Een verwilderde kat tam maken

Verwilderde katten zijn weinig met mensen in aanraking gekomen. Misschien vroeger, maar wanneer het dier al een tijdje rondzwerft raakt het verwilderd en schuw. De meeste zwerfkatten zijn op straat geboren of door hun baasjes in de steek gelaten. Heb je zo’n kat gevonden? Wanneer je hem in huis wil nemen, is het belangrijk om de verwilderde kat tam te maken.

Zorg dat je de kat op de juiste manier vangt

De meeste zwerfkatten zijn erg schuw. Ze laten zich niet zomaar vangen. Het is niet aan te raden om het dier zomaar met je handen op te pakken. De kat zal aanvallen, waarbij je flinke verwondingen oploopt.

Gebruik een speciale val voor het vangen van katten. Deze val kun je misschien lenen bij de plaatselijke kattenopvang, het dierenasiel of de dierenbescherming. Leg voer in de val om de kat naar binnen te lokken. Het is een kwestie van tijd voordat het hongerig dier hierop afkomt.

Richt een aparte kamer in

Een verwilderde kat tam maken gaat niet van de een op de andere dag. Je kunt het dier niet in je huiskamer loslaten. De kans is groot dat hij je meubels kapot maakt en mensen of huisdieren aanvalt. Bovendien krijgt de kat veel stress door de aanwezigheid van anderen.

Daarom is het beter om een aparte kamer voor hem in te richten. Dat hoeft geen grote kamer te zijn. Zorg dat de volgende spullen in de speciale kamer aanwezig zijn:

  • Een kattenbak
  • Voerbak en drinkbak
  • Een slaapplek
  • Verstopmogelijkheden

Dit laatste is belangrijk omdat de kat zich in het begin wil verstoppen zodra je de kamer binnenkomt. Geef hem deze gelegenheid. Alleen zo win je zijn vertrouwen.


Zorg dat ramen en deuren goed gesloten zijn, zodat de kat niet kan ontsnappen. Verder is het belangrijk dat er geen gevaarlijke situaties kunnen ontstaan. Er mogen bijvoorbeeld geen beeldjes op planken of kasten staan, waardoor de kat deze er af kan stoten.

Het vullen van de kattenbak

Voor ons is het logisch om de kattenbak met speciaal kattengrind of houtkorrels te vullen. Maar hier is de verwilderde kat niet aan gewend. De eerste week vul je de kattenbak met potgrond. Dit voelt voor het dier vertrouwd aan. Na de eerste week kun je de potgrond langzaam mengen met kattengrind of houtkorrels.

Laat hem aan menselijke geuren wennen

Wanneer je de zwerfkat net hebt gevangen, is hij erg gestrest. Laat hem in zijn eigen kamer los en zorgt dat er voldoende voedsel en water aanwezig is. Laat hem vervolgens 12 uur met rust.

Na 12 uur is het tijd om zijn voer aan te vullen, het water te verversen en de kattenbak schoon te maken. Het dier zal zich verstoppen terwijl jij in de kamer bezig bent.

Neem wat kledingstukken mee die je gedragen hebt (niet gewassen). Leg deze in de speciale kattenkamer op de grond en verlaat de kamer weer. Het dier zal aan de kleding snuffelen en kan hierdoor aan menselijke geuren wennen.

Het eerste contact

Geef iedere dag op vaste tijdstippen voer. Voordat je de kamer binnenkomt klop je op de deur. Zo leert de kat dat er komt, en kan bepalen of het zich wil verstoppen. Praat zachtjes tegen het dier terwijl je in de kamer bezig bent. Maak vooral geen oogcontact, dit komt dreigend over.

Na de eerste dagen kun je 30-60 minuten lang in de kamer zitten. Lees een boek, speel een beetje met je telefoon (zet het geluid uit) of werk rustig op je laptop. Kijk het dier niet aan. Uiteindelijk leert de kat dat het niks te vrezen heeft van jou en komt het uit de schuilplek. Dit duurt in totaal ongeveer 3 tot 5 dagen.

Een spelletje doen

Wanneer de kat niet meer zo schuw is, begin je het dier uit te dagen om een spelletje te doen. Zorg dat je een kattenhengel hebt, zo kun je op een veilige manier met de kat spelen. Dankzij de kattenhengel stimuleer je hem om interactie met jou te hebben. Bovendien kan hij hier al zijn energie in kwijt.

Hier vind je kattenhengels

Probeer de kat nog niet aan te raken, daar is het te vroeg voor.

Verleiden met wat lekkers

De volgende stap is de kat naar je toe laten komen. Dit doe je door op de grond te zitten en een spoor van wat lekkers neer te leggen. Blijf rustig zitten, zonder hem aan te kijken. Praat eventueel zachtjes tegen hem. Het is belangrijk om je zo klein mogelijk te maken, dit komt minder bedreigend over.

Als hij niet naar je toekomt, haal dan het voer weg wanneer je de kamer verlaat. Zet alleen voer neer wanneer je naar de kat toegaat. Blijf in de buurt wanneer hij eet. Let op want een gestreste kat zal niet eten. Het dier mag niet verhongeren, dit is slecht voor zijn gezondheid.

De kat aaien

De meeste verwilderde katten voelen zich na enkele dagen meer op hun gemak. Wanneer het dier uit zichzelf naar je toekomt (om te spelen of te eten) kun je beginnen met voorzichtig aanraken. Sommigen zeggen dat je de kat moet optillen, maar het is beter om dit niet te doen. Door hem op te tillen verliest hij de controle en kan flink uitvallen.

Wanneer hij langs je loopt, kun je hem ‘per ongeluk’ aanraken. Probeer dit steeds vaker te doen, net zolang totdat je hem kunt aaien. Geef hem eventueel iets lekkers terwijl je hem aait.

Een verwilderde kat tam maken: optillen

Het optillen is echt het laatste dat je doet. Zoiets doe je alleen wanneer de kat jou vertrouwt. Ga naast hem staan en leg je handen rustig tegen de zijkanten van zijn lichaam aan. Wanneer hij dit toelaat, til je hem heel even een klein stukje van de grond. Slechts enkele centimeters. Zet hem daarna weer rustig neer. Het optillen mag niet langer dan 2 seconden duren.

 Ging dat goed? Dan kun je dit de komende dagen blijven oefenen en uitbreiden. Net zolang totdat je de kat op kunt tillen en verplaatsen, bijvoorbeeld naar een tafel of naar je schoot.

Hoe lang duurt het om een verwilderde kat tam te maken?

Een jonge verwilderde kat is vaak binnen enkele dagen tam. Dit duurt veel langer wanneer het om een volwassen wilde kat gaat. Het kan tot 14 dagen duren voordat de verwilderde kat jou vertrouwt en naar je toekomt.

Met de kat naar de dierenarts

Verwilderde kat hebben soms vlooien en teken, of dragen ziektes met zich mee. Het is daarom belangrijk om met je nieuwe huisdier naar de dierenarts te gaan. Je kunt dit doen direct nadat je hem gevangen hebt, maar hiermee schaad je zijn vertrouwen. Je kunt ook wachten totdat je hem op kunt tillen.

Het vervoer naar de dierenarts doe je in een speciale reiskooi. Om de kat hieraan te laten wennen is het belangrijk om deze reiskooi ruim van tevoren in de kamer te zetten. Leg er zachte dekentjes in en hang een deken over de kooi (behalve over de ingang). Hierdoor creëer je een veilige schuilplek, waar je kat uiteindelijk vrijwillig ingaat.

Zolang je nog niet met de kat naar de dierenarts bent geweest, moet je hem niet met andere huisdieren in contact te laten komen. Zorg ook dat de kat je niet kan krabben, hij kan ziektes overdragen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven