Prijzen trimsalon 2023

De meeste honden gaan twee tot vier keer per jaar naar de trimsalon. Dit geldt zeker voor honden met een lange of een ruwe vacht. Maar ook honden met veel onderwol hebben regelmatig vachtverzorging nodig. Hoe duur is een trimsalon? Als hondentrimster met meer dan 25 jaar ervaring, geef ik inzicht in de gemiddelde prijzen van trimsalons voor 2023. Ook leg ik uit hoe je op de kosten kunnen besparen.

De verschillende behandelingen

Het is belangrijk om te weten dat elk hondenras een ander vachttype heeft. Er zijn ook hondenrassen die in verschillende vachttypen gefokt worden. Zo heb je bijvoorbeeld de ruwharige- en de langharige teckel. Of de langharige- en de gladharige fox terriër.

Het vachttype bepaalt welke trimbeurt nodig is. Daarom is het eerst goed om te kijken welk typevacht je hond heeft.

Glad: de haren zijn kort en liggen plat tegen het lichaam aan. Sommige rassen hebben een wollige ondervacht, bij andere rassen ontbreekt de ondervacht.

Ruw: de haren lijken op stekeltjes. Wanneer je de hond aait voelt dit ruw aan. Eens in de zoveel tijd kun je aan die ruwe haren trekken waarbij ze direct loslaten.

Lang: de vacht is middellang tot lang. Hierbij kan hij krullend of glad zijn. Veel van deze honden hebben een ondervacht. Maar er zijn ook langharige honden met alleen een bovenvacht of alleen een zijdezachte ondervacht.

Professionele set kammen. Verwijdert klitten en houdt de vacht mooi.


Goedkoopste en duurste behandelingen

Scheren is goedkoper dan knippen, en knippen is weer goedkoper dan plukken. Dit heeft met de hoeveelheid werk te maken. Maar er zijn ook andere behandelingen zoals effileren, ontwollen of alleen wassen.

Een goede trimsalon zal de hond niet alleen in model brengen maar ook wassen en föhnen. Daarnaast worden de nageltjes geknipt.

Hieronder zie je per behandeling de prijzen die de trimsalon hanteert. Bij elke behandeling geef ik ook wat voorbeelden van rashonden, zodat je weet welke behandeling jouw hond nodig heeft. Lees onderaan het artikel ook nog even de waarschuwingen door, want sommige trimsters zijn onervaren en starten een verkeerde behandeling.

Prijzen trimsalon 2023

Onderstaande prijzen zijn gemiddelden.  De prijs kan hoger of lager uitvallen, afhankelijk van de locatie, ervaring en of er meerwerk nodig is. Onderstaande prijzen zijn inclusief wassen, föhnen en nageltjes knippen.

Scheren

Honden met een lange vacht kunnen geknipt of geschoren worden. Veel mensen kiezen voor scheren omdat de vacht hierdoor weinig onderhoud nodig heeft. Het is een snelle behandeling die een stuk goedkoper is dan andere trimbeurten.

Rassen die geschikt zijn om te scheren: Maltezer, shih tzu, Yorkshire terriër, poedel, labradoodle, bichon frisé, bouvier, Spaanse Waterhond, Tibetaanse Terriër, Spaanse waterhond. Het wordt ook wel bij ruwharige honden gedaan, maar dit verandert de vachtstructuur. Honden met een dubbele vacht zijn niet geschikt om te scheren.

Prijslijst scheren

 • Kleine hond: € 45 – € 60
 • Medium hond: € 50 – € 70
 • Grote hond: € 60 – € 80

Bespaar geld door je hond zelf te scheren. Kijk hierbij goed naar de lengte en dikte van de vacht. Een tondeuse met meerdere scheerkoppen biedt je meer mogelijkheden.


Knippen

Met knippen wordt het in model knippen van de vacht bedoeld. Soms duurt een knipbeurt erg lang. Bijvoorbeeld bij de bichon frisé of de poedel. Wanneer de hond alleen bevedering heeft, dit wil zeggen langer haar onder de buik, de poten of de staart, dan is een knipbeurt goedkoper. De prijs hangt dus af van de hoeveelheid werk.

Rassen die geschikt zijn om te knippen: Maltezer, shih tzu, Yorkshire terriër, poedel, Lhasa apso, bichon frisé, Amerikaanse- en Engelse Cocker Spaniël, Border Collie, Cavalier King Charles Spaniël, Bolognezer, Chihuahua langhaar, Golden retriever, Groenendaeler, Markiesje, bouvier, Tibetaanse Terriër, Soft Coated Wheaten Terriër, Pekinees. Natuurlijk zijn er ook een aantal andere rassen die geknipt kunnen worden.

Prijslijst knippen

 • Alleen voetjes knippen: € 10 – € 15
 • Alleen bevedering: € 20 – € 35
 • In model knippen kleine hond: € 50 – € 65
 • In model knippen medium hond: € 55 – € 75
 • In model knippen grote hond: € 60 – € 80

Effileren

Effileren is het uitdunnen van de vacht, waarbij het ook in model wordt geknipt. Dit gebeurt met een schaar die aan één of twee bladen getand is. Het resultaat ziet er heel natuurlijk uit.

Effileren gebeurt bij redelijk wat rassen. Het kan als afwerking dienen bij het scheren of knippen. Maar het is ook mogelijk om een hond alleen maar te effileren. Vaak zie je dit bij honden met een dikke vacht zoals de Sint-Bernard.

Rassen die geschikt zijn om te effileren: alle honden die geschoren of geknipt kunnen worden, Sint-Bernard, vlinderhondje, Newfoundlander, leonberger, labradoodle, keeshond.

Prijslijst effileren

 • Alleen uitdunnen: € 15 – € 35
 • Uitdunnen en in model brengen: € 50 – € 80

Plukken

Ruwharige honden worden bij voorkeur geplukt. Dit is alleen mogelijk wanneer de vacht plukrijp is. Gemiddeld is dit 2 tot 4 keer per jaar. Een plukrijpe vacht laat heel makkelijk los. Tijdens het plukken wordt de bovenvacht eruit getrokken. Dit lijkt pijnlijk maar dat is het niet, want de haren laten als vanzelf los. De hond voelt hier niks van.

Rassen die geschikt zijn om te plukken: Border Terriër, Cairn terriër, Duitse Staande draadhaar, Hollandse herder ruwhaar, Ruwharige Jack Russell, ruwharige teckel, ruwharige fox terriër, Lakeland Terriër, Norfolk/ Norwich Terriër, Schnauzer, West Highland White Terriër. Verder alle andere rassen of kruisingen met een ruwe vacht.

Prijslijst plukken

 • Kleine hond: € 50 – € 60
 • Medium hond: € 55 – € 70
 • Grote hond: € 60 – € 80

Ontwollen

Sommige honden hebben een dikke ondervacht. Deze wol kan langdurig uitvallen. Ook kan de hond last hebben van zijn te dikke ondervacht. Verder kan dit voor de eigenaar ook hinderlijk zijn, omdat het niet mooi uitziet. Bij ontwollen wordt de loszittende ondervacht door middel van speciale borstels, wassen en föhnen eruit gehaald.

Rassen die geschikt zijn om te ontwollen: Bernard sennen, husky, Duitse herder, labrador, golden retriever, Sint-Bernard, Chow Chow, keeshond, border collie, Tervuerense Herder, keeshond0.

Prijslijst ontwollen

 • Kleine hond: € 40 – € 50
 • Medium hond: € 45 – € 60
 • Grote hond: € 55 – € 70

Ontklitten

Sommige rassen mogen niet geschoren, geknipt of geplukt worden. Maar dan is het wel belangrijk om regelmatig de klitten uit de vacht te halen. Dit gebeurt met een klittenkam, waarbij de tandjes meerollen, of met een ontmattingskam. Zo is het ontklitten minder pijnlijk voor de hond. Grote klitten worden soms overdwars doorgeknipt, waardoor het makkelijker is om ze te verwijderen.

Rassen die ze geschikt zijn om te ontklitten; alle honden met dubbele vachten, honden met langere haren, zoals de schapendoes of samojeed.

Prijslijst ontklitten

 • Kleine hond: € 30 – € 50
 • Medium hond: € 35 – € 60
 • Grote hond: € 45 – € 70

Wassen en drogen

Het is ook mogelijk om je hond alleen te laten wassen en drogen. Dit kan met alle rassen en kruisingen. Er is geen enkel ras dat niet gewassen mag worden. Honden met een viltvacht kunnen wel gewassen worden, maar zijn heel moeilijk te drogen. Zelfs na een droogbeurt kan de hond nog vochtig aanvoelen. Honden met een viltvacht zijn de komondor en de puli.

Prijslijst wassen en drogen

 • Kleine hond: € 20 – € 25
 • Medium hond: € 25 – € 35
 • Grote hond: € 30 – € 40

Puppytrim

Voor puppy’s worden vaak andere prijzen gehanteerd. Een puppytrim houdt in dat het jonge dier op een leeftijd van 12 tot 16 weken voor het eerst naar de trimsalon gaat en hier kennismaakt. Op een speelse manier raakt het vertrouwd met de tondeuse, scharen en/of borstels of kammen. Tussen de 16 en 18 weken is het dier oud genoeg voor zijn eerste trimbeurt.

Prijslijst puppytrim

 • Afhankelijk van het ras, vaak 25% tot 50% goedkoper dan de prijs van een volwassen hond.

Tips om te besparen op de prijzen van de trimsalon

Door de hond thuis een goede vachtverzorging te bieden, hoeft deze minder vaak naar de trimsalon. Bedenk dat het erg duur is om grote klitten uit de vacht te laten halen.

Je kunt de hond eventueel thuis wassen en drogen. Dit bespaart ook weer op de kosten. Het drogen doe je met een föhn waarbij je de vacht continu gladborstelt. Zo kan de trimster de hond strak knippen of gladscheren. Honden met een plukvacht mag je van tevoren niet wassen, hierdoor wordt de vacht te zacht om te kunnen plukken.

Een andere optie is je hond zelf knippen, scheren of plukken. Dit vraagt de nodige ervaring, maar wanneer je dit vaak genoeg doet dan leer je het vanzelf. Op het internet vind je veel tutorials.

Honden met onderwol kun je altijd zelf ontwollen. Een hond met lang haar houd je mooi en klitvrij door hem elke dag even te kammen. Besteed extra aandacht aan de plekjes achter de oren, de broek (achterpoten), de oksels en de buik. Hier ontstaan klitten als eerste.

Waarschuwing voor foute trimbeurten

In Amerika werken ze graag met de tondeuse. Zo worden veel ruwharige honden én honden met dubbele vacht in Amerikaanse trimsalon gewoon geschoren. Hierdoor kan de vacht blijvend van structuur veranderen. Laat dit dus niet zomaar doen. Ook niet wanneer de trimster/ trimmer dit aanbeveelt. Er moet een hele goede reden zijn, zoals overgevoeligheid, om een plukhond of een ras met dubbele vacht te scheren.

Verder moet je ervoor zorgen dat een plukhond van tevoren niet gewassen wordt. Gebeurt dit wel, dan kan de huid ontzettend gaan irriteren.

Let op met ontwollen. Veel trimsalon gebruiken hiervoor een ontmattingskam. Dit is een soort harkje met mesjes. Wanneer dit te ruw wordt gebruikt, ontstaan er beschadigingen of snijwonden op de huid van de hond.

Honden met een gladde of lange vacht mogen nooit geplukt worden. Deze honden hebben geen plukvacht die eens in de zoveel tijd loslaat. Het plukken bij deze honden is ontzettend pijnlijk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven