Een border collie scheren is niet de beste keuze

Border collie’s hebben vaak een middelmatige tot lange vacht. Meestal is er ‘behang’ aanwezig, dit wil zeggen dat de vacht aan de poten, de staart en/of onder de buik langer is dan de rest. Er zijn ook collie’s met een korte of ruwe vacht. Misschien wil je jouw border collie scheren. Dit is niet iets dat je zomaar beslist. In sommige gevallen kan een scheerbeurt heel verkeerd uitpakken.

De verschillende vachtsoorten

Alle border collies hebben een zachte en wollige ondervacht. De bovenvacht voelt stugger aan. Afhankelijk van de kweeklijn is de bovenvacht lang, glad of ruw. Bij sommige honden krult de vacht.

De wekelijkse vachtverzorging

De vacht van dit hondenras heeft niet veel verzorging nodig. Wel is het belangrijk om hem regelmatig te borstelen. Doe dit vooral op plekken waar wat meer haren zit, want hier ontstaan het snelst klitten. Denk hierbij aan plekken achter de oren, in de oksels en aan de achterpoten. Soms kunnen er klitten aan de borst ontstaan, vooral wanneer je hond knoeit met eten.


Gebruik een borstel met pennen of een hondenkam om de klitten te verwijderen. Dit doe je eenmaal per week. Wanneer je dit van pup af aan doet, zul je merken dat je hond hier helemaal geen problemen mee heeft.

Je border collie scheren

In de zomermaanden kan je hond last krijgen van de warmte. Je ziet hem hijgen en naar verkoeling zoeken. Het liefst zou je hem helemaal kort scheren. Sommigen doen dit ook voor dat ze naar een show gaan, of om te voorkomen dat er veel haren in huis liggen.

Je moet weten dat scheren niet voor vermindering van haaruitval zorgt. Meestal is je border collie twee keer per jaar in de rui. Op die momenten verliest hij ontzettend veel haar, iets dat enkele weken kan duren. Scheren houdt de rui niet tegen, maar zorgt er wel voor dat de haren die de hond verliest, korter zijn. Hierdoor lijkt het allemaal wat minder.

Kun je een border collie scheren? Ja en nee. Wanneer je een hond voor het eerst scheert, kan de vachtstructuur blijvend veranderen.

Een zachte en vaak doffe vacht

Ruwharige honden mogen eigenlijk nooit geschoren worden. Denk hierbij aan de ruwharige terriër of de ruwharige teckel. Toch laten veel mensen dit doen. Het is een snelle trimbeurt en goedkoper.

Honden die óók niet geschoren mogen worden zijn de border collie, golden retriever, labrador of andere honden met een ondervacht.

Bij dit soort honden kan de vachtstructuur na het scheren drastisch veranderen. In sommige gevallen groeit de oude vacht nooit meer terug. Maar wat verandert er precies? De vacht kan van ruw naar heel zacht veranderen. Voor velen is dit prettig. Maar wat je ook ziet is dat er een beetje een doffe vacht ontstaat. De glans die de vacht voorheen had, wil maar niet terugkomen.

Knippen of scheren

Eigenlijk is het altijd aan te raden om de vacht van een border te knippen, niet te scheren. Het knippen doe je alleen rond de oren, de poten en de staart. Hierbij trim je de langere haren. Wanneer de vacht erg dik is, kun je ook voor effileren kiezen. Dit is het uitdunnen en vaak ook inkorten van de vacht.

Door alleen deze gedeelten te knippen, voorkom je dat de vacht een andere structuur krijgt. Je zult merken dat knippen geen invloed op de vacht heeft, terwijl scheren dat soms wel heeft. Niet altijd, de kans op blijvende verandering van de vacht (na scheren) bedraagt ongeveer 40%.

Hoe kan het dat de vacht verandert?

Het veranderen van de vacht na het scheren zie je bij alle rassen met een dubbele vacht. Een dubbele vacht bestaat uit een wollige ondervacht en een bovenvacht. Honden zonder ondervacht zijn de Duitse herder of de Siberische husky. Deze honden hebben alleen een bovenvacht.

Er zijn ook honden zonder bovenvacht met alleen een ondervacht. Dat zijn de Shih Tzu, Maltezer of Yorkshire Terriër. Honden met een enkele vacht kun je vaak probleemloos scheren of knippen. Maar dat is bij honden met een dubbele vacht zoals de border collie een heel ander verhaal.

Na het scheren kan de vacht doffer worden. Ook kan hij slap, zijdeachtig, wollig of dik worden en blijven. Of het ooit nog goed komt? Soms wel, soms niet. De groei van de vacht is in dit geval net zo onvoorspelbaar als het weer.

In ongeveer 60% van de gevallen is de hond na twee tot drie ruiperioden weer in zijn oorspronkelijke conditie. Bij 20% van de honden kan dit enkele jaren in beslag nemen. En bij de laatste 20% zal de vacht nooit meer herstellen. Dus bij gemiddeld 40% loop je jarenlang met dit probleem rond. Of eigenlijk: jouw hond loopt ermee rond maar die heeft er verder weinig last van.

Het juiste advies

Vanuit mijn 25+ jaar ervaring als hondentrimster, adviseer ik om een border collie niet te scheren. Wanneer een trimsalon dit toch wil doen, geef dan duidelijk aan dat je dit niet wil. Wel kan de trimsalon de bevedering/het behang knippen en desgewenst effileren. Dit is ook iets dat je zelf kunt doen.

Leer jezelf werken met een effileerschaar. Dit is in het begin even wennen, maar met deze schaar voorkom je dat er happen in de vacht ontstaan.


Ik weet dat dit niet de goedkoopste scharen zijn, maar ik gebruik ze zelf al meer dan 25 jaar. Het is een eenmalige aanschaf die zich snel terugverdient. Wanneer je een schaar van 20euro koopt, is de kans groot dat je elk jaar een nieuwe moet kopen. Dan ben je na enkele jaren veel duurder uit.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven