Het teruggroeien van veren kan langer duren dan gedacht

Vaak wordt gezegd dat een vogelveer binnen zes weken terug groeit. Dit zou ideaal zijn voor mensen die hun vogel willen kortwieken: na 6 weken kan hij weer vliegen. Helaas blijkt dit in de praktijk vaak tegen te vallen. Of en wanneer veren teruggroeien is van verschillende factoren afhankelijk.

Is de vogel in de rui, kaal, trekt hij zijn eigen veren uit of ben je van plan om het dier te kortwieken? Ontdek wanneer veren weer terug groeien.

Standaard: 6 weken totdat veren teruggroeien

Een vogel heeft verschillende soorten veren. De donsveren zijn het zachtst en ook het kleinst. Dons isoleert waardoor de vogel het niet te koud heeft. Ook reguleert dit het vocht. Het is dus belangrijk dat een vogel altijd over voldoende donsveertjes beschikt.

De dekveren liggen over de donsveertjes heen. Het zorgt voor stroomlijning en dat de donsveertjes niet nat worden.

De slagpennen zijn de grote veren in de vleugels. Hiermee kan de vogel vliegen. Bij het kortwieken worden de slagpennen (gedeeltelijk) geknipt, waardoor er geen of nog maar beperkt lift en stuwkracht aanwezig is.

Als laatste zijn er nog de staartpennen. Die zijn bedoeld om te sturen en te remmen. Ze geven de vogel stabiliteit, hiermee zijn ze een onmisbaar onderdeel tijdens het vliegen.

Standaard groeien de verschillende soorten veren binnen 6 weken terug. Dit geldt zeker voor de donsveertjes en de dekveren. Voor slagpennen en staartpennen is dit een iets ander verhaal.

Tip: met een vogeltuigje neem je de vogel veilig mee naar buiten, zonder hem te hoeven kortwieken.
Naar vogeltuigjes

Het teruggroeien van slagpennen en staartpennen

Veren zijn vergelijkbaar met haren van mensen of dieren. In de huid ontstaat een klein uitsteeksel dat steeds langer wordt. In de buitenste laag wordt de beschermende schede gevormd, hierbinnen ontwikkelt zich een nieuwe veer. Wanneer de veer volgroeit is blijft deze gedurende 4-6 maanden zitten.

De veer valt uit als gevolg van slijtage. Het slijten van veren ontstaat doordat ze langs elkaar worden geschuurd. Bij buitenvogels slijten veren ook onder invloed van zonlicht. Kortwieken of gedeeltelijk afbreken is geen vorm van slijtage, want de buitenkant van de veer blijft intact. Hij is alleen korter.

Bij kleine vogels groeien slagpennen en staartpennen binnen 6-8 weken terug. Dit is het geval bij kanaries, vinken, grasparkieten en valkparkieten. Bij dwergpapegaaien en iets grotere parkieten duurt het teruggroeien van deze veren tussen de 7 en 10 weken.

Grotere papegaaien, kaketoes en parkieten

Bij grote vogelsoorten duurt het teruggroeien van veren wat langer. Dit is wel weer afhankelijk van het type veer. Donsveertjes kunnen binnen enkele weken terug groeien. Slagpennen en staartpennen hebben. meer tijd nodig. Voordat deze teruggroeien ben je tussen de 3 en 12 maanden verder.

Onder de grotere papegaaien, kaketoes en parkieten valt het geslacht Psittacula (onder andere halsbandparkiet en smaragdparkiet), alle grote kaketoes behalve de valkparkiet (dit is ook een kaketoe), grijze roodstaart, ara, lori, amazone, geslacht Pionus, Pionites etc.

Hoendervogels, eendvogels en watervogels

Kippen zijn de meest bekende hoendervogels. Andere hoendervogels zijn de fazant, kwartel of pauw. Hoendervogels ruien twee keer per jaar. Toch kan het voorkomen dat veren tussendoor uitvallen. Bijvoorbeeld door pikken, veren trekken, maar ook door ziekte. Uitgevallen veren groeien doorgaans binnen 6-12 weken terug.

Ook bij eendvogels en overige watervogels is dit het geval. Een en ander hangt ook van het seizoen af. Hoe dichter de vogel bij de aankomende rui zit, hoe sneller de uitgevallen of afgeknipte veren weer aangroeien.

Overige vogels

Over het algemeen geldt: hoe kleiner de vogel, hoe sneller veren zich wisselen. Bij grote soorten ontwikkelen veren zich gewoon langzamer. Houd rekening met verschillende factoren zoals type veer, het seizoen en omstandigheden zoals voeding, stress en voortplanting.

Houd rekening met de jeugdrui

Soms worden vogels op jonge leeftijd gekortwiekt. Vaak gebeurt dit om ze tam te krijgen. Tam maken heeft echter met wederzijds vertrouwen te maken, niet met het wegnemen van de vliegcapaciteit. Soms is kortwieken wel verstandiger, bijvoorbeeld omdat de vogel continu tegen ramen, muren of voorwerpen aanvliegt. Het kortwieken is dan ter veiligheid van de vogel.

Sommige jonge vogels zijn kaal, zelfs wanneer ze al acht weken oud zijn. Jonkies met kale plekken zijn vaak door een of beide oudervogels aangevallen. Het komt regelmatig voor dat oudervogels de jonkies kaalplukken. Dit heeft verschillende oorzaken, van gedragsproblemen tot slechte voeding.

Of het nu om een gekortwiekte of kaalgeplukte jonge vogel gaat: de veren groeien niet zomaar terug. Eerst moet gewacht worden op de jeugdrui. Dit is de allereerste rui die een vogel in zijn leven meemaakt.

Wanneer de jeugdrui plaatsvindt is afhankelijk van de vogelsoort. Bij kleine vogelsoorten vindt de jeugdrui op een leeftijd van ongeveer zes maanden plaats. Bij halsbandparkieten ligt het tussen de 9 en 12 maanden. Bij grote papegaaien/parkieten ligt dit ook ergens tussen de 9 en 12 maanden.

Een vogel wisselt het hele jaar door zijn veren

Vogels hebben niet zoals honden of katten een winter- en zomervacht. Het is een feit dat ze twee keer per jaar ruien, maar tussendoor wisselen ze ook veren. Dit komt omdat afgesleten veren eerder moeten worden vernieuwd. Dan is het niet mogelijk om op de rui te wachten.

De rui en teruggroeien van veren bevorderen

Er zijn verschillende dingen die je kunt doen om ervoor te zorgen dat uitgevallen veren sneller terug groeien. Het is belangrijk dat de vogel regelmatig een bad kan nemen (lauwwarm water). Wanneer je wat zout aan het water toevoegt dan bevordert dit de ontwikkeling van nieuwe veren. Let op want de vogel mag in dit geval niet van het badwater drinken.

Geef regelmatig eivoer en vitamines. Dit helpt de vogel om beter door de ruiperiode te komen.

2 gedachten over “Het teruggroeien van veren kan langer duren dan gedacht

  1. Ik heb een kraai met afgebroken vleugel pennen en staart pennen. Hoe lang duurt het dat deze veren weer zijn aangegroeid. en is er mischien een middel om de groei van deze veren te versnellen?

    1. Hallo R. Haagen,
      Gemiddeld 3 tot 6 weken. Maar wanneer hij net in de rui is geweest, kan dit langer duren. Gezonde voeding (eiwitten) zijn belangrijk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven