Piebald teckel

De piebald teckel is geen apart ras maar het gaat hier om een aparte kleur. De piebald is nog niet erkend door de FCI. Hierdoor hebben deze teckels geen officiële stamboom. Vaak wordt gezegd dat een piebald teckel gevoeliger is voor afwijkingen en ziekten. Van plan om zo’n pup of volwassen dier in huis te nemen? Lees dan zeker dit artikel door.

Geschiedenis van de teckel

De teckel oftewel dashond is sinds 1888 een erkend hondenras. In Duitsland zijn ze helemaal dol op de teckel, daar noemen ze hem ook wel dachshund. De eerste rasvereniging ontstond dan ook in Duitsland.

[do_widget id=custom_html-2]

De geschiedenis van de teckel gaat terug tot ver in de middeleeuwen. Door selectief fokken vanuit brakhonden ontstond er een ras met korte pootjes. Deze bleek zeer geschikt voor het volgen van wild in ondergrondse holen. Omdat de teckel vooral werd ingezet tegen de das, die toen als plaag werd gezien, kreeg de hond al snel de bijnaam dashond. Dit ras komt van oorsprong uit Duitsland maar heeft zich later wereldwijd verspreid.

De piebald teckel

De FCI heeft drie verschillende soorten teckels erkend:

  • Normale teckel met een gewicht dat 12 kg
  • Dwergteckel met een gewicht van 8 tot 10 kg
  • Kaninchen teckel met een gewicht van 3 tot 6 kg

Al deze teckels komen in verschillende vachttypen voor waaronder kortharig, ruwharig en langharig. Daarnaast worden teckels in verschillende kleurslagen gefokt. Door het fokken met een ander ras zou de kleur piebald zijn ontstaan.

Kenmerken van piebald

Een piebald teckel heeft een witte vacht met een grijze, bruine of zwarte aftekening. Niet te verwarren met de gevlekte teckels, deze komen redelijk veel voor. Piebald teckels zijn in Amerika populair maar in Nederland kom je ze weinig tegen. Omdat deze kleur ook niet erkend is zal de piebald teckel geen stamboom krijgen. Liefhebbers zijn er mee bezig om de piebald in de rasstandaard te krijgen.

Uiterlijk van de dashond

Het is niet zo dat een piebald teckeler qua uiterlijk anders uitzien, behalve dan de kleur. Een piebald teckel komt als normale-, dwerg- en kaninchen teckel voor. Ook wordt hij in verschillende vachttypen gefokt. Wel is het zo dat de piebald teckel in veel gevallen gladharig oftewel kortharig is.

Piebald teckel karakter

Heeft deze teckel een ander karakter? Nee, het karakter is exact hetzelfde als alle andere teckels. Daarom vind je hieronder een algemene beschrijving van het karakter van de teckel.

Teckels kenmerken zich als vrolijke en aanhankelijk je hondjes. Ze zoeken graag het gezelschap van hun baas op. Wanneer ze de bank of op schoot kunnen liggen zijn ze helemaal tevreden. De teckel is ook waakzaam, wanneer zich bezoek aankondigt dan zal hij zijn baas met luid blaffen waarschuwen. Opvallend is het gevoel van drama waarbij de teckel een mooi toneelstukje kan opvoeren. Dit maakt deze hond ook wel grappig.

Ondanks zijn korte pootjes heeft dit dier wel een flink uithoudingsvermogen. Tijdens de wandeling gaat hij het liefst op zoek naar klein wild, het is belangrijk om dit in de gaten te houden. Teckels zijn niet de meest gehoorzame honden en de opvoeding vraagt wel wat aandacht. Laat dit dier tijdens wandelingen niet zomaar los, of hij moet goed zijn opgevoed.

Bekijk speciaal teckelvoer

Aandoeningen en ziekten

Soms wordt gezegd dat de piebald teckel gevoeliger is voor bepaalde aandoeningen en ziekten. Hier is geen wetenschappelijk bewijs voor. Wel is het zo dat teckels in het algemeen gevoeliger zijn voor specifieke aandoeningen.

Epilepsie

Bij epilepsie ontstaan er aanvallen waarbij de teckel omvalt of buiten bewustzijn raakt. Het gaat hier om een neurologische aandoening die mogelijk erfelijk is bepaald. Er is medicatie tegen epilepsie maar dit werk niet altijd voldoende.

Rughernia

De teckel heeft naar verhouding een lange rug. Als gevolg hiervan raakt een tussenwervelschijf sneller beschadigd. Hierdoor ontstaat er een hernia met pijnklachten. De teckel kan zelfs verlamd raken. Deze aandoening is ook weer erfelijk bepaald maar kan ook het gevolg zijn van ernstig overgewicht.

Olifantenhuid

Sommige teckels krijgen last van een olifantenhuid. Dit is vooral in de oksels, de ellebogen en rond de ogen waarneembaar maar kan zich verder uitbreiden. De huid raakt verdikt en kleurt zwart. Meestal heeft de teckel ook veel last van jeuk aan kale plekken. Het gaat hier om een allergische reactie op bijvoorbeeld graspollen of huisstofmijt.

Doofheid en blindheid

Soms gaan er waarschuwingen over piebalds rond: ze zouden vaak doof en blind zijn. Een piebald heeft net zoveel of weinig kans om doof of blind te raken als elke andere teckel.

Double Dapple

Wanneer er twee Dapple teckels worden gekruist dan ontstaat er een bijzondere kleurvariant, vaak een geheel witte teckel of met een witte aftekening. Dit noem je ook wel de Double Dapple teckel. Dit soort honden kan ernstige afwijkingen hebben waaronder doofheid, blindheid en hartkwalen. Let op want een Double Dapple teckel is niet hetzelfde als een piebald teckel.

[do_widget id=custom_html-16]

Pups kopen: bij een fokker of particulier

Piebald teckel pups zijn niet zo eenvoudig verkrijgbaar. In Nederland zijn er maar weinig fokkers met piebalds actief. Hierdoor kan het lang duren voordat er een piebald teckel pup beschikbaar is. Mogelijk kan dit ook de prijs opdrijven waardoor dit soort pups steeds duurder wordt. Wanneer er vaker gefokt wordt met deze teckels dan dalen de prijzen weer naar een normaal niveau.

Soms vind je piebald teckel pups bij een particulier. Het zou dan om een gelegenheidsnestje gaan. Wees hier een beetje voorzichtig mee want je weet niet 100% zeker of het wel om een echte piebald teckel gaat. Het kan net zo goed dat de teckel gekruist is met een ander ras waardoor er pups geboren worden met het uiterlijk van een piebald.

Tot en met 2021 is deze kleur in Nederland nog steeds niet erkend. Er kan dan ook geen Nederlandse stamboom bijzitten. In Amerika krijgen piebald teckel puppy’s wel eens stamboom, maar het lijkt vrijwel onmogelijk dat je deze in Nederland of België kunt kopen.

Schuiven naar boven