Kleine beestjes in huis op de muur, welke insecten zijn dat?

Last van kleine beestjes in huis op de muur? Geen paniek, in veel gevallen gaat het om onschuldige beestjes. Maar wanneer het de tapijtkever, voedselmot, houtworm of bedwants betreft dan kun je beter aan bestrijding denken. Kleine beestjes in huis op de muur herkennen is niet zo moeilijk. Hieronder de meest voorkomende beestjes die je op de muur aantreft.

Kruipen, vliegen of springen

Wanneer je kleine beestjes in huis op de muur aantreft dan gaat het vaak om vliegende insecten. Het kan hier om een vliegensoort, wesp of mug gaan. Kom je te dichtbij en vliegt het insect weg? Dan gaat het dus zeker om een vliegend beestje.

Mosquito Killer Muggenlamp Wit

Geeft vliegende insecten in huis, slaapkamer, caravan of tuin geen kans

Andere insecten kruipen of springen. Sommigen zijn razendsnel, bijvoorbeeld het zilvervisje. Terwijl anderen zich juist heel langzaam voortbewegen.

Kleine beestjes in huis op de muur – overzicht

Wat zijn toch die kleine beestjes op de muur? Hoe komen ze in huis terecht? Kijk maar snel naar de meest voorkomende beestjes of insecten die je op de muur aantreft. En natuurlijk hoe je hiervan afkomt.

Spinnen in huis

Vooral in het najaar heb je vaker last van spinnen in huis. De meeste spinnen zie je niet, ze verbergen zich goed. Maar er zijn altijd enkele exemplaren die je tegen de muur ziet zitten. Meestal weven ze een spinnenweb. Spinnen zijn volkomen onschuldig en zelfs nuttig. Het is verboden om spinnen te doden. Vang de spin en zet hem buiten neer, daar vindt hij wel zijn weg.

Rioolvlieg of motmug

Helaas kun je ook last hebben van de rioolvlieg, ook wel motmug genoemd. Wanneer je naar het uiterlijk kijkt snap je ook wel waarom hij motmug heet. Het lijkt op een klein motje, maar het gaat toch echt om een wat breder vliegje. Rioolvliegen komen op rottend organisch afval af. Hierin leggen ze hun eitjes.

De rioolvlieg kom je voornamelijk rondom stilstaand water met organisch materiaal tegen. Denk hierbij aan de dakgoot, het riool, onderin de wasbak of rondom het toilet. Soms zie je deze vliegjes op de muur zitten. Bestrijding is belangrijk want de rioolvlieg kan ziekten verspreiden. Gebruik hier een omgevingsspray voor en maak afvoeren goed schoon. In ernstige gevallen schakel je een ongediertebestrijder in.

Bekijk omgevingsspray

Voedselmot op de muur

Kleine beestjes in huis op de muur kan ook op de voedselmot duiden. Is dit het geval dan heb je een serieus probleem. Deze voedselmotten gaan namelijk in eten zitten. Denk hierbij aan ontbijtgranen, cornflakes, brood, meel, zaden en gedroogde vruchten. Ook komen ze op dierenvoedsel af.

De larven van de voedselmotten spinnen draden in je voedsel. Dit is natuurlijk ontzettend onhygiënisch. Hierdoor kun je hele verpakkingen weggooien. Je herkent de voedselmot door draden in je voedsel. De volwassen exemplaren zitten vaak op de muur.

Gooi al het besmet voedsel weg. Vang de volwassen motten, ze laten zich makkelijk pakken. Dood deze of zet ze buiten uit. Bewaar voedsel en dierenvoeders in goed afgesloten bakken of potten. Houd er rekening mee dat de larven gewoon door kartonnen en plastic verpakkingen heen kunnen bijten.

 gifvrije en reukloze val tegen verschillende kruipende insecten in huis

Bedwantsen in huis

Je moet er niet aan denken: bedwantsen in huis of zelfs in je bed. Helaas komt dit regelmatig voor. Dit gebeurt vooral bij mensen die veel reizen. Vanuit een hotel of motel neem je bedwantsen mee naar huis. Bedwantsen leven van bloed van zoogdieren. In de nachtelijke uren word je door bedwantsen gebeten. ‘s Morgens zie je een of meerdere bedwants beten op de huid.

Bedwantsen zijn lastig te bestrijden. Gelukkig is er de bedwantsen val, hier vang je veel exemplaren mee. Er zijn ook nog andere producten verkrijgbaar zoals een concentraat.

Naar bedwantsen bestrijding

Tapijtkevers

De tapijtkever lijkt op een lieveheersbeestje maar is geelbruin van kleur. De volwassen kevers leven van stuifmeel en insecten. De larven van de tapijtkever eet dierlijke producten. Hierdoor kunnen ze ook in vloerkleden, gordijnen of kleding voorkomen. De larven richten hierbij veel schade aan.

Maak de woning zo goed mogelijk schoon. Verwijder haar van huisdieren en dode insecten. Was tapijten, kleding of gordijnen het liefst op 60° Celsius uit.

Kleine beestjes in huis op de muur: vlooien

Oh nee he, vlooien! Gelukkig heeft niet iedereen last van vlooien. Met een hond of kat in huis is die kans wel aanwezig. Vlooien zie je zelden op de muur zitten, meestal vind je ze op je huisdier. Overigens leeft 95% van de vlooienpopulatie ergens in huis. Vaak goed verborgen in naden en kieren of achter de plinten.

Een vlooienplaag krijg je niet zomaar weg. Gebruik een chemisch bestrijdingsmiddel, dan kom je er het snelst vanaf. Denk hierbij aan een vlooienband, spot-on of een omgevingsspray. Zorg ervoor dat het product ook echt voor hond of kat bedoeld is.

Houtworm – keverlarven

Houtwormen vormen een serieuze bedreiging voor woningen. De larven richten flinke schade aan houtwerk binnenshuis. Er zijn verschillende soorten houtwormen, ook de huisboktor wordt hier wel eens toe berekend.

Keverlarven boren gangen in het houtwerk en vernielen hiermee balken, houten constructies, houten meubels en overige zaken. Vaak wordt de houtworm via brandhout of oud houtwerk mee naar binnen genomen.

Zelden tref je de houtworm of de keverlarven op de muur aan, maar het kan natuurlijk wel. Eerder zie je ronde of ovale gaatjes in het houtwerk. Dit zijn de vliegopeningen van de volwassen kevers. Houtworm zelf bestrijden kan maar is wel lastig. Bij een kleine plaag is het zeker te proberen. Lukt dit niet, schakel dan een speciale ongediertebestrijder in.

Vliegen en muggen

Zie je kleine beestjes in huis op de muur zitten? Dan kan het ook om vliegen of muggen gaan. Veelvoorkomende vliegensoorten in huis zijn de bromvlieg, vleesvlieg, huisvlieg, fruitvliegje maar ook plantenetende vliegen. Denk hierbij aan de witte vlieg, het onweersvliegje (trips) of rouwvliegje.

Vooral in de zomermaanden komen er muggen binnen. Deze worden aangetrokken door uitgeademde lucht. Muggen leven van bloed en zullen dan ook steken.

Vliegen en muggen vang je eenvoudig met een speciale insectenlamp. Vroeger had je alleen van die grote modellen maar tegenwoordig heb je ook design insecten lampen. Deze zet je op de tafel of kast neer. Dit werkt niet met stroom maar met een krachtige zuiger, uiteraard in combinatie met een UV-lamp. Dit laatste trekt verschillende insecten aan. De grote modellen die je aan de wand hangt die werken juist wel weer met een rooster dat onder spanning staat.

Overige kleine beestjes in huis (op de muur)

Wat kunnen die kleine beestjes nog meer zijn? Mogelijke insecten die je op de muur aantreft zijn:

  • Mieren
  • Wespen
  • Zilvervisjes
  • Papiervisjes
  • Ovenvisjes
  • Mijten
  • Luizen
  • Pissebedden

Heb je last van zilvervisjes of papiervisjes in huis, gebruik dan een speciale zilvervisjes val. Ovenvisjes komen zelden in woningen voor, bakkerijen hebben er wel vaker last van.

Mijten en luizen op de muur komt eigenlijk alleen voor wanneer je vogels of andere huisdieren hebt. Je zult dan het huisdier moeten behandelen, dan verdwijnen ook die parasieten.

Wespen op de muur? Wanneer het om een verdwaalde wesp gaat dan begeleid je die naar buiten. Maar wanneer je meerdere wespen op de muur aantreft dan moet je toch eens kijken of er niet ergens een wespennest gebouwd wordt. Ditzelfde geldt voor mieren. Meerdere mieren in huis betekent dat er voedsel aanwezig is of dat je een mierennest in de buurt hebt.

Schuiven naar boven