Van lintwormen bij huisdieren afkomen

Lintwormen zijn parasieten die uit een lint van witte stukjes bestaan. Ze leven niet alleen bij huisdieren maar ook bij mensen. Van een paar centimeter transformeren ze naar een indrukwekkende platworm van enkele meters lang. Het is belangrijk huisdieren vrij te houden van lintwormen. Is je huisdier toch besmet, dan is een goede behandeling nodig.

Informatie over lintwormen

Lintwormen kunnen verbazingwekkend lang worden. De lintworm Diphyllobothrium kan uitgroeien tot een parasiet van maar liefst 25 meter lengte.

Deze parasieten hebben verschillende gastheren nodig om hun levenscyclus te voltooien. Via een geïnfecteerd dier worden de eitjes uitgescheiden. Die eitjes worden door tussengastheren zoals vlooien aan de eindgastheer doorgegeven.

Je moet weten dat lintwormen uit segmenten bestaan. Elk segment kan vol met eieren zitten. Wanneer een segment afbreekt en wordt uitgescheiden via de ontlasting, zijn er soms witte of bewegende stukjes zichtbaar. Bah!


Zo raken huisdieren besmet

Meestal raken huisdieren met lintwormen besmet, omdat ze vlooien hebben. Door de jeuk die vlooien veroorzaken, gaan dieren aan hun vacht likken en bijten. Zo likken ze vlooieneitjes op en raken besmet met lintwormeitjes.

Symptomen van een lintworm besmetting

Hoe weet je of je huisdierlintworm heeft? Dit kun je niet altijd met het blote oog zien. Soms zijn er wormpjes in de ontlasting of uitwerpselen van je huisdier zichtbaar. Ook rondom de anus kunnen een paar rijstkorrels plakken, dit zijn ook de segmenten van lintwormen.

Soms sleept het huisdier met zijn kont over de grond. Vooral katten en honden met lintworm doen dit. Zelden treedt er bloedarmoede op. Bij bloedarmoede ontstaan er klachten als lusteloosheid, slechte eetlust en soms braken of diarree. Ook kan er een rode urine uitgeplast worden.

Met een monster naar de dierenarts

De beste behandeling tegen lintworm vind je bij de dierenarts, hoewel er ook opties zijn om je huisdier thuis te behandelen. Om te weten of je hond echt rondworm heeft, is het goed om met een monster naar de dierenarts te gaan. Neem wat ontlasting en doe dit in een plastic zakje. Zorg dat hierbij je handen schoon blijven, anders kun je zelf besmet raken met deze worm.

Vaak heb je binnen enkele minuten tot uren de uitslag, afhankelijk van de hoeveelheid tijd die de dierenarts op dat moment heeft. Je krijgt de uitslag in de praktijk of telefonisch.

Een recept voor medicijnen

De dierenarts zal medicatie voorschrijven om de lintworm te doden. Vaak schrijft de dierenarts Droncit, Drontal Plus of Tradewinds Tapeworm Tabs voor. Deze medicatie geef je oraal (via de mond). Je mag de medicijnen met voer vermengen.

Sommige ontwormmiddelen worden per injectie toegediend. Hier wordt eerder voor gekozen wanneer het lastig is om het medicijn toe te dienen, bijvoorbeeld bij konijnen of knaagdieren.

Een ontwormer in de dierenwinkel kopen

Het is niet noodzakelijk om een ontwormer bij de dierenarts te halen. Deze middelen zijn ook bij de dierenwinkel of in de webshop verkrijgbaar. De meeste van deze middelen werken tegen verschillende wormen waaronder zweepwormen, haakwormen, spoelwormen en lintwormen.

Op de verpakking of in de webshop staat altijd voor wie het middel bedoeld is. Bijvoorbeeld voor honden, katten of juist voor knaagdieren. Zorg dat je het gewicht van je huisdier weet. Elk ontwormmiddel is afgestemd op het gewicht van het dier. Wanneer je te weinig geeft, werkt het middel niet goed. Maar geef je teveel dan kan dit schadelijk voor de gezondheid zijn.

Bekijk ontwormingsmiddelen in de webshop

Wanneer je een ontwormer in de webshop bestelt, ben je vaak goedkoper uit dan wanneer je dit via de dierenarts koopt. Dit komt omdat de dierenarts duurdere merken aanbiedt en er ook weer op wil verdienen. De goedkopere merken hebben eenzelfde werking. De ingrediënten mogen wettelijk gezien namelijk niet sterk afwijken.

Houd rekening met jonge dieren

Puppy’s, kittens en andere jonge dieren moeten altijd een aangepaste dosering medicatie krijgen. De meeste ontwormingsmiddelen zijn niet geschikt voor dieren jonger dan acht weken oud.

Konijnen en knaagdieren ontwormen

Konijnen en knaagdieren raken met andere wormen besmet dan honden en katten. Lintworm komt niet zo snel bij deze dieren voor. Dit komt omdat konijnen minder vaak vlooien hebben. Wel krijgen ze wat meer te maken met haakwormen, spoelwormen en mijnwormen.

Gebruik geen ontwormer voor katten of honden op konijnen en knaagdieren. Deze middelen zijn te sterk en kunnen de gezondheid van het konijn of knaagdier aantasten. Kijk ook goed naar middelen die vrij verkrijgbaar zijn. Vaak werken ze onvoldoende tegen de verschillende wormen die bij konijnen en knaagdieren voorkomen.

Voor knagers is het beter om eerst met wat ontlasting naar de dierenarts te gaan. De dierenarts onderzoekt of er sprake is van een wormbesmetting. Pas wanneer de uitslag positief is (= besmet), kun je het dier laten ontwormen. Zo voorkom je dat je te vaak en te veel ontwormt.

Ontwormer bij hond of kat toedienen

Het kan lastig zijn om de medicatie bij een hond of kat toe te dienen. Zorg allereerst dat je het medicijn in de buurt hebt liggen. Houd je huisdier vast. Probeert het huisdier weg te komen, drijf het dan in een hoekje. Zet het bij voorkeur met de kont in een hoek, zo kan het niet meer achteruit lopen.

Pak het hoofd met een hand vast en duw de vingers van de andere hand achter de hoektanden van het dier. Hierdoor opent het dier de bek. Kantel het hoofd van het dier naar achter en dien de medicatie toe. Houd de bek gesloten en stimuleer de keel, zodat de hond of kat het medicijn doorgeslikt.

Door de voeding

De meeste medicatie mag je ook door de voeding geven. Dit is een makkelijke manier om het toe te dienen. Maak de medicatie zo klein mogelijk en meng het door natvoer. Door de geur van natvoer zal de hond of kat niet merken dat er een medicijn doorheen zit.

Lintworm voorkomen

Het is belangrijk dat je in de toekomst een besmetting met lintworm voorkomt. Lintworm verspreidt zich via een gastheer. Vaak is dit een vlo. Door ervoor te zorgen dat je huisdier geen vlooien krijgt, voorkom je ook weer een lintworm besmetting.

Controleer je hond regelmatig op de aanwezigheid van vlooien. Gebruik een antivlooienmiddel om volwassen vlooien te doden. Met een omgevingsspray dood je vlooien eitjes en larven binnenshuis. Dit is belangrijk want je wil niet dat de vlooien weer terugkomen.

Wanneer er vlooien aanwezig zijn, is de kans groot dat je hond lintworm krijgt of dat hij opnieuw besmet wordt. Dit kan al binnen twee weken gebeuren. Daarom moet je vaak de medicatie tegen lintworm na een tijdje herhalen.

Soms is het beter om preventief tegen lintworm en andere vormen te behandelen. Al helemaal wanneer je weet dat je huisdier in een omgeving met veel vlooien leeft.

Zorg dat huisdieren elkaar niet met vlooien en vormen kunnen besmetten. Ga altijd voor een goede hygiëne en draag handschoenen wanneer je uitwerpselen van je dier opruimt.

Tips

  • Houd huisdieren weg bij rauw vlees of het eten van prooien om de kans op lintworminfectie te verkleinen.
  • Was je handen grondig na het aaien van huisdieren en voordat je gaat eten.
  • Als je huisdier vlooien heeft, behandel hem dan onmiddellijk om te voorkomen dat hij lintwormen tijdens het krabben en likken binnenkrijgt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven