Chihuahua, kleinste hond ter wereld

Het kleinste hondje ter wereld is ongetwijfeld de Chihuahua. Met zijn appelvormig kopje en grote bolle oogjes is het een hondje om te knuffelen. Hoe kwetsbaar zijn deze kleine moedige hondjes? Over het algemeen valt dat wel mee: deze dappere hond kan goed voor zichzelf opkomen. Ze zijn sociaal en kunnen goed overweg met andere dieren. Lees alles over de chihuahua.

Herkomst van dit ras

De chihuahua is oorspronkelijk afkomstig uit Mexico. Het ras is vernoemd naar een provincie in Noord-Mexico. Het was het volk de Tolteken dat deze hondjes voor het eerst fokte, hier werden ze als heilig beschouwd. Inmiddels staat de chihuahua bekend als het kleinste ras wereldwijd. Tevens is het ook het oudste hondenras van Amerika.

In de 19e eeuw werd de chihuahua mee naar Europa genomen. Vanaf die tijd heeft het de harten van velen Europeanen gestolen. Veel celebrity lopen met dit kleine ras (in een tasje) rond.

Schattig: hoodie voor de chihuahua (vanaf € 14,99)

Over de chihuahua

De naam is voor sommigen moeilijk uit te spreken. Daarom spel ik het even: sjiehuwaawaa. Het klinkt als een naam uit een tekenfilm maar het gaat toch echt om een hondenras. Het zijn niet alleen kinderen die met deze hond weglopen: vooral volwassenen zijn dol op deze kleine knuffelhond. Ze worden vaak in speciale tasjes gedragen. De chihuahua is dan ook onderhevig aan het modebeeld voor vrouwen.

Uiterlijk van de chihuahua

Het kleinste hondje ter wereld heeft een appelvormig hoofd met vlakke wangen en kaken. Er zijn twee varianten: het langharige en het gladharige type. Bij de gladharigen liggen de zachte haren dicht tegen het lichaam aan, bij de langharigen is de vacht stijl of lichtgolvend, zacht en heeft bij voorkeur ook een ondervacht. Iedere kleur en tekening komt voor bij de Chihuahua.

De schofthoogte ligt rond de 20 cm en het gewicht bedraagt 0.5 tot 3 kilo. Je kunt je voorstellen dat dit ontzettend klein is. Wanneer de chihuahua alert is, staan de oren recht overeind, bij ontspanning zakken de oortjes tot in een hoek van 45 graden omlaag. Zijn rug is recht en zijn lengte is iets langer dan zijn hoogte.

Chihuahua karakter: pittige diertjes

Vergis je niet maar deze kleine hondjes hebben aardig wat pit. Chihuahua’s zijn zeer sociale dieren en kunnen in principe met iedere andere hond of met katten samen gehouden worden. Daar zal het dus niet aan liggen. Houd er wel rekening mee dat ze soms dominant zijn tegenover andere honden in huis, maar ook buiten. Doordat ze zo klein zijn worden ze makkelijk onder de voet gelopen. Kinderen zien de chihuahua soms als speelgoed, terwijl het echt geen speeldieren zijn.

De chihuahua is moedig maar soms een beetje te overmoedig. Dit ras kan zich erg hechten aan bepaalde personen. Hij is sportief en heeft voldoende energie. Vaak wordt dit hondje niet of te weinig opgevoed omdat hij toch weinig schade kan aanrichten. Dat is zeer jammer, want dit kleine ras is heel intelligent en leergierig.

Ze kunnen soms wel luidruchtig zijn, vooral wanneer het aan opvoeding ontbreekt. Deze kleine hond kan zich dan goed laten horen. Hun gekef kan door anderen als hinderlijk worden ervaren. Een goede opvoeding is dus belangrijk.

Verzorging van deze hond

Het kortharig ras volstaat met een wekelijkse borstelbeurt met een rubberen borstel, waarbij je loszittende haren verwijdert. De langharigen hebben iets meer verzorging nodig omdat ze sneller in de klit raken. Besteedt dagelijks even wat aandacht aan de vacht, dan komt het allemaal wel goed.

De Chihuahua is makkelijk vatbaar voor kou, nattigheid en tocht, iets dat voor veel kleine hondenrassen geldt. Bij regenachtig weer is een waterafstotend jasje geen overbodige luxe. Die heb je tegenwoordig in de leukste kleurtjes en design.

Bekijk hondenjasjes chihuahua

Indien nodig of gewenst kan de hond naar de trimsalon. Hier wordt het model van de chihuahua in orde gebracht. Wanneer je de hond ophaalt is deze weer klitvrij en fris gewassen.

Chihuahua in een tasje

Je ziet het regelmatig, eigenaren die hun chihuahua in een speciaal tasje dragen. Het gaat hier voornamelijk om een modebeeld waar iedereen aan wil voldoen. Dat is jammer want dit ras heeft vier pootjes. Hier kunnen ze uitstekend mee lopen en rennen.

Voor zeer lange afstanden of wanneer je in een grote menigte bent kun je het hondje gerust dragen. Doe dit niet te veel, want de hond continu op de arm nemen creëert een zekere mate van angst. De chihuahua denkt dan dat er gevaar dreigt en is op zijn hoede. Kijk dus goed uit in welke situatie je de hond oppakt. Komt er een andere hond aan, dan hoef je de chihuahua echt niet op te tillen. Hij is dapper genoeg om de andere hond te woord te staan.

Chihuahua kopen

Chihuahua pups te koop, je ziet het regelmatig staan. Hoeveel kost een chihuahua puppy? Bedenk dat deze kleine hondjes vrij duur zijn. Gemiddeld ben je tussen de € 800 en € 1200 kwijt. Zorg er wel voor dat de chihuahua pup voorzien is van een echte stamboom. Omdat er zoveel vraag is naar chihuahua puppy’s wordt hier ook veel mee gesjoemeld. Stambomen die vervalst zijn of het gaat niet om het echte ras.

Een chihuahua pup kopen doe je het liefst bij een erkende fokker. Hier zit misschien een wachttijd op maar je weet zeker dat je een gezonde en echte Chihuahua pup krijgt. Chihuahua pups te koop kom je voornamelijk op websites zoals Marktplaats tegen. Dit kunnen gezonde en goede pups zijn, maar je kunt net zo goed een kat in de zak kopen.

Schuiven naar boven