Spinnennest: zoveel spinnen zitten hierin!

Kom je een spinnennest tegen? Dat is misschien schrikken want hier zitten heel veel jonge spinnetjes in. Vandaag bespreek ik een kriebelig onderwerp. Over het spinnennest, waar dit verstopt zit en hoe je het nest het beste weghaalt. Als je nu al de kriebels krijgt dan moet je zeker niet verder lezen, want je komt echt alles over spinnen te weten.

Dit is een spin

Een spin is een insect zou je denken. Fout! Ze behoren namelijk helemaal niet tot de insecten maar tot de geleedpotigen > spinachtigen. Dat zie je ook aan het aantal poten. Een spin heeft altijd afgeschoten terwijl een insect er normaal 6 heeft. Er zijn echter ook insecten die meer dan 20 poten hebben. Hoe dan ook, een spin heeft er acht, niet meer en niet minder.

[do_widget id=custom_html-28]

Er zijn ruim 45.000 spinnensoorten, verspreid over de hele wereld. In Nederland en België komen ongeveer 700 verschillende soorten spinnen voor. Sommige spinnen kom je in vrijwel iedere woning of tuin tegen, terwijl andere soorten wat zeldzamer zijn.

Spinnen zijn nuttige dieren. Ze jagen op insecten en houden hiermee de insectenpopulatie in stand. De grotere spinnen vangen ook kleine dieren waaronder pissebedden of kreeftachtigen. De meeste spinnen jagen met behulp van een vangwerp. Er zijn ook spullen die actief op prooien jagen

Spinnennest: voortplanting van de spin

De mannetjes spinnen zijn over het algemeen kleiner dan de vrouwtjes. Voor of na het paren wordt er een spinnen nest gebouwd. Het vrouwtje legt hierin tientallen tot honderden eitjes. Het nest bestaat uit stevig spinsel dat vaak aan een boomstam, onder een blad of tussen muren wordt gesponnen. De eitjes liggen in het nest dicht op elkaar.

Opvallend is dat spinnen eitjes een grote dooier hebben. Hier halen de embryo’s hun voeding uit. Zodra de eitjes uitkomen verspreiden ze zich middels spinrag door de lucht. Hierbij laten ze zich door de wind meenemen. Vooral in de herfst zie je dit soort spinnendraden vliegen, we noemen dit ook wel herfstdraad.

Na de eerste vervelling lijken de je jonge spinnetjes op hun ouders, alleen een stuk kleiner. De meeste spinnetjes vervellen 4-6 keer. De grote soorten moeten soms wel 10 keer vervellen voordat ze volwassen zijn.

Zo herken je een spinnennest

Vrouwtjes spinnen willen natuurlijk dat de eitjes zo goed mogelijk beschermd zijn. Daarom kiezen ze voor een verborgen plekje. Omdat je altijd wel spinnen in huis hebt is de kans groot dat ze hier een naast maken.

Hoe herken je een spinnennest? Kijk goed langs de muren en plafonds. Vooral in hoekjes kom je spinnennesten tegen. Een spinnennest ziet er heel anders uit dan een spinnenweb. Het nest is zeer dicht gesponnen en lijkt nog het meest op een zakje. Hierbinnen zie je witte, gele, rode of zwarte puntjes zitten. Welke kleur deze puntjes hebben hangt er vanaf hoe ver de eitjes ontwikkeld zijn.

Soms zie je ook een volwassen spin in de buurt zitten. Vaak betreft dit het vrouwtje. Ze bewaakt het nest tegen indringers.

Spinnennest, hoeveel spinnen zitten erin?

Sommige zeggen dat je duizenden spinnen in huis hebt. Over het algemeen valt dat wel mee, maar het kunnen er zeker 40 tot 250 zijn. Gelukkig zie je de meeste spinnen niet. Ze zitten grotendeels in de kelder, op zolder en op plekken waar jij niet bij kan. Al die spullen zijn best wel nuttig maar bezorgen je ook kriebels.

Je ziet een spinnennest, hoeveel spinnen zitten hier en? Een vrouwtje legt per keer 100 tot 200 kijkers. Dit betekent dat er ook 100 tot wel 200 jonge spinnetjes in een spinnennest zitten.

Bekijk insectenlampen

Het spinnennest verwijderen

Wist je dat spinnen beschermde diersoorten zijn? Dit betekent dat je ze niet mag doden. Toch zijn er genoeg mensen die een spin doodslaan. Eigenlijk hartstikke zielig want dit diertje helpt je van vervelende insecten af.

Natuurlijk is een spinnennest in huis geen pretje. Voordat je het weet zit alles onder de jonge spinnetjes. Dat zijn naad omgeleide projectielen want ze schieten alle kanten op. Een spinnennest verwijderen is zeker aan te raden wanneer je er eentje tegenkomt. Je mag dit verwijderen wanneer je had naast in je huis hebt. Een naast buitenshuis moet je laten zitten.

Een diervriendelijke manier is het nest opvangen in een potje. Dat kan een lastige klus zijn want de eitjes zitten goed in het nest verpakt. Je zal dus misschien een spateltje nodig hebben. Vervolgens zet je alles buiten neer, het liefst ergens op een beschutte plek. Kom je moederspin nog tegen, zet deze dan tegelijk met het naast buiten neer.

Je kunt ook een spinnennest verwijderen door het in zijn geheel op te zuigen. Eigenlijk hartstikke zonde want hiermee dood je al die nuttige diertjes. Maar soms is er geen andere oplossing.

Bestrijdingsmiddel tegen spinnen

Een spinnennest verwijderen is echt wel belangrijk. Doe je dit niet dan krijg je misschien wel te maken met een spinnen plaag. Wat wil je niet want je hele huis zit dan onder de spinnen. Zijn er bestrijdingsmiddelen tegen spinnen? Ja die zijn er maar ze zijn niet allemaal diervriendelijke. Zoals je eerder kunnen lezen is het niet toegestaan om spinnen te doden. Hierdoor zou je dus ook geen chemische bestrijdingsmiddelen moeten gebruiken.

Een diervriendelijke methode is de spinnen vangen. Dit is een speciale borstel die je opent aan om de spinnen plaatst. Vervolgens sluit je de spinnen vanger en zit deze levend in de borstel. Nu kun je de spin buiten weer loslaten.

Bekijk spinnenvanger

Een tweede methode is de spinnen spray. In dit geval voor een spray die spinnen wegjaagt maar niet doodt. Je hebt ook sprays waarmee je een laagje aan een oppervlak aanbrengt. Dit laagje maakt het voor de spin onmogelijk om een spinnenweb of een spinnennest te maken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven