Je papegaai rustig krijgen

Wat zijn het af en toe toch druktemakers, die papegaaien. In de natuur gebruiken ze hun stem om contact te houden met soortgenoten. Het is dan ook niet vreemd dat je kromsnavel af en toe een keel opzet.

Vraagt de papegaai om aandacht maar reageer je hier niet op? Dan zal hij steeds harder gaan schreeuwen. Maar daar blijft het niet bij, want sommige vogels zijn ook ontzettend druk. Ze slopen je interieur en vragen continu om aandacht.

Waarom papegaaien zulke druktemakers zijn

In de natuur is een papegaai de hele dag in de weer. Hij speelt, zoekt voedsel, slaapt, plant zich voort en versterkt de band met de groep. Veel kromsnavels houden van slopen, dit kun je bijna niet tegenhouden. En dat ze luidruchtig zijn moet je ook maar voor lief nemen.

Kortom: accepteer dat papegaaien soms grote druktemakers zijn. Gelukkig kun je dit gedrag reguleren. Benieuwd hoe je de papegaai rustig krijgt en houdt? Hieronder enkele tips.

Geef hem op tijd zijn aandacht

Wanneer je twee of meer papegaaien samenhoudt dan doen ze veel dingen samen. Dit sluit het beste bij hun natuurlijke levenswijze aan. Je ziet dat veel mensen een papegaai alleen houden. Hierdoor richt de papegaai zich op zijn eigenaar, want dat is de enige waar hij of zij aandacht van krijgt.

Om een papegaai rustig te krijgen moet je hem regelmatig aandacht geven. Wanneer je dit vroeg in de ochtend doet dan merk je dat hij overdag een stuk rustiger is. Maar wanneer het diertje de hele dag alleen thuis zit en de eigenaar komt terug van het werk, dan is het begrijpelijk dat het dier aandacht wil. En dus ook gaat gillen.

Geef hem het nodige sloopspeelgoed

Dat papegaaien graag dingen kapot maken, dat was je vast al opgevallen. Dit is natuurlijk gedrag en moet je niet willen stoppen. Geef de vogel speelgoed wat hij kapot mag maken. Dat hoeft geen duur speelgoed te zijn, ook een wc-rolletje, wat papiersnippers of een stukje hout is goed.

Zorg er voor dat het speelgoed veilig is. Geef geen tandenstokers, de splinters kunnen de vogel verwonden. En ook geen stukjes plastic, glas of metaal. Een tak van een fruitboom is altijd een goed idee, net als houten vogelspeelgoed, karton en papier.

Kies bij voorkeur voor ongeverfde materialen. Of officieel vogelspeelgoed, dat bevat geen schadelijke stoffen.
Bekijk veilig vogelspeelgoed

Een goed slaapritme is onmisbaar

Als mens heb je behoefte aan ongeveer acht uur slaap per dag. Wanneer je slaap tekort komt ben je chagrijnig en kun je maar moeilijk je concentratie erbij houden. Voor een papegaai geldt dit net zo: hij heeft voldoende rust en slaap nodig.

Papegaaien slapen 10 tot 12 uur per dag. Staat de televisie tot diep in de nacht aan? Probeer het geluid een stuk zachter te zetten en leg eventueel een deken over de papegaaienkooi. Zo kan de vogel lekker in slaap vallen, en jij tv blijven kijken.

Wanneer er overdag niemand thuis is dan zal de papegaai dit aangrijpen om tussendoor een dutje te doen. Zo komt de vogel toch nog aan zijn 10 tot 12 uur slaap. Maar wanneer het overdag erg druk is dan krijgt de vogel niet voldoende rust. Hij wordt chagrijnig, druk en vertoont ander ongewenst gedrag.

Harde geluiden uit de omgeving

Je zet je favoriete programma bekijken maar de papegaai praat er doorheen. Gelukkig heb je de afstandsbediening binnen handbereik en zet je de tv wat harder. Wat gebeurt er? De papegaai begint ook harder te praten. Uiteindelijk heb je de tv zo hard staan dat de buren mee kunnen genieten. En je papegaai schreeuwt net zo hard mee.

Harde geluiden zijn voor papegaaien een stimulans om mee te schreeuwen. Dit is volkomen normaal, de papegaai hoort mensengeluiden en denkt dat iemand contact met hem zoekt. Dit beantwoordt hij met zijn eigen stem. Omdat de tv harder gaat (en het mensengeluid dus harder is) gaat de vogel ervan uit dat ze hem niet kunnen horen. Hij zet zijn volume nog wat meer open.

Hoe vervelend het ook is, zet de tv niet harder wanneer je papegaai meepraat. Het kan helpen om het geluid eventjes helemaal uit te zetten, zodat de papegaai rustiger wordt.

Het verschil tussen imiteren en schreeuwen

Vrijwel alle papegaaiensoorten kunnen imiteren, dit is het nabootsen van geluidjes, woorden of deuntjes. Sommige soorten zijn hier een ster in, zoals de grijze roodstaart en de edelpapegaai. Dwergpapegaaien doen dit minder snel.

Ook veel parkieten zoals de ara en de halsbandparkiet kunnen uitstekend geluiden nabootsen. Bij sommige soorten doen bijna alleen de mannetjes dit, zoals de halsbandparkiet.

Ken het verschil tussen imiteren en schreeuwen. Het imiteren kan soms op hoog volume plaatsvinden. Niet altijd prettig om naar te luisteren maar dit is geen manier van aandacht zoeken of druk zijn. Het is gewoon communiceren met de groep of een manier om aan te tonen wie en wat hij is.

Schreeuwen is geen imiteren. Een papegaai die krijst, gilt of schreeuwt doet dit om aandacht te krijgen.

Zegt de papegaai continu “hallo” of zijn eigen naam? Dat doet hij echt niet om druk te zijn, maar om zijn rol in de groep te bevestigen. Zie dit dan ook niet als negatief gedrag.

Deze papegaaien schreeuwen het minst

Het is een feit dat veel papegaaien luidruchtig en soms ook erg druk zijn. Heb je hier zelf last van of ben je bang dat de buren gaan klagen? Voordat je een vogel aanschaft is het goed om te kijken welke papegaaien het minst schreeuwen. Amazones, kaketoes, ara’s, zonparkieten en andere grote papegaaien zijn de grootste praatjesmakers. Dit geldt ook voor valkparkieten, de kleinste kaketoes die er zijn.

Dwergpapegaaien en grasparkieten zijn een stuk rustiger. Over het algemeen is een halsbandparkiet ook vrij rustig, of er moet een vreemde binnen komen. Daar willen ze nog wel eens reageren.

Accepteer het overigens dat elke vogel, om welke soort het ook gaat, altijd zijn moment van drukte zal hebben. Zelf zit je ook niet de hele dag stil.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven