Onweersvliegjes bij onweer, hoe kan dat toch?

Onweer op komst? Grote kans dat de onweersvliegjes je tegemoetkomen. Deze kleine insecten staan ook wel bekend als onweersbeestjes. Feitelijk gaat het om graantrips. Deze insecten komen veel in landelijke gebieden voor. Toch zie je ze ook in steden. De vraag is waarom onweersvliegjes bij onweer tevoorschijn komen. Houden ze van de donder en bliksem?

Kenmerken van de graantrips

Wat zijn onweersvliegjes? Deze insecten, bij boeren bekend onder de naam graantrips of graanhaantjes, zitten vaak in graanvelden. Ze kunnen flink wat schade aanrichten aan tarwe, haver, gerst en andere granen.

De insecten hebben en langwerpig lichaam en zijn 1-2 mm lang. Hun vleugels zijn dun en vertonen franjes aan de randen. De kleur is geelbruin tot zwart. Aan de kop heeft het onweersvliegje twee antennes.

Ondanks hun vleugels zijn het niet zo’n goede vliegers. De vleugels worden voornamelijk voor korte afstanden gebruikt. Zo kunnen deze insecten van de ene naar de andere plant springen. Over het algemeen lopen en springen onweersvliegjes liever, dan dat ze vliegen. Ook laten ze zich makkelijk door de wind meevoeren.

Onweersvliegjes en onweer, hoe zit het ook alweer?

Het blijft fascinerend: zodra er onweer op komst is, komen de onweersvliegjes tevoorschijn. Er zijn verschillende theorieën die uitwijken waarom deze insecten tijdens onweersbuien actiever worden.

De meest logische theorie is klimatologische verandering. Wanneer het onweert, verandert de luchtdruk, de temperatuur en de luchtvochtigheid. Dit heeft invloed op de activiteit van graantrips. Overigens heeft onweer ook invloed op andere insecten, vogels en vele dieren.

Onweersvliegjes laten zich vaak door de wind meevoeren. Wanneer het onweert waait het harder dan normaal. Dat kan verklaren waarom je in aanraking komt met deze insecten: ze verspreiden zich door de lucht en botsen tegen jou aan.

Andere theorieën leggen uit dat graantrips reageren op onweer om zich te verspreiden en voort te planten. Of om op zoek te gaan naar een schuilplaats.

Nog meer theorieën

Een andere theorie is dat onweersvliegjes zich in de hogere luchtlagen bevinden. Bij onweer op komst stijgt de luchtvochtigheid en dalen de onweersvliegjes. Hierdoor komen ze lager in de lucht te hangen en zo zie je ze.

Onweersvliegjes hebben vleugels maar kunnen niet goed vliegen. Ze laten zich door de wind meevoeren en belanden zo in de hogere luchtlagen. Bij onweer op komst komen ze in de lagere luchtlagen terecht.

Het is wel belangrijk om te weten dat de meeste onweersvliegjes zich op planten bevinden, en niet in de lucht. De theorie dat zich veel onweersvliegjes in de hogere luchtlagen bevinden, die bij onweer dalen, is dan ook een beetje uit zijn verband gerukt.

Ook wanneer het niet onweert

Het is niet zo dat onweersvliegjes alleen bij onweer tevoorschijn komen. Ze zijn altijd bij warm weer aanwezig, ook wanneer het zonnetje schijnt of wanneer het bewolkt maar droog is. De naam van dit insect is dus een beetje misleidend.

De schade die deze insecten aanrichten

Voor boeren zijn graantrips zeer hinderlijk. Zowel de volwassen insecten als hun larven voeden zich met het sap van de plantencellen. Hierdoor raken bladeren en stengels beschadigd. Dit zie je door dat de bladeren verwelken, verkleuren of krullen. Graantrips kan voor een magere oogst zorgen.

Meestal worden deze insecten bestreden middels insecticiden. Verder worden gewasresten na de oogst weggehaald, om te voorkomen dat graantrips zich voort kan planten.

Wat zijn die hele kleine zwarte beestjes?

Er leven meer insecten dan andere diersoorten op aarde. De kans is groot dat je met hele kleine zwarte beestjes te maken krijgt. Veel mensen denken dat het om onweersvliegjes oftewel donderbeestjes gaat. Alleen zijn deze lichter van kleur, zeker niet zwart. Zie je kleine zwarte insecten dan zou het ook om rouwvliegjes kunnen gaan. Deze vliegjes tref je voornamelijk op kamerplanten en tuinplanten aan.

Onweersvliegjes in huis

Is het zo dat onweersvliegjes op de vlucht gaan voor onweer, en zo in je woning terechtkomen? In ieder geval niet bewust. Meestal komen deze vliegjes in je woning omdat ze worden aangetrokken door je kamerplanten. Bovendien houden ze van vocht en warmte. Wanneer het klimaat in jouw huis voor deze insecten gunstig is, komen ze graag binnen.

Het probleem is dat deze insecten je kamerplanten aantasten. En ook je tuinplanten. Daarom is het belangrijk om ze direct te bestrijden. Dit kan op een natuurlijke of chemische manier.

Er zijn veel chemische bestrijdingsmiddelen verkrijgbaar. Let hier een beetje mee op, want ze zijn slecht voor het milieu, huisdieren, kleine kinderen en nuttige insecten. Gebruik chemische bestrijdingsmiddelen alleen wanneer dit echt niet anders kan.


Een andere optie is onweersvliegjes bestrijden middels een natuurlijk middeltje. Bij een lichte bestrijding kun je de insecten wegspoelen met een waterspuit of een tuinslang. Vaak is dit voldoende om ervan af te komen.

Verder kun je een zeepmengsel maken, waarbij je een liter water mengt met een scheutje afwasmiddel of groene zeep. Over het algemeen is groene zeep wat beter voor je planten dan afwasmiddel.

Ook kun je jonge planten behandelen met wat olie uit de zaden van de neemboom, waarbij je de olie met een wattenstaafje aanbrengt. De olie bestrijdt de larven, niet de volwassen insecten.

Bij besmetting is het beter om de aangetaste plant enkele dagen in quarantaine te plaatsen. Het liefst buiten of in een afgesloten kamer, zodat de insecten zich niet naar andere planten kunnen verspreiden. Wanneer je naar een aantal dagen geen insecten meer op de plant aantreft, kan deze terug naar zijn oude plek.

Onweersvliegjes op het lichaam

Onweersvliegjes en onweer, het gaat bijna altijd samen. Komen ze op je lichaam terecht? Je hoeft ze alleen maar eraf te schudden. Het is niet aan te raden om over kleding te wrijven. De kans is groot dat je de insecten kapotdrukt. Dit veroorzaakte lelijke vlekken op je kleding.

Overigens is het aan te raden om geen felgekleurde kleding te dragen. Dit trekt verschillende soorten insecten aan. Felle kleurtjes lijken immers op bloemen of planten. Zorg dus dat je er niet als een bloem bijloopt.

Kunnen onweersvliegjes bijten?

Misschien schrik je wanneer deze insecten op je huid terechtkomen. Het klopt dat veel insecten bijten of steken. Dit is ook bij onweersvliegjes het geval. Gelukkig gebeurt het nauwelijks en voel je het amper. Bovendien is de beet van een onweersvliegjes onschadelijk. Deze insecten brengen geen ziekten over.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven