Een baardagaam radijs voeren – veilig eten

De baardagame (baardagaam) is een bijzondere hagedis die veel als huisdier wordt gehouden. Van oorsprong komt hij in woestijnachtige gebieden van Australië voor. Hij jaagt op prooidieren maar eet ook planten. Kan een baardagaam radijs eten? Bij baardagamen moet je weten wat ze wel en niet mogen hebben.

Wat ze wel mogen eten

Omdat deze hagedis in de natuur plantendelen eet, geef je dit ook in de dagelijkse voeding. Sommige dingen mogen ze hebben, andere planten zijn juist giftig. Een baardagaam mag radijs eten. De volgende groenten zijn ook veilig:

  • Aubergine
  • Paprika
  • Kom,
  • Andijvie
  • Mais
  • Chinese kool
  • Courgettes
  • Sla
  • Tomaat
  • Sperziebonen

Let op met mais, want je moet niet de harde maiskorrels geven. Geef altijd mais uit blik, dit is een stuk zachter en makkelijker te verteren.

Met betrekking tot fruit kun je probleemloos pruimen, kersen, mango, perzik, peer en appel geven. Ook aardbei, watermeloen, honingmeloen, kersen, kiwi en banaan zijn geschikt. Houd er rekening mee dat appelschillen voor verstopping kunnen zorgen en pruimen werken juist laxerend.

Tip: bekijk terrarium lampen

Zoveel radijs mag de baardagaam

Radijsjes bevatten belangrijke voedingsstoffen. Ten eerste bevat het veel water waardoor het dier voldoende vocht binnenkrijgt. Maar let op dat je hier niet teveel van geeft, anders kan de baardagaam diarree krijgen. Daarom geef je radijsjes niet dagelijks maar maximaal viermaal per week. Let op want er is wel een verschil tussen de radijswortel en de bladeren van de plant.

Het klaarmaken van deze groenten

De radijsplant bestaat uit de radijswortel, dit zijn de roodwitte knollen. Verder de bladeren, die zijn zeer voedzaam. Het bladgroen mag je regelmatig geven, samen met andere groenten. Maak hier een salade van.

De radijswortel zelf geef je af en toe en in kleine hoeveelheden. Hak de knollen in kleine stukjes en meng ze met andere groenten waaronder paprika. Ook te mengen met fruit zoals appels.

Vitaminen en mineralen

Deze groente bevat calcium, dat is weer belangrijk voor botopbouw en een gezond skelet. Vooral dieren die te weinig zonlicht krijgen moet je voorzien van extra calcium. Denk hierbij ook aan calciumsupplementen. Dit is los verkrijgbaar en voorziet in calcium en vaak ook andere belangrijke vitaminen, mineralen en sporenmineralen.

Bekijk calciumsupplementen

Zorg er daarnaast voor dat je de voeding aanvult met vitamine D. Dit helpt namelijk om de calcium in het lichaam op te nemen.

Met betrekking tot vitamine C mag de baardagaam radijs eten. Niet alleen in de vruchten bevindt zich vitamine C maar ook in de bladeren van de radijsplant. Vitamine C is een belangrijke antioxidant en beschermt het lichaam tegen vrije radicalen. Ook ondersteunt deze vitamine het immuunsysteem. Het bevat ook vitamine B6 en vitamine B9. Daarnaast vezels die goed zijn voor het spijsverteringsstelsel, én het bevat fosfor en kalium.

Is radijs slecht voor de baardagaam?

Over het algemeen kun je radijs veilig aan de baardagaam geven. Het dier bepaalt zelf of het hier zin in heeft en het ook wil eten. Radijs is in kleine hoeveelheden niet slecht. Houd er wel rekening mee dat het natuurlijke suikers bevat. Een teveel hiervan kan tot overgewicht leiden en mogelijk ook een slechter gebit. Veel mensen weten niet dat een baardagaam aardig scherpe tanden heeft! Wanneer die tanden verloren gaan dan groeien ze niet meer terug.

In dat opzicht wees je dus voorzichtig met het geven van teveel (natuurlijke) suikers. Geef ook zeker geen zoethoudende producten die eigenlijk voor mensen bedoeld zijn.

Aanvullen met dierlijk voedsel

Radijs en andere groenten is natuurlijk niet het enige dat de baardagaam eet. Zorg ervoor dat je dit aanvult met dierlijk voedsel. Denk hierbij aan krekels, sprinkhanen, zijderupsen, meelwormen en dubia’s. Die laatste zijn niet-plaagvormende kakkerlakken. Verder mag je af en toe een wasmotlarve geven, als traktatie want dit is erg vet.

Een gevarieerde voeding is belangrijk. Jonge dieren eten voor 75% insecten en 25% groenten en fruit. Bij volwassen dieren zal dit gelijk verdeeld zijn (50/50%).

Advies met betrekking tot radijsjes

Wanneer een baardagaam slecht drinkt krijgt hij te weinig vocht binnen. Dit kun je oplossen door het voeren van zoete radijs (de knobbeltjes). De meeste baardagamen vinden dit lekker en eten het dan ook.

Vergeet niet dat je deze hagedis altijd moet voorzien van extra calcium, vitaminen en mineralen. Koop daarom een supplement dat specifiek bedoeld is voor reptielen.

Nog een extra advies: geef geen koolsoorten, erwten, tuinbonen, avocado’s of druiven. Wees ook voorzichtig met spinazie, broccoli, peterselie, spinazie, rabarber en wortelen. In deze groenten zitten bepaalde stoffen die problemen geven met de bloedsomloop, in de keel of de zuurstofopname.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven