Hoe verzorg je een grasparkiet? 5 tips

Grasparkieten zijn veel gehouden huisdieren. Deze vogel behoort tot de papegaaiachtigen en komt oorspronkelijk uit Australië. Het leuke aan een grasparkiet is dat hij erg dan wordt en in sommige gevallen zeer goed leert praten. Hoe verzorg je een grasparkiet? Deze en andere belangrijke vragen vind je in dit artikel beantwoord.

Algemene informatie

Er zijn een aantal dingen die je over je grasparkieten moet weten. Het gaat hier om een parkietensoort, maar daar zijn er veel van. Bijvoorbeeld de Engelse grasparkiet, die lijkt ontzettend veel op de Australische grasparkiet. Het verschil tussen de Australische grasparkiet en Engelse parkiet zit hem in de grootte en het karakter.

[do_widget id=custom_html-13]

De Engelse grasparkiet is wat groter en heeft een dikkere bevedering. Ook heeft hij meer veren op de kop, waardoor het een beetje lijkt alsof hij een helm op heeft. Het karakter van de Engelse grasparkiet is rustiger dan die van de Australische grasparkiet. Met betrekking tot de verzorging zit er geen verschil tussen deze twee.

Zo verzorg je een grasparkiet

Grasparkieten zijn makkelijk in huisvesting en verzorging. Toch moet je wel een beetje aandacht aan de verzorging besteden, anders kan het diertje ziek worden. Ook is het belangrijk dat de parkiet voldoende aandacht en afleiding krijgt. Hieronder vind je vijf tips met betrekking tot de verzorging van grasparkieten.

Tip 1: de juiste parkietenkooi

Het begint natuurlijk allemaal met de huisvesting. Hoe groter de kooi hoe beter, dat mag duidelijk zijn. Alle parkieten zijn kromsnavels. Dit betekent dat ze hun snavel gebruiken om te klimmen. Daarom moet een parkietenkooi horizontale tralies hebben. Dit hoeft niet aan alle vier de zijden, zolang de kooi minimaal twee kanten met horizontale spijlen heeft dan is het goed.

Wees een beetje voorzichtig met kooien die aan de bovenkant in een puntdak lopen. Dit biedt vrij weinig ruimte en de parkiet kan zich verwonden. Liever is de bovenkant van de kooi vlak of loopt hij in een lichte ronding.

Bekijk parkietenkooien

Tip 2: één of meerdere parkieten

Kunnen grasparkieten alleen zijn? Dat kan maar het is niet aan te raden. In het wild leven deze vogels in grote of wat kleinere groepen. Paartjes blijven hun hele leven samen. Een parkiet alleen in een kooi wordt al snel eenzaam. Het is beter om voor twee grasparkieten te gaan.

Lukt dit niet, dan moet je het dier dagelijks heel veel aandacht geven. Houd er dan wel rekening mee dat hij jou mogelijk als partner uitkiest. Dit kan soms ongewenst gedrag met zich meebrengen.

Hoeveel parkieten kunnen in een volière? Heb je een buitenvolière en is die ruim genoeg, dan kunnen hier 5-10 koppels in. Houd wel rekening met het broedseizoen waarbij je de nestkastjes ver genoeg uit elkaar hangt. Er kunnen veel jongen geboren worden, die kunnen natuurlijk niet allemaal in dezelfde volière blijven. Teveel parkieten leidt uiteindelijk tot overbevolking, stress, vechten en ziekten.

Tip 3: dit heeft een grasparkiet absoluut nodig

Sommige dingen moet je absoluut aanschaffen. Wat heeft een grasparkiet nodig? Dit zijn een parkietenkooi, speeltjes, parkietenvoer, af en toe zaden, noten en fruit én de beschikking tot een dagelijks badje. Over de kooi heb je hierboven al wat kunnen lezen. Het speelgoed is belangrijk omdat parkieten erg nieuwsgierig en ondernemend zijn. Zelfs wanneer je meerdere parkieten houdt zoeken ze altijd naar wat afleiding. Bij speelgoed kun je denken aan kleurrijke touwen, houtjes, belletjes en nog veel meer. Er is op zich best veel verkrijgbaar.

Goed voer is onmisbaar. Neem een gemengd voer voor grasparkieten en andere parkieten. Hoeveel voer eet een grasparkiet per dag? Per parkiet kun je dagelijks tussen de 6 en 8 gram voeren, dit komt overeen met 1,5 tot 2 grote lepels. Zorg dat de parkiet alles opeet, dan weet je zeker dat hij belangrijke voedingsstoffen binnenkrijgt.

Jonge parkieten kunnen nog niet zo goed zaadjes pellen. Kies daarom voor de meest kleine zaadjes als basisvoer. Eventueel kun je ook dagelijks wat eivoer geven. Dit is voor jonge parkieten makkelijk te eten en zorgt voor energie en bouwstoffen.

Grasparkieten moeten elke dag de beschikking hebben over een badje of douche. Hang een vogelbadje in of aan de kooi. Je kunt eventueel ook voor een katten drinkfontein gaan, ook hartstikke praktisch als vogelbad.

Tip 4: opvoeding van een grasparkiet

Jonge vogels zijn wat makkelijker op te voeden. Bovendien kun je deze nog goed naar je hand zetten, bijvoorbeeld ter voorkoming van ongewenst gedrag. Hoe voed je een parkiet op? Het begint allemaal met het tam maken. Dit doe je door dagelijks de hand in de kooi te steken zonder de parkiet aan te raken. Zodra de vogel niet meer bang is van de hand begin je langzaam richting de grasparkiet te bewegen.

Ook dit doe je dagelijks, totdat het dier niet van je hand schrikt. Neem wat trosgierst tussen de vingers en biedt dit aan de parkiet. Elke keer een stukje dichterbij, net zolang totdat hij op je vinger durft te stappen. Tam maken vraagt veel geduld. Bij jonge vogels duurt dit tussen de één en drie weken. Bij oudere grasparkieten kan dit tussen de 4 en 12 weken duren.

Leer de grasparkiet wat wel en niet mag. Knabbelt hij aan kabels of het behang, schrik hem dan af met een plantenspuit terwijl je foei of nee roept. Na een tijd associeert de vogel het woord foei of nee met iets dat niet mag en kun je makkelijker optreden.

[do_widget id=custom_html-14]

Tip 5: herken stress en ziekte

Hoe verzorg je een grasparkiet en houd je hem in goede gezondheid? Als laatste is het belangrijk om stress en ziekte tijdig te herkennen. Een parkiet met stress vertoont verschillende soorten gedrag. Bijvoorbeeld schreeuwen om aandacht te vragen. Of zichzelf kaal plukken. Maar ook agressief gedrag kan een gevolg van stress zijn. Een vogel met stress is gevoeliger voor ziekten.

Wanneer de grasparkiet ziek is dan is hij erg rustig. De parkiet zal in veel gevallen bol gaan zitten waarbij het twee pootjes op de stok houdt. Een gezonde parkiet zal tijdens de slaap altijd één pootje intrekken, al zijn er exemplaren die dit nooit doen.

Verder herken je een zieke parkiet mogelijk aan een slechte eetlust, diarree, snot uit de neus of vieze ogen. Ook veel niezen en benauwdheid is een teken van ziekte. Wipt de grasparkiet met de staart op en neer (iets anders dan kwispelen) dan kan dit een teken van pijn zijn. Ga met een zieke grasparkiet altijd langs de dierenarts. Vogels zijn zeer kwetsbare dieren.

Schuiven naar boven