Muis als huisdier & stank: zo los je dat al

Een muis als huisdier is leuk, maar die stank is veel minder leuk. Hoe klein ze ook zijn, muizen kunnen flink stinken. Dit ruik je soms door de hele woning. Wat kun je doen om de stank te verminderen? Gelukkig zijn hier wel wat oplossingen voor.

Dit is waarom je muis stinkt

Muizen stinken nauwelijks van zichzelf. De stank is dan ook niet afkomstig vanaf hun huid of zweet. De urine van muizen stinkt wel enorm. Een doordringende geur die je in alle hoeken van de kamer opvangt.

[do_widget id=custom_html-21]

Er is nog een reden waarom muizen stinken. Deze diertjes wrijven met hun buikjes over de grond. Hierbij gaan ze over hun eigen urinespoor heen. Muizen hebben daarom altijd een vieze stinkende buik. Tenminste, wanneer je de kooi niet regelmatig schoonhoudt. Want je kunt een stinkende muis wel voorkomen. Daarnaast is er wel verschil tussen mannetjes en vrouwtjes.

Muis als huisdier & stank

Wil je een huisdier dat geen nare lucht verspreidt dan kun je beter niet voor een of meerdere muizen kiezen. Je komt er namelijk niet omheen dat je muis vroeg of laat gaat stinken. Zelfs wanneer je elke week de kooi verschoont ruik je uiteindelijk toch weer wat.

Je muis als huisdier en die stank wordt ook veroorzaakt door het geslacht van de muis. Vrouwtjesmuizen ruiken van zichzelf niet zo sterk. Mannetjes ruiken wel veel sterker, ook wanneer je de kooi regelmatig schoonmaakt. Wil je dus wat muizen zonder last te hebben van overmatige stank? Kies dan voor een of meerdere vrouwtjes.

Hoe vaak de kooi schoonmaken?

Hoe vaak moet je eigenlijk de kooi van muizen schoonmaken? Het is aan te raden om regelmatig de keutels uit de kooi te scheppen. Het probleem is dat muizen overal poepen waar ze lopen. Het is daarom niet eenvoudig om alle keutels eruit te halen. Bovendien is het ook geen fris karweitje: verse keuteltjes kunnen behoorlijk plakken. Gebruik daarom een klein schepje.

Daarnaast zul je de kooi minimaal een keer per week goed schoon moeten maken. Hierbij vervang je de complete bodembedekking en al het nestmateriaal. Dit laatste mag je echt niet vergeten want ook het nestmateriaal stinkt!

Heb je geen zin om regelmatig poepjes uit te scheppen, verschoon dan de kooi twee keer per week. Dan weet je zeker dat je geen last krijgt van overmatige stank.

Kies voor zaagsel als bodembedekking

Op het gebied van bodembedekking is er heel wat verkrijgbaar. Voor muizen is houtzaagsel de beste keuze. Zaagsel neemt het vocht goed op en absorbeert nare luchtjes. Bovendien is het eenvoudig te vervangen. Kies wel voor kwalitatief goed zaagsel en neem geen zaagsel uit de plaatselijke houtzagerij. Dit is veel te stoffig voor muizen.

Bekijk zaagsel

De muis in bad doen

Een muis als huisdier & stank, soms ruikt het dier zelf ook niet bepaald fris. Mag je een muis in bad doen? Muizen kunnen zwemmen, dit zou geen probleem moeten zijn. Maar je kan niet zomaar een bad met badschuim maken.

Wil je de muis wassen? Doe dit alleen wanneer het echt niet anders kan, bijvoorbeeld omdat het knagertje heel erg vies is. Vul een schaaltje met een heel klein laagje lauw water, zodat de muis net met zijn pootjes en buikje in het water komt. Schep met je hand wat water over de rug van de muis. Let erop dat het water niet in de oren of neus terechtkomt.

Nu kun je de muis met shampoo wassen. Doe dit nooit met mensenshampoo of babyshampoo. Gebruik speciale shampoo voor honden (hondenshampoo), dit is het beste voor de huid en vacht van de muis. Neem niet teveel shampoo in een keer. Het beste kun je de shampoo vooraf met water verdunnen.

[do_widget id=custom_html-62]

Middelen om stank in huis minder te maken

Ondanks het regelmatig schoonmaken van de kooi kun je de muis blijven ruiken. Hoe krijg je die stank weg? Door wat koffiepoeder in een schaaltje neer te zetten. Het koffiepoeder vangt de stank op en verdrijft de ergste lucht. Dit is echter een middel om de stank te maskeren. Het is altijd beter om de kooi goed schoon te houden.

Meerdere muizen in één kooi

Houd je meerdere muizen in één hok? Op zich een goede keuze want muizen leven van nature in een groep. Een muis alleen voelt zich niet prettig. Nadeel van meerdere muizen is dat deze ook meer stank verspreiden. Daarnaast moet je goed opletten dat je geen mannetjes en vrouwtjes bij elkaar houdt. Voordat je het weet zijn twee muizen uitgebreid naar wel 100 muizen.

Een kooi of hok met meer dan twee muizen moet je echt om de dag schoonmaken. Dit betekent dat je de kooi 3-4 keer per week schoonmaakt. Vervang niet alleen de bodembedekking maar haal ook even een doekje over de bodem zelf, het loopwiel en alles waarover de muis loopt. Hiermee breng je de stank terug tot een minimum.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven