Hoeveel kost een konijn? Aanschaf en verzorging

Konijnen zijn populaire huisdieren. Alleen al in Nederland worden er ruim 800.000 konijnen gehouden. De aanschaf van dit dier is goedkoper dan een hond of kat. Wel vraagt deze knager om een specifieke huisvesting en verzorging. Kijk wat een konijn kost met betrekking tot de aanschaf maar ook de verzorging.

De prijs van een konijn

Op zich is de aanschaf van een konijn niet zo duur. In een dierenwinkel ligt de prijs tussen de € 20 en € 50. Sommige rassen zijn nog wel duurder. Bij een fokker betaal je doorgaans wat minder. Gaat het om een hobbyfokker, dan ben je tussen de € 10 en € 20 kwijt. Ook dit is weer afhankelijk van het ras.

Oudere dieren kun je soms gratis ophalen. Terwijl jonge konijntjes altijd meer kosten, die worden zelden gratis weggegeven.

Haal je een konijn uit een dierenasiel, dan ben je vaak wel duur uit. Ergens tussen de € 30 en € 80. Dit komt omdat een dierenasiel veel kosten maakt met betrekking tot de opvang en verzorging van asieldieren. Aan de andere kant geef je een asielkonijn een tweede kans.

De huisvesting (kooi of hok)

Een konijn kun je niet de hele dag los laten lopen. Vooral ‘s nachts moet hij veilig in een kooi of hok zitten. Gelukkig hoef je dit maar eenmalig aan te schaffen: de huisvesting gaat een konijnenleven lang mee.

Verblijft het dier binnenshuis, dan is een kooi de beste keuze. Deze plaats je op de grond of op een tafeltje. Er zijn ook kooien met standaard verkrijgbaar. Het voordeel hiervan is dat de kooi van de grond staat. Niet alleen prettiger voor het konijn, ook kun je makkelijker onder de kooi schoonmaken.

Bekijk konijnen kooien

Voor een konijnenkooi ben je tussen de € 30 en € 100 kwijt. Je kunt het zo duur maken als je zelf wil. Een tweedehandskooi is een mogelijkheid, maar wees er dan zeker van dat deze vrij van ziekten is. Ook mag de kooi geen beschadigingen vertonen. Omdat een tweedehands kooi soms vrij prijzig is, is een nieuw exemplaar vaak de beste keuze.

Een konijnenhok is geschikt voor buiten. Het beschermt tegen regen, wind en zon. Konijnenhokken zijn wel wat duurder, ergens tussen de € 65 en € 200. Veel modellen beschikken over een extra ren, zodat het dier veel bewegingsruimte heeft.

Naar konijnenhokken

Overige zaken die je nodig hebt

Met alleen een hok of kooi ben je er nog niet. Je hebt minimaal een voerbak nodig en een drinkfles. Een waterbak kan ook, maar zorgt ervoor dat er snel vuil inkomt. Daarom is een drinkfles een betere keuze. Koop specifiek een konijnendrinkfles, die is groter dan bijvoorbeeld een hamster drinkfles.

Het hooi kun je op de bodem geven, maar een speciale hooiruif is toch beter. Zo blijft het hooi schoon en droog. Loopt het konijn binnen los rond? Neem dan zeker een kattenbak of een speciale konijnetoilet. Konijnen zijn zindelijke dieren en zullen hun behoefte zeker op dit toilet doen.

Bekijk konijnentoiletten

Overigens is het ook praktisch om het toilet in de kooi of het hok te plaatsen. Dit scheelt enorm in het verschonen van het hok.

Hieronder een opsomming van de benodigdheden inclusief de gemiddelde prijs.

  • Voerbak en drinkfles: € 10
  • Hooiruif: € 10
  • Konijnentoilet: € 13
  • Nagelknipper: € 15
  • Speelgoed: € 25

Wat kost een konijn per maand?

Het konijn moet dagelijks eten. Dit zijn brokken (biks), hooi, groenten en fruit. De brokken geven het konijn kracht en, in de winter, een extra vetlaag. Eventueel kan het dier in de zomermaanden alleen op hooi en groenvoer worden gezet.

Daarnaast vindt het dier het fijn om af en toe wat lekkers te krijgen. Denk hierbij aan konijnensnoepjes of een knabbelstaaf. Ook een hard stukje brood mag, maar geef dit zeker niet te vaak. Van brood worden konijnen namelijk te dik.

Omgerekend ben je per maand tussen de € 5 en € 15 kwijt. Dat valt op zich nog wel mee, andere huisdieren zijn veel duurder in verzorging.

Konijnenspeelgoed zorgt voor de nodige uitdaging. Omdat een konijn graag zijn tanden scherpt is de kans aanwezig dat het speelgoed vroeg of laat kapot gaat. Houd in dit geval rekening met een maandelijkse kostenpost van ongeveer € 15, en dat is voor nieuwe speeltjes. Geef af en toe ook eens wat fruittakken, hier knaagt het konijn graag op. Zo blijven de tanden gezond en sterk, en heeft het dier de nodige afleiding.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven