Waarom hamsters in een rad rennen

Iedereen met een hamster weet er alles van: het diertje is overactief. Het rent bijna de hele nacht in een rad rond. Je kunt je afvragen wat hier leuk aan is of dat het misschien naar dierenmishandeling neigt. Waarom rennen hamsters in een rad? Dit is helemaal niet zielig maar voldoet aan de natuurlijke leefwijze.

Looprad en dierenmishandeling

Er was een periode dat er werd gedacht dat een looprad niks anders was dan dierenmishandeling. Hoe kun je dit zo noemen wanneer het diertje er vrijwillig ingaat?

Maar let op want een loopbal is juist wel weer zielig. Je sluit de hamster in de bal op en plaatst deze op de grond. Het diertje kan niks anders dan verschillende kanten oplopen, waardoor de bal beweegt. Leuk om te zien maar in principe gaat het hier om opsluiting, waarbij de hamster nauwelijks zicht heeft op de omgeving.

Dus: een looprad is een vrijwillige keuze van de hamster, een loopbal is alleen de keuze van de eigenaar.

Bekijk het leukste hamsterspeelgoed

Waarom deze dieren zo graag in het rad gaan

Van nature legt de hamster heel wat kilometers af. Dit is nodig om op zoek te gaan naar voedsel, maar ook om een partner tegen te komen. Uit onderzoek blijkt dat deze diertjes tot wel 5 km per nacht afleggen. Dat is een flinke afstand dat je in de kooi niet kan bieden. Daarom is er het rad of looprad, waarin de hamster zijn energie kwijt kan.

Het rennen in een rad is vergelijkbaar met het hardlopen van mensen. Je raakt niet alleen energie kwijt, ook zorgt het voor een euforisch gevoel. Bovendien blijft de hamster hierdoor gezond, in goede conditie en op het juiste gewicht.

Ze doen het ook voor hun plezier

Er is eerder een onderzoek uitgevoerd bij wilde muizen. Er werd een looprad in hun natuurlijke omgeving geplaatst. Onderzoekers ontdekten dat de wilde muizen vrijwillig in het rad gingen, zonder de noodzaak om voedsel te zoeken. Het leek erop dat de diertjes plezier hadden in het rennen in het rad.

Dit laat zien dat dieren er vrijwillig ingaan en het nog leuk vinden ook. Sommigen zijn hier zo actief in dat ze de hele nacht door kunnen gaan. Denk niet dat het de hamster uit zal putten, hij weet zelf wanneer hij moet stoppen. Het zal dan ook niet voorkomen dat een hamster zichzelf letterlijk doodrent.

Zo hard kunnen hamsters rennen

Er is regelmatig professioneel en particulier onderzoek gedaan naar hamsters en loopwielen. Zo kunnen ze 5 tot soms wel 10 km in een rad rennen. Dwerghamsters leggen een afstand van ongeveer 3 km af. Verder zetten ze tot wel 500 stappen per minuut, maar alleen wanneer ze zo hard rennen.

Een looprad kopen

Veel hamsterkooien worden geleverd met een kunststof rad. Het dier heeft het snel kapot geknaagd, iets dat gevaarlijke situaties oplevert. Daarom is het altijd beter om voor een degelijk looprad te gaan. Kies bij voorkeur voor een gesloten model, dit is de meest veilige optie. Deze heeft geen traliewerk waardoor de kop of andere lichaamsonderdelen nergens tussen komen te zitten.

Het houten looprad is een veilige keuze, vooral wanneer je meerdere hamsters hebt. Maar je hebt ook het gesloten kunststof rad, dit is een prima alternatief. Dit model is van stevig kunststof en niet zo makkelijk kapot te knagen.

Bekijk looprad voor hamsters en muizen

Hoe groot moet een loopwiel zijn?

Voor hamsters hoef je een niet al te groot loopwiel aan te schaffen. De kleinste afmetingen zijn geschikt voor muizen, dwerghamsters en goudhamsters. Ratten en gerbils hebben een groter looprad nodig.

De juiste afmeting van het rad bedraagt 20 cm in doorsnede. Koop zeker geen kleiner model, anders wordt de rug van de hamster teveel gekromd. Maar een te groot looprad is ook niet goed omdat het veel te zwaar is.

Dit gebeurt er wanneer een hamster niet kan rennen

Misschien vind je het zielig om de hamster in een rad te zien rennen. Wanneer je het rad weghaalt dan is de kans op overgewicht bij het dier ontzettend groot. Hij krijgt namelijk te weinig lichaamsbeweging, en dat is niet gezond. Zelfs wanneer je het diertje op dieet zet komt hij beweging tekort en zal toch in gewicht aankomen.

Bedenk dat het looprad niet alleen goed is voor de lichamelijke gezondheid, maar ook psychisch wat met het dier doet. Het voelt zich opgewonden en tevreden. Een rad is dus zeker niet zielig maar je maakt er deze diertjes hartstikke blij mee.

Eén gedachte over “Waarom hamsters in een rad rennen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven