Valkparkiet samen met grasparkiet, dwergpapegaai, kakari etc

Een valkparkiet is geen papegaai en ook geen parkiet. Hij behoort tot de kaketoes en is hierdoor een aparte vogelsoort. Dit maakt het lastig om een valkparkiet samen te houden met andere vogels. Met sommige soorten gaat dit goed, maar hij kan ook agressief reageren of juist zeer kwetsbaar zijn. In dit artikel ontdek je of de valkparkiet samen kan met soorten zoals de rosella, grijze roodstaart, grasparkiet en nog veel meer.

Uitleg over de valkparkiet

Voordat je de valkparkiet samenhoudt met andere vogels moet je eerst wat belangrijke dingen weten.

  • Familie: kaketoes
  • Lengte: 30-33 cm
  • Gewicht: 75-120 g
  • Herkomst: Australië

De valkparkiet is een kromsnavel uit de orde papegaaiachtigen. Die kromme snavel is belangrijk want dit zegt iets over zijn voedsel en manier van voortbewegen. Dit kan zeker van invloed zijn wanneer je hem samen met andere vogels wil houden.

Bekijk speelgoed voor je vogels

Vogels waarmee de valkparkiet wel en niet samen kan

Hieronder zie je verschillende vogelsoorten voorbijkomen. Bij elke soort staat duidelijk beschreven op deze samen kan worden gehouden met een valkparkiet. Het gaat hier om samenhouden in een kooi of volière. Indien dit niet kan is het soms wel mogelijk om ze samen los te laten vliegen.

Grasparkiet

Een valkparkiet samen met een grasparkiet is een uitstekende keuze. De grasparkiet behoort tot de papegaaiachtigen en komt oorspronkelijk ook uit Australië. Deze kromsnavel is erg dapper en laat zich niet door een valkparkiet uit de weg slaan. Wanneer je ze van jongs af aan samenhoudt kunnen ze zelfs dikke vrienden worden. Het komt dan ook regelmatig voor dat deze vogels samen in een kooi of volière gehouden worden. Laat er dan wel op dat ze voldoende ruimte hebben.

Samen losvliegen vormt geen probleem, zelfs wanneer ze qua karakter botsen. Een grasparkiet is sneller en wendbaarder dan een valkparkiet. Mocht de valkparkiet vervelend doen, dan kan de grasparkiet dit goed ontwijken. Het komt zelden voor dat de grasparkiet vervelend gedrag vertoont.

Dwergpapegaai

De naam zegt het al, een dwergpapegaai behoort tot de papegaaien. Een andere benaming is agapornis. Deze vogel wordt het liefst in paartjes gehouden, waar ze veel aandacht voor elkaar hebben. Daarom heten ze ook wel love birds. Een dwergpapegaai alleen heeft ontzettend veel aandacht nodig, anders zal hij eenzaam worden.

Kan een valkparkiet met een dwergpapegaai samen? Deze twee soorten hebben ongeveer dezelfde afmeting. Enig verschil is dat de dwergpapegaai een korte staart heeft en de valkparkiet juist een lange staart. Qua grootte passen deze twee goed bij elkaar.

Toch is de dwergpapegaai met de valkparkiet samen houden geen goed idee. Dit komt omdat de dwergpapegaai agressief kan uitvallen en hierbij de valkparkiet verwonden. Deze laatste is wat trager en zal niet snel genoeg wegkomen. Samen binnenshuis losvliegen of in een zeer grote volière houden gaat meestal wel. Houd dan wel toezicht, vooral in het begin.

Kakari

De kakari is een parkietensoort die oorspronkelijk uit Nieuw-Zeeland komt. Ook deze vogel heeft een kromme snavel. Afhankelijk van de soort is hij tussen de 20 en 25 cm lang en heeft een gewicht van 50-120 g. Dit betekent dat hij ongeveer net zo groot en zwaar als een valkparkiet is.

Deze twee kunnen samen, mits ze voldoende ruimte hebben. Houd wel rekening met de verschillende karakters van deze vogels. Valkparkieten hebben hun momenten van drukte maar nemen ook hun rust. Op deze momenten is het zeer stil. Een kakari is de hele dag in de weer en kan hierdoor de valkparkiet in zijn rust verstoren.

Nog een verschil is dat valkparkieten elkaars gezelschap opzoeken. Ze zitten tegen elkaar aan of verzorgen elkaars verenkleed. Bij kakari’s zie je dit niet zo snel gebeuren. In een grote volière kunnen ze samen, in een kleine kooi is geen goed idee. Beiden hebben echt wel de ruimte nodig, je zou eventueel aan een kamervolière kunnen denken. Los binnenshuis vliegen leidt nooit tot problemen.

Naar kamervolières

Kaketoe

De valkparkiet is de kleinste kaketoe in zijn soort. Je zou denken dat hij dus makkelijk samen kan met andere kaketoes, maar dit is niet waar. De geelkuifkaketoe heeft een gewicht van ongeveer 780 gram en de rose kaketoe weegt rond de 300 g. Dan heb je nog de witte kaketoe die tot wel 650 g kan wegen. Je ziet dat deze vogels fors groter zijn dan de valkparkiet.

Een kaketoe met een valkparkiet gaat in veel gevallen niet samen. Soms lukt dit koppelen wel met de rosé kaketoe, simpelweg omdat deze qua grootte niet ver boven de valkparkiet uitsteekt. Er zijn zelfs gevallen bekend waarbij er koppeltjes gevormd werden. Dit komt omdat de rose kaketoe en valkparkiet qua genetica heel dicht bij elkaar liggen. Wanneer deze twee jongen krijgen dan ontstaan er hybriden valkparkieten, ook wel valkkaketoes genoemd.

Zet geen grotere kaketoes samen met een valkparkiet. De kans dat de valkparkiet verwond raakt is zeer groot. Wil je een rosé met een valkje samen zetten, zorg dan voor een ruime kooi of volière.

Grijze roodstaart

Een valkparkiet zou je niet samen moeten houden met een papegaai. Dus niet met een dwergpapegaai en ook niet met een grijze roodstaart. In dit laatste geval kan de valkparkiet ernstig gewond raken. Bovendien spreken deze twee elkaars taal niet.

Ara of amazone

Ditzelfde geldt voor papegaaien als de ara of amazone. Die zet je ook niet samen met een valkje. De laatste zal zeker het onderspit delven. Soms kunnen ze wel samen in de woonkamer rondvliegen, maar blijf altijd toezicht houden.

Rosella

De rossella oftewel prachtrosella valt op dankzij zijn mooie kleuren. Hij behoort tot de papegaaiachtigen, is 27 tot 30 cm lang en komt van oorsprong uit Zuid-Australië. Dat gezegd hebbende lijkt hij de ideale partner voor de valkparkiet. Helaas kan de rosella in de paartijd de valkparkiet flink achterna zitten en zelfs verwonden.

Bergparkiet

Bij een ruime kooi of volière kun je een valkparkiet prima samen houden met de bergparkiet. Deze papegaaiachtige woont oorspronkelijk in West-Australië en is 37-42 cm groot. In het wild komt hij vaker met de valkparkiet in aanraking en dit leidt tot weinig problemen. Wees voorzichtig met een te kleine kooi, en al helemaal wanneer het twee dominante mannetjes betreft.

Kanarie

De kanarie is het tegenovergestelde van een kromsnavel: hij heeft een rechte spitse snavel. Een kanarie zal dan ook nooit via de tralies klimmen of actief met iets spelen. Een valk zal al snel agressief naar de kanarie reageren. Vaak probeert hij in de pootjes te bijten. De kanarie is te kwetsbaar om zichzelf te verdedigen. Houd geen valkparkieten en kanaries samen, ook niet om samen los te vliegen.

2 gedachten over “Valkparkiet samen met grasparkiet, dwergpapegaai, kakari etc

    1. Hallo,
      In ieder geval niet samwen in één kooi, de dwergpapaegaai kan zich niet verdedigen, mocht dit nodig zijn. BUiten de kooi kan het wel goed gaan.

Reacties zijn gesloten.

Schuiven naar boven