Zo zeg je in hondentaal “ik hou van jou”

Aaaah, wat is hij of zij toch een lieverd. Je hebt waarschijnlijk al tientallen keren tegen je hond gezegd dat je van hem houdt. Stiekem weet je ook wel dat het dier hier niks van begrijpt. Het zal hooguit commando’s als ‘hier’, ‘zit’ of blijf’ begrijpen.

Hoe krijg je een hond duidelijk gemaakt dat je echt gek op hem/haar bent? Onderstaande signalen geven je hond het teken hoeveel je van het dier houdt.

Elkaar aankijken

Wanneer een hond in je ogen staart dan is dit soms een teken van affectie (of verliefdheid). Vooral wanneer jullie aan het knuffelen of aan het spelen zijn. Naar je staren terwijl je aan het avondeten zit heeft weer een andere betekenis. En een vreemde hond die je doordringend aanstaart is zeker niet verliefd op je: hij zou je het liefst aan willen vallen.

Zoek tijdens de dagelijkse dingen oogcontact met je hond. Doe dit vooral op prettige momenten zoals spelen, wandelen of knuffelen. Oogcontact betekent dat je aandacht voor je hond hebt. Maar er gebeurt ook iets bijzonders wanneer jullie elkaar aankijken: het hormoon oxytocine wordt hierbij in de hersenen aangemaakt. Het is juist dat hormoon dat voor een verliefd en gelukkig gevoel zorgt.

Tegen elkaar aanleunen

Is het je wel eens opgevallen dat je hond tegen je aanleunt, tot het vervelende aan toe? Wijs hem niet af want dit is een teken om niet alleen aandacht maar ook liefde te zoeken. Probeer het eens andersom: ga naar je hond toe en leun even tegen hem of haar aan.

Dat is een goede manier om tegen je hond te zeggen “ik hou van jou”. Zeker weten dat je huisdier dit begrijpt.

Enthousiast zijn wanneer je hem ziet

Je komt thuis en de hond is helemaal door het dolle heen. Hij of zij sleept met speelgoed, springt tegen je op en de staart stopt niet met kwispelen. Dit is een manier om te vertellen dat hij blij is dat je thuis bent, maar je vooral heel erg heeft gemist.

Heeft je hond alleen in de tuin gespeeld en komt hij weer binnen? Begroet hem of haar eens net zo enthousiast. Je hoeft niet te kwispelen maar geef hem aandacht, aai hem of haar of speel eventjes. En zet vooral een hoog stemmetje op, dit is voor je hond een uiting van blijdschap. Honden zijn immers gefokt om mensen te begrijpen.

Geef het favoriete speeltje aan je hond

Elke hond heeft een favorietspeeltje. Dit kan een tennisbal, knuffel, oude lap of een kluif zijn. Het maakt niet uit, maak het dier blij met zijn favoriete speeltje. Pak het op en laat zien dat je wil spelen. Echt waar, je kan je hond hier niet blijer mee maken! Zo weet het dier dat je voor 100% van hem of haar houdt.

Bekijk hondenspeelgoed

Wat is knuffelen toch lekker

Wanneer mensen met elkaar knuffelen maken ze het gelukshormoon oxytocine aan. Dit hormoon zorgt ook voor binding tussen twee mensen. Wist je dat honden dit hormoon ook kunnen aanmaken?

Knuffel dagelijks met je hond. Pak hem of haar lekker beet, kroel hem achter de oren en hoe vervelend je het ook vind, je zal een lik in je gezicht als beloning krijgen. Honden worden heel gelukkig van knuffelen. Bovendien laat je op deze manier weten dat hij of zij bij de roedel hoort en dat je liefde voelt.

Leer je hond de betekenis van “ik hou van jou”

Weinig mensen doen het maar je kunt een hond echt de betekenis van “ik hou van jou” leren. Maar hoe doe je dat? Dit doe je door bij elke prettige gebeurtenis deze zin te zeggen.

Stel dat je met je hond aan het spelen bent. Hij heeft het hartstikke naar zijn zin en loopt over van enthousiasme. Op dat moment zeg je “ik hou van jou “. Dit doe je ook wanneer je hond iets lekkers eet, jullie aan het wandelen zijn, knuffelen of iets anders doen waar het dier helemaal blij van wordt.

Let op dat je deze woorden niet bij één bepaalde gebeurtenis inzet. De hond gaat het dan linken aan de gebeurtenis. Zo kan hij denken dat “ik hou van jou” betekent dat hij iets lekkers krijgt. Wissel de situaties daarom goed af.

Dus: gebruik deze zin bij verschillende prettige gebeurtenissen. Maar niet wanneer de hond iets naars meemaakt, angstig is of ergens van schrikt. Is het dier bijvoorbeeld bang wanneer een tractor voorbij komt rijden? Zeg dan zeker niet “ik hou van jou”, want je bevestigt zijn angst en het dier kan zomaar denken dat je woorden een gevaarlijke situatie aanduiden.

Afhankelijk van het ras kan het enkele weken tot maanden duren voordat het dier je woorden met liefde gaat associëren. En nee, de hond zal nooit zelf leren praten. Daar heeft hij niet de juiste stembanden voor.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven