Salamanders verzorgen: alles wat hij nodig heeft om te leven

Salamanders zijn op te delen in watersalamanders en landsalamanders. Watersalamanders brengen 50% van hun tijd in het water door. Landsalamanders komen zelden in water. Wil je deze amfibie als huisdier houden? Het is belangrijk om salamanders goed te verzorgen. Wanneer je weet wat hij nodig heeft, is de verzorging vrij makkelijk.

Uitleg over salamanders

Salamanders behoren tot de amfibieën, dus niet tot de reptielen. De meeste salamanders komen in Noord- en Zuid-Amerika, Europa en Azië voor. In Nederland en België leven vijf soorten die wettelijk beschermd zijn. Je mag ze dus niet zomaar vangen.

Salamanders hebben vier poten, hoewel sommigen alleen achter pootjes hebben. Een aantal soorten hebben geen poten, dit zijn de wormsalamanders. Het lichaam is langwerpig en de staart heeft een lengte van een derde van de totale lichaamslengte.

Als huisdier houden

Salamanders zijn makkelijk als huisdier te houden. De soorten die in Nederland en België leven mag je niet in het wild vangen en in huis nemen. Je moet dus altijd een salamander kopen. Geschikte soorten om als huisdier te houden en die in speciaalzaken of bij kwekers te koop zijn:

 • Gele tijgersalamander (ongeveer € 50) – lengte 15-23 cm
 • Vuursalamander (ongeveer € 50) – lengte tot 30 cm
 • Chinese vuurbuiksalamander (ongeveer € 10) – lengte 5-10 cm
 • Gevlekte molsalamander (ongeveer € 50) – lengte 15-23 cm
 • Ribbensalamander (ongeveer € 15) – lengte tot 30 cm
 • Laos salamander (ongeveer € 180) – 6 tot 7 cm
 • Axolotl / Ambystoma (ongeveer € 15) – tot 30 cm
 • Alpenwatersalamander (ongeveer € 30) – 12-15 cm
 • Italiaanse Kamsalamander (ongeveer € 20) – tot 18 cm
 • Dwergmarmersalamander (ongeveer € 65) – tot 18 cm
 • Groene watersalamander (ongeveer € 15) – 12 cm

Van bovenstaande soorten is duidelijk hoe ze gehouden en verzorgd worden. Van de soorten uit midden- en Zuid-Amerika is weinig bekend over de leefwijze en hoe ze gehouden moeten worden.

Huisvesting: terrarium of aquarium

Landsalamanders houd je in een terrarium. Watersalamanders vestig je in een aquarium. Het gaat vooral om het loopoppervlak. De hoogte is minder belangrijk. Toch is het aan te raden om ervoor te zorgen dat het terrarium op de bak 20-30 cm hoog is.


Vaak wordt een formule aangehouden om de afmeting van de bak te bepalen. Kijk naar de totale lengte van het dier (als hij volwassen is) en vermenigvuldig dit met 0,01. Dit is het grondoppervlak in vierkante meters die je nodig hebt. Bijvoorbeeld wanneer je een salamanders met een lengte van 15 cm hebt. Dan vermenigvuldig je 15 x 0,01 = 0,15 m². Komt hier een extra dier bij dan vermenigvuldig je dit met 1,25.

 • Watersalamanders hebben een aquarium met een inhoud van minimaal 35 liter nodig.
 • Een enkele landsalamander houd je in een bak van minimaal 40 × 20 cm.

Om je een idee te geven vind je hieronder de afmetingen van verschillende soorten terraria of bakken, met de inhoud.

 • 0,1 m²: ongeveer 40 × 20 cm
 • 0,2 m²: ongeveer 60 × 30 cm
 • 0,3 m²: ongeveer 70 × 40 cm
 • 0,5 m²: ongeveer 100 × 40 cm

Of je nu een aquarium of terrarium nodig hebt, er moet een goed deksel opzitten. Salamanders kunnen namelijk goed klimmen.

Inrichting van aquarium of bak

Gaat het om echte watersalamanders, dan is het voldoende om het aquarium alleen met water te vullen. Op de bodem leg je een laag grind neer. Ga je voor zand, dan moet je er rekening mee houden dat salamanders dit opgraven waardoor het water troebel wordt. Maak een oplopende helling naar een stukje land toe en plaats stevige waterplanten in het aquarium.

Semi-salamanders hebben een inrichting met de helft water en de helft land nodig. Maak een paludarium. Gebruik een plexiglas plaat om het aquarium in tweeën te delen. Het ene gedeelte voorzie je van een laag grind en water, samen met waterplanten. Maak een helling naar het gedeelte dat land wordt. In het landgedeelte leg je voldoende grind en dekt dit af met een grondlaag, schors of kokosvezel.

Landsalamanders hebben een terrarium nodig. Dit voorzie je met grind, een grondlaag, planten, mos en schuilplekken zoals stukjes hout. Landsalamanders hoeven niet te zwemmen, maar een ondiepe bakje water is wel aan te raden.

Verlichting voor de salamander

Wil je salamanders verzorgen dan is het belangrijk dat ze voldoende licht krijgen. Dit bepaalt het verloop van de daglengte. Van sommige soorten is niet bekend hoeveel licht ze dagelijks nodig hebben, vaak is het een kwestie van uitproberen en kijken waar ze zich goed bij voelen.

Verwarming boven het aquarium of de bak

De meeste salamanders houden van warmte. Ze moeten in ieder geval de mogelijkheid hebben om uit het water te komen. Zelfs voor watersalamanders is dit belangrijk, omdat ze een deel van hun leven aan land doorbrengen.

Amfibieën zijn voor hun lichaamswarmte afhankelijk van de zon. Daarom zoeken ze de warmte van de zon op. Om ze dit te bieden werk je met een warmtelamp. Die hang je boven het landgedeelte. Let op want het mag hier nooit warmer dan 30 °C worden.


Het water verwarm je met een speciale aquariumwaterverwarmer. Let op dat de totale temperatuur in het aquarium of het terrarium niet te hoog oploopt. Daarom maak je gebruik van een thermometer waardoor je continu de temperatuur in de gaten kunt blijven houden.

Het water filteren

Voor watersalamanders is het belangrijk dat ze in schoon water leven. Hang een aquariumpomp/filter in het aquarium of het watergedeelte. Voor landsalamanders hoef je alleen maar dagelijks het bakje water te verversen.

Salamanders verzorgen: voedsel

Salamanders zijn nachtdieren, hoewel je ze ook in schemerlicht tegenkomt. Het is het beste om deze dieren ‘s avonds te voeren, zodat ze altijd de beschikking hebben over vers voer.

Jonge salamanders hebben dagelijks voedsel nodig. Volwassen salamanders eten 2 tot 4 keer per week. Voer net zoveel als ze op krijgen. Wanneer je merkt dat het voedsel snel weg is, voer je te weinig. Blijft er liggen dan is dit een teken dat je te veel geeft.

Wat eten salamanders? Landsalamanders geef je meelwormen, krekels, regenwormen, bloedwormen, naaktslakken en tubifex. Watersalamanders hebben behoefte aan watervlooien, pekelkreeftjes en tubifex. Geef levend voer, salamanders houden ervan om op prooien te jagen. Zo houd je ze actief.

Dood voer is bevroren of gedroogd verkrijgbaar. Het voordeel van dit voer is dat het langer houdbaar is. Wanneer iemand anders je salamanders tijdelijk moet verzorgen, is het wel handig om dit met bevroren of gedroogd voer te laten doen. Niet iedereen durft levend voer vast te pakken.

Je salamander vasthouden

Salamanders houden er niet zo van om vastgepakt te worden. Het zijn geen knuffeldieren. Moet je hem toch vasthouden, doe dit dan voorzichtig en zo kort mogelijk.

Tips

 • Creëer een geschikte leefomgeving die de natuurlijke omgeving voor salamanders nabootst. Zorg voor schuilplaatsen.
 • Houd de juiste temperatuur en luchtvochtigheid constant. De meeste salamanders houden van een temperatuur tussen 15 °C en 24 °C en een luchtvochtigheid van 60-80%.
 • Bied een gevarieerd dieet aan dat bestaat uit levende voedselbronnen, eventueel afgewisseld met dood voer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven