Grootste spinnen in Nederland en België

Veel mensen zijn geen fan van spinnen, hoe klein ze ook zijn. Toch leven we met tientallen exemplaren samen, goed verstopt in de woning. De grootste spin ter wereld is de goliathvogelspin, die een spanwijdte tot 28 cm heeft. In Nederland en België leven ook een aantal grote exemplaren.

De grote huisspin

De grootste spin in Nederland en België is de grote huisspin. Gezien de naam zal het je niet verbazen dat je hem veel in woningen tegenkomt. De totale lichaamslengte bedraagt tot 17 cm (spanwijdte), dus het is zeker geen kleintje. Hier moet wel bij gezegd worden dat de vrouwtjes een stuk groter zijn dan de mannetjes.

Ze wordt ook wel renspin genoemd, want wanneer er een prooi in het web vastzet dan rent deze spin er direct op af. Veel mensen schrikken bij het zien van deze soort, maar hij doet mensen helemaal geen kwaad.

Handig: de spinnenvanger – bekijk product

De gerande oeverspin

Gelukkig is dit een soort die je in de woning niet zult aantreffen. Hij leeft voornamelijk in moerassige gebieden in West-Nederland, maar ook in Friesland en Overijssel. Helaas wordt hij steeds zeldzamer, en is de kans dat je hem tegenkomt vrij klein.

Deze spin wacht geduldig aan de waterkant op voorbijkomende prooien. Het bijzondere is dat ze over het water kan lopen, en zelfs onder water kan verblijven. De Grote Gerande Oeverspin leeft van insecten, larven, kikkervisjes en andere kleine visjes. Ze eet ook andere spinnen.

Maak kennis met de kruisspin

Sommigen denken dat de kruisspin de grootste spin van Nederland is, maar dit is feitelijk niet waar. Wel ziet hij er indrukwekkend uit. De kruisspin heeft op zijn rug een duidelijke aftekening van een (wit) kruis. Het vrouwtje kan tot 1,9 cm groot worden, maar de spanwijdte bedraagt natuurlijk veel meer.

Het gaat hier niet om een schuwe spin want hij zit vaak midden in het web. Hij kan razendsnel zijn dus kom zeker niet te dichtbij. Bij gevaar kan de kruisspin bijten, maar het gif is voor de mens ongevaarlijk. Wel blijft er enkele uren lang een jeukende plek aanwezig.

De springspin

Het is een vreemde verschijning, de springspin. Met een afmeting van ongeveer 1,5 cm is hij niet zo groot als de andere exemplaren, maar hij kan tot zes keer zijn lichaamslengte springen. Dit doet hij om zijn prooien te bespringen, of om bij gevaar weg te komen. Probeer hem eens van dichtbij te bezichtigen want de ogen voor op de kop kijken je dreigend aan.

De trilspin

Je kent ze wel, van die spinnen in een hoek in de kamer die zich niet weg laten jagen. Wanneer je ze aanraakt beginnen ze te trillen, waardoor je bijna denkt dat je ze pijn hebt gedaan. Dat is de trilspin, een veel geziene gast in woningen, garages en schuurtjes.

De grote trilspin wordt wereldwijd gezien en dus ook in Nederland en België. Wanneer je naar het buitenland op vakantie gaat kom je hem opnieuw tegen. Ze worden maximaal 10 mm groot maar de poten kunnen een lengte van wel 5 cm bereiken. Het zijn dus de lange poten die hem tot een van de grootste spinnen maakt.

Naar spinnen bestrijding

De grootste spinnen ter wereld

Overweeg je een spin als huisdier te houden? Kijk dan zeker eens naar de grootste spinnen ter wereld. Hier zitten hele interessante exemplaren bij. Bijvoorbeeld de goliath vogelspin, die echt vogels eet. Hij verslindt met gemak kuikentjes of van die schattige kolibries. Dat wil je eigenlijk niet in het echt aanschouwen. Mocht je gebeten worden door een goliath vogelspin, dan is dit pijnlijk. Bovendien ook giftig maar gelukkig niet dodelijk (tenminste, meestal niet).

De reuzenjagerspin is de op twee na grootste ter wereld. Ook een beet van deze spin is giftig en pijnlijk maar in veel gevallen niet levensbedreigend. Dit exemplaar kan tot 29 cm lang worden (spanwijdte). De lichaamslengte ligt op ongeveer 10 cm.

Je hoeft niet direct in paniek je woning af te sluiten voor dit soort spinnen. Ze komen namelijk niet in het westen van Europa voor. Het gaat hier veelal om tropische exemplaren die in Brazilië, Laos, Paraguay en Argentinië leven. De kleinere exemplaren zijn gevestigd in Europa. Toch kan het voorkomen dat er af en toe een flinke spin in Europa wordt aangetroffen, vaak meegevoerd via tropisch fruit.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven