Salamander aquarium

Voor het houden van watersalamanders heb je een salamander aquarium nodig. Watersalamanders brengen helft van de tijd in het water door. Zorg voor een glazen of plastic salamanderaquarium. Deze moet minimaal 30 cm hoog zijn. Hieronder vind je een salamanderaquarium dat perfect bij je budget past. Uiteraard met de juiste afmetingen.

Salamander aquarium inrichten

Watersalamanders houd je bij voorkeur in een aquarium, dit is iets anders dan een terrarium. Bij een terrarium draait het voornamelijk om land terwijl een aquarium grotendeels met water is ingericht. Het salamanderaquarium inrichten? Deze heeft een minimale inhoud van 38 liter. Houd er rekening mee dat salamanders kunnen klimmen, daarom moet er altijd een kap of glazen deksel op het aquarium zitten.

Breng een laag grind, kiezels of gravel in het aquarium aan. Maak een helling die geleidelijk oploopt, zo kunnen salamanders bepalen in welk gedeelte van het aquarium ze doorbrengen. Je kunt planten toevoegen, maar houd er rekening mee dat deze amfibieën de planten kapot kunnen maken. In plaats daarvan zou je ook voor kunststof planten kunnen kiezen.

Huisvesting voor salamanders

Je wil salamanders op de juiste manier huisvesten. Daarom ga je voor het salamander aquarium. Hierboven heb je al kunnen lezen wat de hoogte en de inhoud van het aquarium moet zijn. Wil je liever de afmetingen weten? Voor twee salamanders moet dit minimaal 40 x 20 cm zijn. Houd je acht salamanders, kies dan voor een ruime bak van 100 x 40 cm. Houd ook rekening met ziekte, je moet zieke salamanders apart kunnen zetten. Hier heb je een kleine bak voor nodig.

Temperatuur en licht zijn van invloed op de levensfase. Bedenk dat ze allemaal van oorsprong uit verschillende gebieden komen. De temperatuur varieert van 0-8 °C tot 20-25 °C. Houd verder rekening met schuilmogelijkheden. Bij een salamander aquarium is het ook belangrijk dat je een filterpomp gebruikt. Deze moet het water zuiveren.

Salamander aquarium kopen

Een salamander aquarium kopen, met welke kosten moet je rekening houden? Op zich hoeft het aquarium niet zo heel duur te zijn, maar dit hangt ook van het materiaal en de afmeting af. De meeste kosten zitten hem in de benodigdheden zoals verlichting, verwarming, pomp, waterplanten en overige inrichting. Het kleinste aquarium compleet met benodigdheden kost minder dan € 50.

Houd je meerdere salamanders, dan is het echt wel aan te raden om voor een groter aquarium te gaan. Een compleet salamander aquarium met verlichting en filter en een afmeting van 60 x 30 cm kost minder dan € 100. In veel gevallen ben je tussen de € 70 en € 90 kwijt, dat valt dus echt wel mee. Als quarantaine bak kun je een klein model van twee tientjes nemen.

Schuiven naar boven