Witte kippenrassen – de meest bekende rassen

Er bestaan ongeveer 400 kippenrassen. Deze worden onderverdeeld in de grote en de kleine kippen. Witte kippenrassen kom je veel tegen, maar velen weten niet welke er allemaal zijn. Ontdek de meest populaire witte rassen en leer hoe je ze van elkaar onderscheidt.

Asil kip (Aseel)

Dit ras vindt zijn oorsprong in India, waar hij veel in het wild voorkomt. Het is een agressieve soort die veel voor hanengevecht wordt gebruikt. Ook wordt hij gehouden om het vlees. De hanen wegen ongeveer 4 kg, de hennen gemiddeld 2,6 kg. Ze komen in verschillende kleuren voor, maar wit is veel voorkomend. De eieren van deze kip zijn crème tot bruin van kleur.

Bezoek de online kippenwinkel

De Araucana

Dit is een ras dat oorspronkelijk uit Chili komt, maar is inmiddels wereldwijd verspreid. Het bijzondere aan de Araucana is dat de hen blauwe eieren legt. Ze worden gefokt in verschillende kleuren waaronder wit, blauw, wildkleur, zilverpatrijs en zwart. Opvallend aan deze kip is de rechtopstaande houding en de bevederde huidplooien aan weerszijden van de kop. In Europa kom je voornamelijk de staartloze variant tegen.

Ameraucana – Amerikaans ras

Verwar de Ameraucana niet met de Araucana, want qua benaming lijken deze twee op elkaar. Dit keer gaat het om een Amerikaans ras dat ontstaan is vanuit de Araucana, dus ze hebben zeker een link met elkaar. Ook deze kip legt blauwe eieren.

Er zijn acht kleurvarianten waaronder wit, zwart, blauw en bruinrood. De Ameraucana is dus ook een van de vele witte kippenrassen.

Brahma: lichtgekleurde kippen

Een van de grootste rassen is de Brahma, en hij is een opvallende verschijning. Het gewicht van een volwassen haan ligt tussen de 4 en 5 kg, een hen weegt tussen de 3 en 4 kg. Ondanks hun forse afmeting zijn het wel zeer vriendelijke dieren. Dit vleeskippenras is er in donkere en lichte kleuren, maar wit komt redelijk veel voor.

Cochin kippen

Dit vriendelijke ras is rond 1850 in China ontstaan. De Cohin kip staat bekend om zijn ronde uiterlijk, maar dit heeft ook een keerzijde. Het ras is namelijk bevattelijk voor hartproblemen en metabolische klachten. Omdat deze kippen niet zo actief zijn, brengt dit extra risico’s met zich mee.

Dit witte kippenrassen komt niet alleen in de kleur wit maar ook eenkleurig roodbruin, zwart, blauw en patrijs voor. Daarnaast wordt de kleur korhoen ook wel gezien. De Cochin is vooral populair als tentoonstellingsvogel.

De Frizzle

Een bijzondere naam voor een wit kippenras. Hij komt oorspronkelijk uit Zuid-Azië, waarbij het ras al meer dan 300 jaar bestaat. In veel Europese landen en Australië wordt de Frizzle als apart ras erkend. Terwijl hij in de Verenigde Staten niet als een ras wordt gezien, maar geschaard wordt onder een van de andere rassen.

Bekijk de beste kippenhokken

Deze kip heeft krullende veren, en dat maakt hem zo uniek. De hanen wegen tussen de 3,2 en 3,6 kg en de hennen tussen de 2,2 en 2,7 kg. Deze kip wordt als zeldzaam beschouwd, en kom je zeker niet zomaar als huisdier tegen. Wel wordt hij op tentoonstellingen gezien. Deze sterke vogels komen in verschillende kleuren voor waaronder het prachtige wit, eenzijdig zwart of bruin, blauw, koekoek, fluweel en veel andere variëteiten.

De leghorn: Italiaans en Nederlands

Van oorsprong is de Leghorn een Italiaans ras, vernoemd naar de havenstad Livorno (Toscane). Het gaat hier om een oud wit kippenras dat in 1835 naar de Verenigde Staten werd gebracht. De witte kippen werden hier als legras gefokt, dit verklaart waarom veel mensen denken dat het om een Amerikaans ras gaat.

Als snel kwam deze kip ook naar Nederland. In het jaar 1940 bestond ruim 80% van de pluimveestapel uit de leghorn. Omdat er ook in Nederland verder mee werd gefokt, is uiteindelijk de Nederlandse leghorn ontstaan. Deze is slanker dan de Italiaanse of de Amerikaanse versie.

Hanen wegen tussen de 2,5 en 3,5 kg en de hennen tussen de 2,2 en 2,7 kg. Het is een goed legras (productieras), waardoor je hem ontzettend veel binnen de kippenhouderij tegenkomt. De kleur is nagenoeg altijd wit, maar vaalwit en aftekeningen met grijs en bruin komen ook voor.

Croad Langshan kippen

In 1870 werd de van oorsprong Chinese Croad Langshan naar Engeland geëxporteerd, en hier werd hij verder gefokt. Tijdens en na de tweede wereldoorlog was dit ras bijna uitgestorven. Gelukkig waren er voldoende liefhebbers die er opnieuw mee fokten, waardoor het ras is blijven bestaan. De hoofdkleur van dit ras is zwart met een groene en glanzende schijn. Toch komen ze ook in het wit voor, net als andere kleuren.

Dit waren de bekendste witte kippenrassen. Andere rassen die ook in het wit worden gefokt zijn de Cornish kip, de Barnevelder (bekend Nederlands ras) en de Australorp (Australische kip).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven