Muizen zijn leuke huisdieren – de beste tips

Wat leuk, je wil een muis als huisdier. Wist je dat deze kleine zoogdieren zeer intelligent zijn? Ze zijn vindingrijk en ze kunnen zelfs trucjes aanleren. Wil je een muis als huisdier, dan is het zeker aan te raden om onderstaande informatie goed door te lezen. Zo geef je de beste verzorging aan het dier.

Verschil tussen tamme en wilde muis

Let op want er is een duidelijk verschil tussen wilde en tamme muizen. De huismuis behoort tot de wilde muizen en leeft rondom woningen. Het gaat hier altijd om muizen met een bruingrijze kleur. De tamme muis noem je ook wel de kleurmuis. Ja, hij is een afstammeling van de huismuis, maar is in verschillende kleuren gefokt.

[do_widget id=custom_html-21]

De mens begon de wilde huismuis in laboratoria te houden. De huidige tamme kleurmuizen zijn allemaal afkomstig van de laboratoriummuis.

Muis als huisdier: dit moet je weten

Kleurmuizen zijn zo ver gefokt dat je inmiddels kunt kiezen uit 50 verschillende kleuren, tekeningen maar ook verschillende typen verwacht. De langharige muis kom je misschien minder vaak tegen maar is wel een gezicht apart. Je hebt ook muizen met krulletjes of helemaal kaal.

Wil je een muis als huisdier dan zal je eerst moeten kiezen welk dier je precies aan wil schaffen. Denk ook eens naar over een of meerdere muizen. Eigenlijk zou je geen alleenstaande muis als huisdier moeten houden, het zijn echte groepsdieren. Minimaal twee bij elkaar is echt wel aan te raden.

Een mannetje of een vrouwtje

Zet je een mannetje en een vrouwtje bij elkaar dan kun je er zeker van zijn dat er veel jonkies geboren worden. Dit gaat bij muizen ontzettend snel, vergis je daar niet in. Twee mannetjes bij elkaar kan goed gaan, maar ze kunnen ook gaan vechten. Het beste kun je dan twee vrouwtjes samenhouden.

Hoe zit het met de stank?

Een muis als huisdier, stinkt dat? Muizen ruiken sterker dan bijvoorbeeld hamsters, konijnen of cavia’s. Dit komt omdat muizen urinesporen verspreiden. Ze wrijven met hun buikjes over de grond en vervolgens langs de wand van de kooi, tegen het voerbakje of het looprad. Zo worden urinesporen verspreid, iets dat je zeker ruikt.

Een muizenkooi moet je minimaal eenmaal per week schoonmaken. Heb je er de tijd voor dan is tweemaal per week nog beter. Was hierbij alles af of ga er met een vochtige doek overheen. Zo weet je zeker dat je alle urinesporen weghaalt.

Nadelen muis als huisdier

Zitten er ook nadelen aan een muis als huisdier? Ja, voornamelijk de stank van mannetjes. Dat verklaart ook waarom mannetjes minder populair zijn. Maar dan nog, wanneer je de kooi regelmatig schoonmaakt valt het in de praktijk allemaal wel mee.

Een tweede nadeel is dat muizen niet zo lang leven. Gemiddeld worden ze tussen de één en twee jaar oud. Voor kleine kinderen is het natuurlijk erg sneu om vroegtijdig afscheid te moeten nemen van hun huisdier.

De kooi (huisvesting)

Gelukkig is een muis als huisdier houden helemaal niet zo moeilijk. Je hebt hier een muizenkooi voor nodig. Let op want sommige kooien zijn niet geschikt voor muizen, simpelweg omdat de tralies te ver uit elkaar staan. Een muis kan makkelijk door de kleinste gaatjes. Past er ergens een dik potlood doorheen dan past er ook een muis door.

Bekijk muizenkooien

Een muizenkooi kost tussen de € 30 en € 90. De meeste muizenkooien hebben een doorzichtige kap met aan de bovenkant een traliedeur. Dit is de meest veilige kooi, de kans op ontsnappen is nihil. Naast een muizenkooi heb je natuurlijk ook een drinkfles, waterbakje, slaaphuisje en een looprad nodig. Sommige kooien worden compleet met deze dingen verkocht.

Voeding van de muis

Je hebt alles in huis gehaald: de kooi en benodigdheden. Nu nog de voeding van de muis. Over het algemeen kun je gewoon gemengd knaagdierenvoer geven. Je hebt ook specifiek muizenvoer, dit heeft een net wat andere samenstelling. Op zich is het geen noodzaak om voor duur muizenvoer te gaan. Gewoon knaagdierenvoer voldoet ook.

Muizen zijn echte alleseters. Geef ze af en toe stukje groente of fruit, wat granen of een klein stukje hard brood. Daarnaast zijn ze ook dol op (gedroogde) meelwormen.

Welke bodembedekking voor de muis?

Je hebt keuze uit verschillende vormen van bodembedekking. Welke is het beste? Aangeraden wordt om een bodembedekking van zaagsel, houtkorrels, vlas of geperst papier te nemen. Strooi dit in een laag van 2 tot 4 cm over de bodem. Muizen bouwen zelf hun nest. Geef ze hiervoor hooi, papiersnippers of wc-papier.

Naar muizen bodembedekking

Tamme muis en ziektes

Hoe zit het met de tamme muis en ziektes? Elk huisdier kan ziek worden, dit geldt natuurlijk ook voor de muis. Een gezonde muis herken je doordat hij actief is, helder uit zijn oogjes kijkt en een schone en glanzende vacht heeft. Daarnaast moet de ademhaling goed zijn.

Tamme muizen zijn erg gevoelig voor vocht en tocht. Ze lopen makkelijk een luchtweginfectie op. Hierbij ademt de muis moeilijk. Vaak gaat dit gepaard met piepende of brommende geluidjes. Bedenk dat een muis met een luchtweginfectie altijd behandeld moet worden, anders kan dit overgaan in een ernstige longontsteking.

Muizen kunnen ook last krijgen van parasieten. Hierbij krabt de muis veel en er ontstaan kale plekken, wondjes of korstjes. Vaak gaat het om schurftmijten maar het kan ook om andere parasieten gaan. Een behandeling tegen parasieten is zeker nodig, al laten de parasieten zich moeilijk bestrijden.

Gevoeligheid voor tumoren

Omdat de kleurmuis afkomstig is van de laboratoriummuis is hij erg gevoelig voor tumoren (kanker). De meeste muizen krijgen vroeg of laat een kwaadaardige tumor die snel groeit. Hier is niks tegen te doen, behalve het dier tot zijn laatste dagen nog goed verzorgen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven