Waarom de Radar hondenvoer test niet betrouwbaar is

Als hondeneigenaar ben je op zoek naar het beste voer voor je trouwe viervoeter. Sommigen laten hun keuze afhangen van de Radar hondenvoer test of de Consumentenbond test. Geen goede zaak want dit soort tests zijn altijd momentopnamen. Bovendien heeft elke hond zijn specifieke behoefte. Hierbij kun je niet van een standaardtest uitgaan.

Groot aanbod hondenvoer

Het aantal hondenvoerproducten op de markt is gigantisch. Je hebt keuze uit natvoer of droogvoer (brokken), verschillende merken en ingrediënten. Tegenwoordig is er ook aandacht voor VV (vers vlees) en biologisch voer.

Het is belangrijk dat het voor bij de levensstijl van je hond past. In dit artikel ga ik dieper in op de verschillende soorten hondenvoer en de testen die worden uitgevoerd.

Er bestaat geen ideale wereld

In de meest ideale wereld is al het hondenvoer gelijk, en geschikt voor elke hond. Helaas bestaat die ideale wereld niet. Dat er zoveel keuze is, heeft te maken met de verschillende soorten rassen, leeftijden en behoeften. Maar ook de gezondheid van je hond en het budget dat je hebt.

Vertrouw niet op de Radar hondenvoer test

Veel mensen laten zich leiden door de Radar hondenvoer test. Op een vergelijkbare test, bijvoorbeeld die van de consumentenbond. Het is belangrijk om te weten dat dit soort tests altijd een momentopname zijn. Bovendien wordt geen rekening gehouden met de levensstijl van jouw hond.

Laat ik je toch even meenemen naar het forum van Radar van de AVRO-TROS. Radar zelf heeft geen test op hondenvoer uitgevoerd. In het forum wordt wel verwezen naar Duitse TUV test-resultaten van verschillende hondenbrokken.

Uit deze test komt naar voren dat het goedkope droogvoer van de Aldi helemaal niet slecht scoort. En dat sommige dure merken minder geschikt zijn voor senior honden.

Droogvoer of natvoer

Het begint met een keuze maken tussen droogvoer (brokken) of natvoer. Dit laatste is verkrijgbaar in blik, als diepvriesvlees of vers vlees. Soms wordt het als zogenaamde worsten aangeboden. Beide type honden voor hebben een goede voedingswaarde. Het verschil zit hem in de manier waarop het voer verwerkt wordt.

Natvoer sluit het meest op de natuurlijke leefwijze van de hond aan. Dit voer bestaat uit vermalen vlees waaraan granen en jus met vitamines en mineralen wordt toegevoegd. Vervolgens wordt het allemaal gemengd, gekookt en gesteriliseerd. Vervolgens wordt het natvoer verpakt, vaak ingeblikt.


Droogvoer bevat dezelfde ingrediënten van vermalen vlees en granen. Alleen wordt er geen jus aan toegevoegd. In plaats daarvan wordt het mengsel verpulverd zodat er een deeg ontstaat. Hiervan worden de hondenbrokken gebakken. Vervolgens worden de brokjes gedroogd en met vetten, oliën, terminus en mineralen besproeid.

Natvoer heeft een hoger vochtgehalte, ideaal voor honden die niet zoveel drinken. Maar ook voor honden met gebitsproblemen. Verder smaakt natvoer voor de hond vaak beter. Bovendien zit de hond er sneller vol van.

Brokjes zijn lang houdbaar en goed voor het gebit. Bovendien is dit makkelijk te doseren en vaak ook goedkoper dan wanneer je hond alleen op een dieet van natvoer staat.

Is vers vlees nodig?

Steeds meer om de eigenaren stappen op vers vlees over. Oftewel rauw vlees. Over het algemeen is vers vlees beter te verteren, en bevat het weinig vezels. Vers vlees is vooral geschikt voor kieskeurige honden of voor dieren die last hebben van de spijsvertering.

Sommigen zeggen dat goede ondervoeding altijd uit rauw vlees en rauwe botten moet bestaan. Het klopt dat wilde honden dit van nature eten. Maar onze huishond is geen wilde hond. Daarom zijn hondenbrokken en natvoer vaak een net zo goede keuze.

Voer voor puppy’s, volwassen honden en senioren

Het is belangrijk om onderscheid te maken tussen puppyvoer, hondenvoer voor volwassen honden en seniorenvoer.

Puppy’s hebben behoefte aan meer eiwitten, calcium en fosfor. Dit zit allemaal in een verhoogde dosering in puppyvoer zit. Volwassen honden hebben juist meer vitaminen en mineralen nodig, maar minder calorierijk voor.

Bij seniorhonden (vanaf ongeveer zeven jaar) neemt de behoefte aan energierijk voedsel af. Senioren hebben ongeveer 20% minder energie nodig dan volwassenen. Seniorvoer is hierop afgestemd.

Het is dus belangrijk om het voer op de leeftijd van je hond af te stemmen. Bedenk dat hier in een Radar hondenvoer geen rekening mee wordt gehouden.

Het ras en energielevel

Het maakt een groot verschil of je een bordercollie met een hoog energielevel hebt, of een basset die een stuk rustiger is. Daarnaast moet je rekening mee houden dat het energieniveau van individuele honden kan variëren, zelfs binnen hetzelfde ras. Hieronder vind je enkele voorbeelden van verschillende hondenrassen en hun energieniveaus, samen met een voedingsbehoeften.

RasEnergielevelVoeding
Border CollieHoogRijk aan eiwitten en vetten
Basset HoundLaagMinder calorieën, uitgebalanceerd met matige eiwitten
DalmatiërGemiddeldMatige tot hoge eiwitten, goede hydratatie
Golden RetrieverGemiddeldUitgebalanceerd, matig niveau van eiwitten en vetten
Engelse BulldogLaagGemiddeld aantal calorieën, beheer voedselinname
Jack Russell TerriërHoogVoldoende eiwitten en vetten, beheer voedselinname

Je kunt je ook wel voorstellen dat een groot ras zoals een Duitse herder, meer eet dan een chihuahua. Kijk dus niet alleen naar het energieniveau maar ook naar de afmeting van de hond.

Wat maakt een hondenvoer goed?

De meeste mensen kiezen voor droge brokjes of natvoer, soms een combinatie van beide. Hoewel dit bewerkte voedingsmiddelen zijn en onaantrekkelijk voor mensen, bevatten ze wel alle belangrijke voedingsstoffen voor de hond. Dit commerciële voer is grondig getest door specialisten.

Graanvrij voer

Vaak wordt gedacht dat een hond geen granen nodig heeft. Daarom komt er steeds meer graan vrij voer op de markt. Honden zijn echter geen strikte carnivoren. Het grootste deel van hun dieet bestaat uit vlees. Maar ze halen ook voedingsstoffen uit granen, fruit en groenten. Het is dus niet zo dat granen alleen maar vulstoffen zijn. Ze zijn een goede bron van vezels, vitaminen en mineralen.

Denk dus evengoed na voordat je de hond alleen maar graanvrij voer geeft. Gedomesticeerde honden zijn geen wilde wolven, ze hebben zich door de eeuwen heen weten aan te passen. Je kunt een huishond dan ook niet met een wilde hond vergelijken.

De enige reden om voor graanvrij hondenvoer te kiezen, is wanneer de hond een voedselallergie voor granen heeft. Deze allergie moet wel door de dierenarts zijn vastgesteld.

Eisen die aan hondenvoer gesteld wordt

Om te bepalen of hondenvoer van goede kwaliteit is, zou je het etiket moeten lezen. Staat de term rundvlees er op, dan betekent het dat er voor minstens 70% aan rundvlees in moet zitten. Maar gaat het om de term ‘met rundvlees’, dan moet er 3% rundvlees inzitten. Dit geldt natuurlijk ook voor andere ingrediënten zoals varken, kip of vis.

Compleet en uitgebalanceerd hondenvoer

Op sommige verpakkingen staat dat het hondenvoer compleet en uitgebalanceerd is. Dit heeft niks met reclame of marketing te maken. Wanneer hondenvoer de minimale hoeveelheid voedingsstoffen bevat die honden nodig hebben, dan is het compleet en uitgebalanceerd. Hier worden strenge eisen aangesteld, dus niet elke fabrikant mag dit op de verpakking zetten.

Prijs en kwaliteit

Duur hondenvoer hoeft niet beter te zijn. Maar goed hondenvoer is vaak wel wat duurder. Dit komt omdat de grotere merken kwalitatieve ingrediënten gebruiken. Dan wordt het voer automatisch duurder.

Merken die door dierenartsen worden aanbevolen zijn Royal Canin, Purina Pro Plan en Sciene Diet. Dit zijn inderdaad de duurdere merken, en vaak ook bij dierenartsen zelf verkrijgbaar. Koop je een van deze merken in de dierenwinkel of supermarkt dan ben je vaak wat goedkoper uit.

Hoeveel moet ik aan de hond voeren?

Je weet nu dat een Radar test of een Consumentenbond Test weinig zegt over welk voer je moet kiezen. Laat je hier dus niet door leiden.

Veel eigenaren geven hun hond te veel voedsel, waardoor deze met overgewicht te maken krijgt. Op de verpakking staat vaak hoeveel je het dier moet geven. Hierbij wordt uitgegaan van de leeftijd en het lichaamsgewicht. Dit is een goede richtlijn.

Verder is het belangrijk om op het energieniveau van de hond te laten. Weeg de hond regelmatig, dan weet je of hij aankomt of afvalt. Ook kun je met het blote oog zien of een hond te dik of te mager is. Hieronder de indicatoren voor te dikke en te magere honden.

Indicatoren te dikIndicatoren te mager
Ribben moeilijk te voelenZichtbare ribben
Geen duidelijke tailleProminente ruggengraat en heupbotten
Hangende buikGeen vetlaag over buik
Moeite met bewegenGebrek aan spiermassa

Wanneer je twijfelt is het beter om met de hond langs de dierenarts te gaan. Deze kan de conditie van het dier nauwkeurig beoordelen. Hierna geeft de dierenarts advies met betrekking tot voeding en verzorging.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven