Graanvrij hondenvoer en waarom dit zo belangrijk is

Steeds vaker kom je het graanvrij hondenvoer tegen. Is dit een nieuwe trend, een hype of echt beter voor de gezondheid van je hond? Dit voer bestaat voor een groot deel uit dierlijke eiwitten, afkomstig uit vlees en vis. Dit sluit beter aan bij de natuurlijke voedingsbehoefte.

De vraag is of graanvrij hondenvoer echt zoveel beter is. Het is namelijk duurder, dus het moet zijn investering wel waard zijn. Laten we eens gaan kijken naar de samenstelling, voedingswaarde en welke invloed het op de hond heeft.

Wat zijn granen?

Granen zijn de zaden van verschillende soorten gewassen. We kennen granen als rijst, tarwe, haver en mais. Veel van deze granen worden gebruikt voor het maken van voedingsmiddelen waaronder meel en brood.

Honden zijn afkomstig van wolven, dat zijn wilde dieren. Van oorsprong leven wolven en dus ook wilde honden van dierlijk voedsel. Ze jagen op groot en klein wild. Zelden eet een wilde hond granen, fruit, noten of bessen.

Dat granen in hondenvoer zit heeft te maken met de voedingsgewoonten van de mens. Hoe meer mensen granen gingen eten, hoe meer dit ook in diervoer werd verwerkt. Tarwe, gerst, haver, rogge en rijst komt het vaakst in hondenvoer voor. Vaak dient het als vulmiddel, waardoor de honger bij de hond verdwijnt. Het levert ook energie, ideaal voor honden die zeer energierijk zijn.

De hoeveelheid granen in hondenvoer

Wanneer je naar standaard hondenvoer kijkt dan zit hier tussen de 60% en 70% aan granen in, met een gemiddelde van 64%. Dit wordt aangevuld met vlees en dierlijke bijproducten (ongeveer 10%).

Die hoeveelheid graan is teveel voor een hond, het sluit niet bij de natuurlijke voedingsbehoeften. Bovendien zijn veel van deze granen slecht verteerbaar in de darmen van het dier. Hierdoor komt het er onverteerd weer uit.

Wat is graanvrij hondenvoer?

Sommige merken hondenvoer wordt als graanvrij verkocht, maar je zou het ook graanarm kunnen noemen. Iets is pas graanvrij wanneer er 0% aan granen inzit. Dit komt vrij weinig voor, want dan zou het hondenvoer ontzettend duur zijn.

Toch bestaat volledig graanvrij voer wel. Husse Opus Farm is een merk dat zich richt op granenvrije hondenbrokken. Een verpakking van 12 kg kost ongeveer € 79. Dit laat zien dat volledig gaanvrije hondenbrokken vrij prijzig zijn.

Waarom dit voer voor sommige honden beter is

Niet alle honden hebben baat bij dit duurdere voer. De meeste honden doen het prima op het standaard hondenvoeren waaronder hondenbrokken en hondenvlees waar granen in verwerkt zit. Ondanks dat de granen niet volledig verteerd worden, kunnen de meeste rassen hier prima tegen.

Sommige hondeneigenaren zetten hun hond liever op een graanvrij dieet. Dit is ook geschikt voor honden met maag- en darmklachten of voedselintolerantie. Dit laatste kenmerkt zich door een afwijkende spijsvertering, diarree maar soms ook vachtproblemen.

Bekijk granenvrije hondenbrokken (prijslijst)

Graanvrij hondenvoer kenmerkt zich door het gebruik van vers vlees, dat een gehalte heeft van 90% of meer. Er worden geen onnodige vulmiddelen aan het voer toegevoegd. Bij voorkeur bevat het geen kunstmatige kleur- geur en smaakstoffen.

Ook voor honden met overgewicht

Steeds vaker krijgen honden met overgewicht te maken. Dit komt enerzijds door het teveel snacken en het eten van menselijk voedsel. Maar ook het standaard hondenvoer is hier de schuld van. Het bevat granen en hiermee veel koolhydraten. Honden die weinig actief zijn krijgen hierdoor teveel energie binnen. Het gevolg: overgewicht, iets dat slecht is voor de gezondheid.

Honden met een matige energie of dieren met overgewicht doen het beter op graanvrij voer. Overleg eventueel met de dierenarts.

Een beetje graan is goed voor veel honden

Het is niet zo dat alle honden over moeten stappen op graanvrij voedsel. Een beetje graan is namelijk goed voor de darmen. Dit geldt voornamelijk voor honden met nierproblemen. Graanvrij voer bevat veel eiwitten en proteïnen, dit heeft een hoog vetgehalte. Slechtwerkende nieren kunnen dit maar moeilijk verwerken.

Granen bevatten vezels, dit is goed voor de bacteriën in de darmen. De darmbacteriën halen stikstof uit ureum, iets dat normaal door de nieren verwerkt wordt. Doordat de bacteriën ureum uit de nieren halen hoeven deze laatsten niet zoveel werk te verrichten. Dus: voor honden met nierproblemen is het altijd goed om wat granen binnen te krijgen. Mits in beperkte mate, want teveel is ook niet goed.

Lees ook: Waarom schrokt een hond – oorzaak en oplossing

Kan mijn hond normaal hondenvoer blijven eten?

Ruim 90% van de honden is niet gevoelig of allergisch voor voer met granen. Ze kunnen probleemloos het normaal hondenvoer nuttigen. Wanneer je merkt dat er klachten optreden waaronder terugkerende diarree, braken, lusteloosheid of vachtproblemen, dan is het goed om eens naar het dieet te kijken.

Bovenstaande klachten hoeven niet direct met het voedsel te maken te hebben, maar het is wel een indicatie. Bedenk dat de meeste honden niet overgevoelig zijn voor alle soorten granen. Mocht er wel sprake zijn van overgevoeligheid dan betreft het vaak één graansoort.

Let op want sommige honden zijn gevoelig voor aardappel, kip of rundvlees. Dit soort ingrediënten zit in normaal hondenvoer verwerkt maar ook in voer dat graanarm of graanvrij is. Aardappelen kunnen net zo’n vervelende bijwerkingen als granen hebben, maar dit verschilt per hond. Laat je daarom adviseren welk hondenvoer de beste keuze is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven