardrijden te genieten.

Houd wel rekening met het risico op vallen. Paardrijden is een redelijk gevaarlijke sport. Kneuzingen komen het vaak, gevolgd door botbreuken en hersenschuddingen. Wanneer je lichamelijke klachten hebt moet je altijd het risico van vallen in acht nemen, omdat dit bestaande klachten verergert.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven